måndag 15 juni 2015

Vilka vaggvisor sjunger högermänniskor för sina barn?

Igår åkte vi till Stockholm och lyssnade på vägen upp på Kåldolmar och kalsipper. För man vill ju att ens barn ska veta om att de onda kungarna från väst inte är något att ha.

I alla fall så fick den gamla socialistsagan mig att fundera på det här med vaggvisor och barnsånger. Nästan alla sånger jag sjunger för barnen handlar ju om rättvisa, solidaritet, omtänksamhet, vänlighet - det vill säga allt som högern är emot. Hur gör man om man till exempel är kristdemokrat eller moderat och vill sjunga godnattvisor? Går man emot sina principer och sjunger om att alla ska vara snälla?

Jag bestämde mig för att kolla lite på våra vanligaste vaggvisor för att se om de är höger- eller vänsterkompatibla.

1. Vyssan lull, koka kittelen full.
Det kommer tre vandringsmän på vägen.
Den ena han är halt,
den andra han är blind,
och den tredje har trasiga kläder.

Den här kan ju uppenbarligen inte högermänniskor sjunga. Varför kör de inte bil till exempel? Är de såna där... miljömuppar? Är den blinde och den halte verkligen så blinda och halta som de säger när de nu kan gå omkring och vandra? Har nån underrättat försäkringskassan? De kanske är bidragsfuskare? Samt! Trasiga kläder? ALLA har faktiskt råd med fina kläder, det handlar bara om några chipspåsar i månaden. Så det så!

2. När trollmor har lagt de elva små trollen
och bundit fast dem i svansen
då sjunger hon sakta för elva små trollen
de vackraste ord hon känner

Oj oj oj ändå. 11 barn? Det osar ju bidragsberoende, lat morsa som inte bidrar till samhället här. Visserligen lite plus för auktoritär uppfostran med inslag av fasthållande, men det räcker ändå inte när vi har att göra med en sån samhällsparasit. Ingen trollmor för alliansen!

3. Vargen ylar i nattens skog,
han vill men kan inte sova.
Hungern river hans vargabuk,
och det är kallt i hans stova.
Du varg, du varg, kom inte hit,
ungen min får du aldrig.

Jomen titta här! Nu har vi något. Ilska mot varg? Det låter väl ändå lite höger?
Nehej. Nästa vers förstör. Titta bara:

Vargen ylar i nattens skog,
ylar av hunger och klagan.
Men jag ska ge'n en grisasvans,
sånt passar i vargamagar.
Du varg, du varg, kom inte hit,
ungen min får du aldrig.

GE vargen en grisasvans? Tänk om vargen är en del av en organiserad tiggarliga? Om man GER vargen mat kommer den ju aldrig lära sig att jaga sina stekta sparvar själv, eller vad kungen nu sa. Skärpning. Det som började så bra. No more Lovis vaggvisa för högerspöken.

4. Barn är ett folk och de bor i ett främmande land, detta land är ett regn och en pöl
Över den pölen går pojkarnas båtar ibland och de glider så fint utan köl
Där går en flicka som samlar på stenar, hon har en miljon
Kungen av träd sitter stilla bland grenar i trädkungens tron
Där går en pojke som skrattar åt snö
Där går en flicka som gjorde en ö av femton kuddar
Där går en pojke och allting blir glass som han snuddar
Alla är barn och de tillhör det gåtfulla folket

Åh stackars alla Björklundfans (finns det några??) som hör den här. De ryser av illamående och obehag. Det är ingen struktur! Barn som skrattar åt snö, vilken flumskola! Och åh, stackars moderater när de ser sån bortkastad talang: här har nån samlat ihop en miljon (bra början ändå) och så är det STENAR? Inte i kronor! Inte i värdepapper? Inte ens i champagne?! Traumatiserande ändå.

6. Bä, bä, vita lamm, har du någon ull?
Ja, ja, kära barn, jag har säcken full.
Helgdagsrock åt far och söndagskjol åt mor
och två par strumpor åt lille, lille bror.

Men nu hörrni. NU! Här har vi den. Den ultimata vaggvisan för högermänniskor. Den har allt! Ett företagsamt barn (entreprenöööör) som frågar ett litet lamm om dess ull. Ett lamm som gärna delar med sig av sin råvara utan att känna sig exploaterad utan bara är glad att kunna hjälpa till. Detta är företagande i sitt esse! Och kläderna sen! Kläderna! Inte nog med att familjen är en kärnfamilj, de klär sig även könsstereotypt som man bör. Söndagskjol och rock! Åh... där kom en kristdemokrat.

Grattis alla barn till högermänniskor. Här har ni er vaggsång. Synd att det är ca den sämsta av alla barnlåtar, men å andra sidan är det där med "kreativitet" inte riktigt högermänniskors grej. *paus för tio minuters fnissattack åt när högern gör "satir"*

Vi andra kan sjunga "jag är ett litet ylle..." i kör.


6 kommentarer:

Beine sa...

Vansinnigt roligt!

Anonym sa...

Tycker att den där om Trollmor med elva ihopbundna barn låter mer som någon lestadiansk familj - den traditionella KD-falangens mest hängivna…

Jeps sa...

Briljant!

åsa sa...

Hahahahahaha!!!

blåmesen sa...

Skrattade högt flera gånger. Tur att jag råkade vara ensam hemma för tillfället. Man vill ju inte bli stämplad som galning som sitter och skrattar för sig själv framför datorn...

Anonym sa...

Hahahaha riktigt underhållande!
Synd bara att du inte vet något om politik eller vad högern står för osv. Bara för du är missnöjd med ditt liv och tycker de är orättvist så behöver du inte försöka få höger att framstå som världens mest bortskämda snorungar som inte fått någon uppfostran och bara lever på pappas pengar.
Men säger som min kloka gymnasielärare alltid sagt: den som är ung och inte röstar rött har ingen hjärta men den som växer upp och inte röstar blått har ingen hjärna.