fredag 22 maj 2015

Min klan av ovårdade ungar

Egentligen tycker jag att jag gör rätt när jag låter barnen välja kläder själva och få styra över sitt utseende själva. Egentligen.

Men eftersom jag även jobbar för att de inte ska tycka att utseendet är viktigt så GÖR de ju inte det heller och går alltså runt och ser förjävliga ut ca hela tiden. Jaha, du ska ha den där urtvättade tröjan till en kjol som inte alls matchar, och dessutom nån rufsig tofs? Ja ja, kul. Kul att du väljer själv. Kan du cykla ca 100 meter bakom mig till skolan tack?

Hur gör ni andra? Alla andra barn ser så himla vårdade och fina ut och mina ser mer ut som Mia än Madicken om man säger så.

Å andra sidan verkar de inte fastnat i utseendehetsen i alla fall. Och det är ju bättre.

6 kommentarer:

presens sa...

Ja! Detta!

Min unge struntar förvisso inte i sitt utseende, men vilka kriterier hon går efter förstår ingen - det är inte mina i alla fall, och jämfört med sina propra kompisar och deras små klänningar ser hon emellanåt ut som en korsning mellan en baglady och en full clown.

Maria sa...

Jag gillar hur du gör!

Jag låter Bo välja ibland. Och jag säger bara till henne att byta om det är av praktiska skäl. Typ att det är bättre att hon har kraftiga byxor än klänning och tights på förskolan eftersom hon klättrar och ramlar hela tiden. Och så får hon aldrig följa med när jag köper kläder. Och så pratar vi bara om kläder i fråga om de är "bra" eller "snabba" eller sköna.

Uh, nu lät jag som en präktigbyxa igen. Men hon får ju för fan höra av alla andra att hon är söt så fort hon har en klänning på sig, så vi kör på det här. Funkar bra än så länge. Hon är 19 gånger av 20 helt obrydd om hur hon ser ut.

KatarinaZA sa...

Mina barn är inte intresserade av kläder (och inte jag heller i någon nämnvärd grad), så jag väljer vad som köps in och vad de ska ha på sig varje dag. Det enda de har synpunkter på är om det ska vara kortärmat (5-åringen) eller långärmat (8-åringen). Den yngste vägrar utöver det att ha skjortor på sig, så då slipper han det.

Fifi sa...

Min unge väljer nästan alltid kläder själv. Hon kör på mottot more is more. Lite lortig är hon också för det mesta och det får hon vara. Hon behöver inte bli en del av renlighetshetsen.

Åsa sa...

Vi har också låtit barnen klä sig själva och dottern valde oftast det som var snyggast/bekvämast för dagen. Prickigt och rutigt, rosa och rött ihop, kjol över långbyxor. De andra prydliga barnen du pratar om, har säkert mamman (ja, sällan är det pappa i alla fall) lagt fram kläderna till (har en bekant som tom matchar strumpor åt sina barn). Men! När dottern blev tio var hon plötsligt idol för de andra tjejerna just för att hon alltid klädde sig som hon ville - och de ville men inte fick - och hon har nu när hon är 16 en egen stil, som ibland följer modet ibland inte. Viktigast - hon dömer ingen annan utifrån de kläder de bär och hon tycker inte att hon själv är ful/fet i vissa kläder.

Pernilla sa...

Mina barn har alltid fått välja själva. Och ja, de ser ut som "hejkomochhjälpmig" men det är verkligen ingenting jag lägger vikt vid eller som stör mig. Har helt enkelt andra strider som är viktigare. Jag har sagt att det är kul om ni tar ngt extra fint på typ examen, jul eller midsommar men oftast slutar det med att dottern har en hel matchdress från RealMadrid på sig och det funkar det med. Min sambo och jag delar på klädinköp till barnen och han har inte samma smak som mig heller direkt....:)

I alla fall, fokus på praktiskt, rent.