tisdag 22 augusti 2017

Veckans mat

Se på fan! Jag lyckas två veckor i rad. Den här veckan blir det en kort matlista eftersom vi igår åkte räkbåt (de 3 av oss som gillar räkor dvs.) och vi på söndag åker till Stockholm och Gröna Lund som 10-årsfirande för Emmy.

I alla fall, det här ska vi äta den här veckan:

Tisdag: Mac & cheese*
Onsdag: Helstekt kyckling med potatisgratäng och sås
Torsdag: Laxpasta
Fredag: Friterade räkor med sötsur sås och ris
Lördag: Chèvre- och tomatpaj med rosmarin (länk till recept)

Av detta äter faktiskt barnen allt, förutom en som inte kommer äta pastasåsen med lax och en annan som inte kommer äta de friterade räkorna. Ingen kommer vilja ha tomatpajen, därför gör vi en skinkpaj till dem.

Nu till något viktigare: mitt ultimata recept på Mac & cheese. Alla har väl sin egen variant på denna gudabenådade rätt, men om er version involverar keldas ostsås och snabbmakaroner så... sluta med det. Okej?

Jag tycker om att använda snäckpasta eftersom de suger upp mycket sås. Mmm... sås.
Så jag kokar dem. Nu är pastan klar. Vidare till det viktiga: såsen!

Smält smör i kastrull och rör ner lite mjöl innan ni slår på grädde. Detta gör att såsen blir härligt tjock och krämig. Häll sen på valfri mängd grädde/mjölk/matlagningsgrädde. Pressa i massor av vitlök och lite citron (eller mycket citron). Häll i en skvätt vitt vin om ni har hemma. Riv en god ost (jag brukar ta parmesan eftersom vi typ alltid har det hemma) och släng i och rör om tills den smält. Smaka av med salt, peppar, kanske lite paprikapulver, lite mer vitlök vid behov och lite chili kanske om ni gillar sånt. (Såhär lagar jag alltid mat, klarar ej av recept som kräver exakta mått.)

Häll upp snäckorna i en ugnsfast form. Häll över såsen. Rör om. Riv valfri ost (*host* GRUYÈRE *host*) och - detta är viktigt! - blanda i hälften med pastan och strö sen hälften över som täcke. Gratinera!

För extra lyxig variant: köp ett gott bröd, gör tärningar av det, stek tärningarna i smör tills de är knapriga, lägg på brödtärningarna ovanpå pastan innan sista lagret ost.

Tja, det var det. Nu är jag hungrig.

4 kommentarer:

presens sa...

Min version när jag är barnfri och hungrig och lat: Koka snabbmakaroner. Lägg på en tallrik. Riv ost över. Mikra i 45 sekunder. Klart.

DDT sa...

Och nu blev jag också hungrig. Och sugen på Gruyere. Som för övrigt är min bästa ost.
Det är så himla synd att jag inte är vän med någon i svenska skidlandslaget. De verkar få jättestora bitar Gruyere varje gång de hamnar på prispallen i internationella tävlingar.

Josefine sa...

Jippi! Har skärmdumpat din veckomeny på grund av �� Allt lät svingott men har ej fritös. Kanske värt att ha? Eller friterar du i panna?

UplayOnline sa...

Lägg på en tallrik. Riv ost över. Mikra i 45 sekunder. Klart.


เย็ดสาว