fredag 19 februari 2010

Ateistångest, påsk edition.

Måste idylliskt läge på landet med fin byskola komma till priset av religiös indoktrinering? Är det sånt som kanske borde stå i mäklarannonserna? Ni vet ju att jag hade ateistångest i december, well - nu är det dags igen. Som tur var är det väl bara aktuellt två gånger per år (eller vet ni om de kristna har lyckats lägga rabarber på midsommar också?) men det är två gånger för mycket.

Såhär är då läget. Till påsken kommer prästen igen, för att tala om tja... de kristnas variant av påsk helt enkelt? Styrelsen för skolan tycker att det inte är deras sak att lägga sig i, det är en "pedagogisk fråga" och därför ett ärende för rektorn. Rektorn tycker att om man som förälder är orolig över vad prästen lär ut vid dessa tillfällen så kan man själv vara med och lyssna på vad hon säger. Som om problemet vore att man tror att präststackaren sitter och mässar "come to the dark side, we have cookies".

Eftersom jag redan har skrivit ett långt inlägg om det här blir det väl lite väl mycket upprepning om jag gör det igen. Å andra sidan kanske det behövs? Jag kan köra en komprimering. "5 things I hate about prästbesök i skola och förskola".

Var så goda!

1. Skolan ska vara religionsfri.
Ja, man ska undervisa om religion. På religionsundervisning. Objektivt, undervisande "så här tror vissa". Inte på en "mysig stund" där även barn som är så små att de inte vet vad religion är finns med. Det här är liksom den viktigaste punkten: skolan ska vara religionsfri. Fri från religion. And no religion too. Alla andra punkter är underordnade denna.

2. Skolan ska inte favorisera en religion. 
Hur många tror att det kommer en judisk tant och pratar om en "mysig stund om chanukkah", eller att barnen får lyssna på en mysfarbror som pratar om ramadan? Hur många tror att skolavslutningen hålls i olika religiösa lokaler varje år? Även OM det nu vore så att varenda obskyr trosåskådning kom och myste med de små barnen så vore det liksom ändå fel. Se punkt ett.

3. Vi är ett sekulärt samhälle
Joråsåatteh. Det där med att vårt samhälle vilar på kristna grunder kan vi väl ta och lägga ner nu va? Det stämmer ju inte. Vårt samhälle vilar ju mycket mer på socialdemokratiska grunder, så jag kanske ska föreslå att någon sosse kommer och har en mysig stund med alla barn och berättar om varför vi firar första maj?

4. Vi ska inte påverka barnen.
Det här hör ju ihop med punkt 1 (som allt annat), men bara för att förtydliga: tänk om alla politiska partier kom och myste med barnen? Tänk om Sverigedemokraterna kom och bjöd på fika på nationaldagen? Att påverka barn som inte vet vad de tycker och tror är en grundförutsättning i skolan, man ska uppmuntra kritiskt tänkande. Att bjuda in en präst är ärligt talat att skjuta sig själv lite i foten då.

5. Skolan ska vara en fristad från den påverkan barn utsätts för hemma.
Skolan ska vara den plats där barn får objektiv information om vad som finns därute. Skolan ska vara ett ställe där barnen lär sig att vidga sina vyer, se bortanför de ramar föräldrarna har satt upp. Om mina barn kommer hem efter att haft religionsundervisning och påpekar att de har blivit intresserade av en av de religioner man har berättat om där, då är det en sak. Att de kommer hem och har blivit intresserade av en trosåskådning för att skolan har bjudit in en företrädare därifrån, det är en helt annan.

Nu handlar inte det här om att jag är rädd att mina ungar ska bli religiösa. Noa skrattade just i fem minuter när jag försökte förklara att det finns vissa som tror att det sitter en gubbe i himlen och bestämmer saker - jag är inte oroad helt enkelt. Men det handlar om principen. Om att vi i marknadsföringsgruppen ska skicka ut en broschyr där det står att trots att vi är en friskola på landet så är vi fria från religion. Det handlar om att det bryter mot skollagen, mot den målsättning skolan har uttalat och främst av allt - det bryter mot sunt förnuft.


Jag avslutar med några citat.

"Undervisningen i skolan skall vara icke-konfessionell." /lpo94

"Förskolan skall vara öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de
förs fram. Varje barn skall ges möjlighet att bilda sig egna uppfattningar
och göra val utifrån de egna förutsättningarna. Delaktighet och tilltro till
den egna förmågan skall på så vis grundläggas och växa. Alla föräldrar skall
med samma förtroende kunna lämna sina barn till förskolan, förvissade
om att barnen inte blir ensidigt påverkade till förmån för den ena eller
andra åskådningen." / lpfö98 + lpo94

Egentligen är hela det här blogginlägget onödigt, det är bara att läsa i läroplanerna.
Där står det nämligen samma sak.

4 kommentarer:

  1. Jag håller helt med dig. Jag hade aldrig accepterat sånt på vår förskola. Tack och lov finns olika religioner representerade på dotterns förskola så det skulle aldrig komma på tal att prästen skulle komma och prata.

    SvaraRadera
  2. Snyggt skrivet och jag håller med dig på alla punkter. Lycka till med diskussionen med rektorn.

    SvaraRadera
  3. Släpp inte dit barnen den dagen? Vi tänker hålla L hemma dom dagarna det är sådant trams.

    SvaraRadera
  4. Mycket bra skrivet, håller med till 100%

    Som lärare har jag dessutom brottats med vad som händer om jag som är lärare och samtidigt har en annan tro skulle vägra gå med på avslutningen i kyrkan. Frågan är ju om de skulle kunna tvinga mig till det med argumentet att jag måste vara där och hålla ordning på eleverna.

    (Nu är det väl så i just mitt fall att jag inte har några problem att gå med, rent personligt, men det skulle vara intressant att pröva frågan någon gång)

    SvaraRadera