lördag 7 december 2013

Varför "vit jul" är en usel kampanj.

Hörrni! Jag har ju glömt bort att basha alkoholmoralister i år? Vad hade det blivit för julkänsla DÅ egentligen? Julbocken ska brinna, snön ska falla och Ellen ska klaga på en helt verkningslös kampanj som får vanligtvis vettiga människor att bli pseudonykterister. Så here we go:

Kampanjen fungerar inte eftersom de som har alkoholproblem inte kommer låta bli att dricka för att några utan alkoholproblem klappar sig på ryggen över att de låter bli en nubbe på jul.

Klart!

Ja, sen finns det de som menar att julen är barnens högtid (nej) och att alla barn mår dåligt av att deras föräldrar tar en nubbe och glögg (nej) och att alla egentligen har dålig koll på hur påverkade de blir av den där julölen (nej) och att om man vet att alla andra är nyktra kommer även de med alkoholproblem låta bli att dricka på julen. Nej.

Det är så pass mycket kejsarens nya kläder att det är så konstigt att inte fler pekar ut bristen på en tråd på kroppen? Men å andra sidan, vem vill vara den hemska alkoholisten som INTE ENS KAN LÅTA BLI ALKOHOLEN PÅ JULEN FÖR BARNENS SKULL?? IOGT-NTO borde verkligen pynta för en retorikkurs för alla sina medlemmar. För hade de haft en sån här kampanj utan att på något sätt skuldbelägga de som dricker alkohol på julen, eller om de låtit bli att påstå att en vit jul är det bästa för alla barn, då hade jag inte haft problem med kampanjen. Var gärna nykterister om ni mår bäst av det, men ge fan i att påstå att andras barn har det sämre än era.

Aja. Känner ni julstämningen nu? Pepparkaksdoften ligger tung över nejden och nu har jag avklarat det här ämnet. Och ifall någon undrar: ja, de har varit för kyrkliga i barnens skola i år igen. Noa ba "när de från kyrkan var i skolan så SA JAG att Jesus faktiskt är född på våren, men det var ingen som svarade!". Stackars barn, uppväxt med nitiska ateister och uppenbara alkoholister.


7 kommentarer:

Anonym sa...

Word! Precis vad jag alltid tyckt!

Fiat sa...

Som medlem av släkt där alkoholism har funnits både på nära håll och på distans: word to you.

Emelie sa...

Hur borde de göra istället då?

Lo sa...

I min dotters klass var tvåorna bjudna på traditionsenlig tur till kyrkan med krubba, orgelspel och hela baletten. Dagen efter ägnades sedan åt att prata om olika religioner och barnen fick rita det som de tror (ävem ickereligiöst) på. Kändes som ett bra sätt att hantera det hela på.

Anonym sa...

Bra fråga Emelie. Hur borde vi göra istället?

Jag är uppväxt med föräldrar som druckit mer alkohol än vad de borde. För mig har alkohol aldrig bidragit med något gott vilket gjort att jag är mycket negativ till alkohol.

Jag bryr mig dock inte om vad folk gör. Säger inte åt folk att inte dricka. De får dricka om de vill. Däremot gör jag ett aktivt val att inte umgås med folk när de dricker och jag kan erkänna att jag blir provocerad av folk som dricker med barn närvarande. Fast det alkohol är en så stor del av vår kultur och accepterad att tycka något sådant är provokativt. Ändå skulle alkohol inte varit lagligt om det kom idag...

Det komiska mitt i allt är att jag ifrågasätts för avstå alkohol. Varför ska jag ifrågasättas? Det gör jag ständigt och jag vet flera nykterister som möter samma frågor. Vi får höra att vi är tråkiga osv. Så jävla trött på acceptansen för alkohol och fördomar om nykterister.

Ellen sa...

Emelie - det är väl självklart att om man vill propagera för nykterhet (eller mindre drickande) kan man göra det på ett sätt som inte låtsas som att det barn vill ha i jul är nyktra föräldrar, alla barn hatar all alkohol i all evighet, amen! Eller hur?

De argumenterar oärligt och det är helt enkelt inte ok.

Tudorienne sa...

Stämning!