fredag 14 juli 2017

Min guide till att överleva sommaren som förälder.


Först, lite vett och etikett: 

Barn får självklart hoppa från bryggor, plaska i vatten och leka i pooler... men inte göra det så att andra barn blir rädda/skrämda, så att vuxna människor inte ens kan gå ner i vattnet utan att bli påhoppade eller så att det finns risk att säkerheten försämras. Ha koll på ditt barn i vattnet! Seriöst, jag har nolltolerans för 10-åringar som hoppar bomben på en sexåring som precis lärt sig simma. Orkar du inte ha koll så får ni stanna hemma.

Barn ska få springa runt, leka och hojta... men inte på andras filtar/skrämma andras hundar/förstöra upplevelsen för andra som också vill ha picknick eller leka på lekplatsen. Min tumregel gällande när jag tystar mina barn är denna: är ljudet/skriken ett resultat av lek och skoj? Låt gå. Skriker de för sakens skull, bråkar, är arga, sura? Jag tar dem därifrån (om det går). Barnskratt får man tåla, ungar som illvrålar två cm från din filt är inte det roligaste. (Obs, jag har själv ett barn med viss beteendeproblematik kopplat till npf-svårigheter och vet att det absolut inte är det lättaste alltid och att de där fem minuterna som du behöver andas innan du orkar ta tag i att barnet "är bråkigt" kanske är de viktigaste minuterna den dagen. Ta den tid du behöver. Det finns inga som jobbar mer än vi med vårt föräldraskap och att "ta bort barnet" är inte alltid ett alternativ eller ens rimligt).

Barn ska få följa med på restauranger/båtfärder/tågresor/konserter... men om du kan barnpassa så gör det. Till exempel så kan det vara mycket härligare för dig att få avnjuta din middag på en uteservering på en bilfri gata där barn kan få springa av sig, än på en tyst finrestaurang. Och hela den här grejen med "mina barn har fått gå på restaurang sen de var nyfödda och visst har det varit förjävligt för oss och alla andra ibland men nu när de är i 10-årsåldern så funkar det JÄTTEBRA" alltså... det kallas att barnen mognar med åldern? Växer upp? Det händer även om ni inte utsätter omgivningen för fyraåringens ilskeutbrott varannan vecka, jag lovar. "Så man ska sitta i husarrest om man har barn?"
Nej men varför inte göra det trevligt för dig, barnen OCH övriga gäster? Det är ju inte som att barnen skriker och blir ledsna/arga för att de har det så jävla trevligt? Du lär ju knappast njuta heller? Och övriga gäster/resenärer lär verkligen inte göra det. Såklart, ska du åka tåg nånstans så ska du ju, men det här att "miljöträna" barn som inte tycker det är kul? Är det verkligen något du måste göra?

Viktig grej att tänka på: Byt. Inte. Blöjan. På. Bord. På. Restaurang. Alltså aldrig nånsin. Hur kan det inte vara självklart? Och ÄVEN om restaurangen inte har skötbord kan man hitta ett annat ställe. Byt i vagnen, på närmsta parkbänk/gräsplätt. INTE där folk äter. Inget barn har dött av att vänta 5 minuter med att byta en blöja.

Okej nu är det tråkiga över. Här kommer lite tips från en proffsförälder som överlevt 12 somrar. Jag men ni hör ju, proffs!

1) Släpp kontrollen. Man kanske inte måste ha med ett ombyte per barn, två nyttiga mellanmål, fem olika solkrämer och pedagogisk bok på VARJE utflykt? Ta på ungen lämpliga kläder, smörj med solkräm, åk iväg och kom hem till kvällen. Klart. Kläderna blir smutsiga och när man kommer hem undrar man hur fan barnet nånsin ska bli ren igen men DET ÄR INTE VIKTIGT. Alltså visst, mår du bättre av att ha full koll så kör på, men om du är trött på att vara familjens projektledare så sluta projektled. Skit i allt. Köp en pizza. Du orkar kanske en utflykt imorgon också. Eller nästa vecka, mer rimligt.

2) Bada! I den mån man kan lära barn att tycka om vatten tycker jag att man ska göra det. Att bada är utvecklande för kroppskontroll och kroppskännedom, det är rolig, det är svalkande, det är något hela familjen kan göra, det är gratis och det är fan inte ofta man kan göra det i det här landet. Se punkten ovan: tänk inte så mycket utan åk bara. En halvtimme sol är allt som behövs.

3) Maten blir som maten blir. Vissa barn är extremt känsliga för blodsocker och hunger (men inte så många som har föräldrar som inbillar sig detta och därför ursäktar sitt anala måltidsschema som bara är till för dem själva) och då får man ta hänsyn till det men annars funkar det att bara... ta det som det kommer. Ibland blir lunchen vattenmelon och kakor. Glass är ett utmärkt mellanmål och JA JAG MENAR RIKTIG JÄVLA GLASS OCH INTE FROZEN YOGHURT MED GRANOLA OCH BÄR. Middagen kanske blir två timmar sen för att man prioriterade att bada. So what? Släpp det.

4) Glöm läggdags. "Så länge ni är ute och leker och är sams får ni vara vakna" är mina ungars regel (vi brukar ändå stoppa dem i säng när klockan närmar sig 23 iofs) och den har gett oss MASSOR av kvällar på altanen i lugn och ro. Det enda mina barn avskyr mer än att vara snälla mot varandra är läggdags. Tänk på kalla, regniga novemberkvällar när ingen vill gå ut efter klockan 15, häll upp ett glas vin till och låt barnen härja.

5) Miniutflykter. Alltså bara att cykla till andra sidan stan och ta en glass på en okänd parkbänk, fånga pokémons, ta bussen/tåget till grannstaden och titta efter roliga saker, gå på museum, hälsa på vänner... såna små saker som ändå ger mycket. Grannstadsbingo är kul: googla upp lite detaljbilder på närmsta stad, ta dig dit på enklaste sätt, ge barnen bilderna och så försöker ni hitta platserna de är tagna på. Alltså jag har aldrig gjort detta för jag är en lat mamma, men någon annan som är mycket duktigare än mig kanske orkar. Ofta har kommuner lite gratisaktiviteter för barn och unga som kan vara värda att kolla upp.

6) Pinterest. Nu pysslar jag ju inte med mina barn men hade jag gjort det hade det funnits ziljoner tips på pinterest för regniga dagar. Bara femhundra tusen recept på slime liksom. Gatufärg, tvålkritor, experiment, symönster... bara att botanisera. Perfekt för regniga dagar. Har man större barn är det bara att fixa ett konto åt dem själva så kan de använda upp all din linsvätska till att göra slime (true story).

7) Utnyttja kvällarna så mycket du kan. Långpromenader med podd/ljudbok, kvällsdopp med vuxna vänner, vin på balkongen med en bok, uteserveringshäng, joggingrunda - vad du nu får energi av. Det är MYCKET enklare att orka med dagen efter om du får tanka vuxenhet under kvällstimmarna. Om du har möjlighet att komma ifrån på det sättet: ta den. (Som ensamstående kan det vara svårt men har du en partner så se till att dela lika på kvällarna. Ni har - antagligen - dagarna ihop under semestern. Reclaima kvällen till egentid. Och du, man FÅR lämna sommarstugan/semesterbyn/husvagnen för att bara hänga i ett tomt hem ett dygn. DET är lyx.)

8) Elektronik is the shit. Plattor, telefoner, tv... utnyttja vid behov.  Jaha, så solen skiner och alla andra är på stranden? Well, du är inte alla andra. Du kanske sov dåligt och brände dig igår eller är bara trött på allt. Skit i vad du "borde" göra och gör vad du behöver. Nu är det ju såhär att barn är larviga och gärna vill "gööööra något", men då lurar du dem enkelt såhär: poppa popcorn/häll upp chips/köp godis och dra ner alla persienner. Lägg alla täcken (förutom ditt) i soffan och ropa sen på barnen. "Idag ska vi ha en superdundermysdag" säger du samtidigt som du sätter på film. Allt som känns lite "speciellt" är extra bra för barn som vill bli underhållna. De kommer tro att du gjorde det för dem, samtidigt som du får tid till att bingekolla DIN serie i DIN säng. Bra va? För extra bonuspoäng, bygg en koja ihop med dem först som de kan ligga och kolla i. Barn älskar kojor. Tråkigt men sant. (Bonustips: en timme utelek = en timme skärmtid. Inte för att det är nyttigt för barnen utan för att du får TVÅ timmar lugn och ro. När de leker ute och när de har skärm. Win!)


9) Baka! Man äter mycket fikabröd på sommaren och det kan kosta en hel del i längden. Ett sätt att undkomma detta samtidigt som du hittar på en sysselsättning regniga dagar är ju såklart att baka. Hembakt är dessutom mycket godare. Baka bullar eller muffins eller kakor eller till och med matbröd är perfekt att baka med barn. Proffstips för de som har riktigt små barn: häll ihop lite "ingredienser" i en bunke som de får leka med under tiden ni bakar det riktiga med ev. större barn i familjen. Ingen vill äta bullar med plåster i.

10) Våga fråga om sällskap! De allra bästa barnvakterna är andra barn. Detta vet de flesta föräldrar och det är därför lekdejter är så populära. Våga fråga om du får hälsa på i någons sommarstuga. Bytlåna barn: jag tar dina idag så tar du mina imorgon. Våga fråga barnkära barnlösa kompisar om de vill gå till lekparken med din unge i några timmar. Sommaren kan vara lång men det positiva är att de flesta föräldrar känner samma sak. Det finns ibland även fb-grupper med familjer som letar leksällskap, kolla om du har något sånt där du bor.

11) Barn minns ändå bara det bra. Tänk tillbaka på dina somrar som barn så kommer du minnas sol, bad, grill och brännboll typ. Vi funkar så. Det kommer dina barn också göra. Du är inte skyldig dina barn att ge dem en Astrind Lindgren-idyll. Du är inte skyldig dem fantastiska äventyr och resor varje dag. Du är inte skyldig dem ett actionspäckat sommarlov. Du är skyldig dem att ta hand om dig själv efter förmåga. Alla de dagar då du faktiskt inte orkar, se dem som vård av förälder. Och så ska barn lära sig och ha tråkigt och alla såna klyschor också.

Lycka till!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra tips! Ska absolut ta till mig.

Tack!!

Anonym sa...

Mkt lärorikt inlägg!
Ellen, du måste blogga oftare, jag är så bloggberoende att jag till och med har börjat läsa claudia gallis blogg och den är verkligen inte bra.