Jag blir alltid lika konfunderad när folk säger att som semesterresa ska de åka till Astrid Lindgrens Värld, eller typ Kolmården eller till High Chaparall eller något. Det är ju inte semesterresor, det är utflykter. Visst, man gör dem på sin semester, men man kan ju lika gärna åka iväg en helg eller något.
Om man hyr en stuga på Gotland så gör man lik förbannat ingen semesterresa. Då åker man till Gotland, på sin semester. Skitmysigt, väldigt trendigt och förhoppningsvis soligt. Men nej, det är ingen semesterresa.
Semesterresor går till utlandet. Och då räknas självklart inte kvasiutomlands som Norge, Danmark eller Finland.
Frågor på det?
23 kommentarer:
du förutsätter alltså att alla har möjlighet till utlandsvistelse? det nya fattiga är att inte ha råd att åka till thailand och andra kvasidefinitioner på fattigdom?
Nej. Jag fattar väl mycket väl att alla inte har råd att åka utomlands. Men med tanke på att ett besök på ALV eller andra ställen kostar lika mycket som att flyga Ryanair till utlandet för en weekend så är det ju inte alltid en pengakostnad heller.
Jag tycker bara inte att det är en semesterRESA att åka runt i Sverige. Det är en semesteraktivitet, det är att göra något på semestern men för mig innebär ordet resa att man ger sig iväg någonstans utomlands.
Vi har inte varit utomlands på semestern på evigheter. Eller jo, en visit till England, men det är ju typ som Finland och så. Räknas inte.
...och vet du vad det kostar att åka färja till Gotland sommartid samt hyra en stuga?
Ja, Gotland är ju apadyrt. Det är ju också mycket mer status än en charter till Kreta. Men det är fortfarande ingen RESA. För mig då. :-)
Oj. Ja jag har en fråga; vart har du fått den definitionen av semesterresa ifrån? A tyckte som du och jag förstår plötsligt varför han varit ledsen inför vår semester när vi inte tänkt åka "utomlands på riktigt". Jag har inte förstått vart han fått ifrån att det inte skulle vara semester att åka till Finland, eller något resmål i Sverige. Men är det den definitionen som du nu ger uttryck för som han fått ta del av på förskolan så förstår jag hans reaktion. Herregud, jag blir helt matt av att det ska delas in i olika kategorier på det sättet och att olika sätt att resa på semestern ska värderas olika.
Näh, nu kan jag bara inte hålla med dig. Händer ju inte så ofta, men nu fattar jag inte alls hur du resonerar. Eller jo, det gör jag, men håller inte med./PST
Veronica - jag har inte värderat. Jag har bara funderingar rent semantiskt, en RESA tycker jag bör gå längre bort.
PST - men det är ju mycket roligare när ni inte håller med. Det är ju bara då ni kommenterar. ;-)
Jag kan inte göra annat än hålla med...de andra kommentatorerna. Det här var faktiskt bara konstigt....
En "semesterresa" måste väl ändå definieras som "en resa under semestern". Och att resa är ju precis samma sak som att åka, så jag förstår inte hur man kan bli konfunderad över att folk kallar sina åkturer under semestern, i Sverige eller inom norden för resor?! Vem är det som påstått att en semesterresa måste innebära något exotiskt...förutom möjligen du då.
Om man sen vill hitta på egna definitioner för saker och ting för att känna sig lite extra märkvärdig så kan jag ge dig lite idéer där:
-Det är inte "kläder" om de köps på någon av de vanliga kedjorna.
-Man har inte ätit "mat" om inte en kock har lagat den.
-Det är inte "ditt hus" om du inte byggt det själv.
Varsågod!
Jag har ärligt talat lite svårt att köpa er upprördhet. Hur många hade ärligt svarat "Borås" på en fråga om en bra stad för en weekendresa? Och om jag säger att jag och maken ska ta semester en vecka och åka iväg på en romantisk semester, hur många hade då inte förutsatt att jag menat utomlands?
Säger ni på riktigt "vi ska resa till Kolmården"? Resa innebär helt enkelt för mig en längre sträcka, både kulturellt och geografiskt.
Och som sagt så är ju Gotland way trendigare och hetare än en charter till Turkiet, så det handlar inte om någon slags statusmarkering. Utan bara om att en RESA för mig går långt bort.
Tja, jag tycker ju att det är exotiskt och långt att åka norrut också. Jag har nästan exakt lika långt till Umeå som till Paris och nog hade jag kunnat tänka mig en weekend i Umeå också. Om det inte hade varit sjukt mycket dyrare än att åka till Paris...
Så det ligger i ditt tycke ingen värdering i att den ena sortens resor räknas men att den andra sortens resor inte räknas? Det är samma värde på det som räknas och det som inte räknas? Då använder vi nog begreppet värdering annorlunda också.
Det du kallar semesterresor kallar jag utlandsresor alternativt utlandssemester. Känns de begreppen igen?
Jag kan ärligt säga att jag inte per automatik skulle tro att en person som säger att de ska ta en veckas semester ska åka utomlands. När det kommer till dig ja, men inte alla andra.
presens - ja, riktigt riktigt norrut är ju rätt exotiskt, men det är fortfarande (typ) samma kultur. Det är ju därför jag menar att Finland, Norge och Danmark inte "räknas" eftersom det är så nära både kultur- och avståndsmässigt. Island däremot, en helt annan sak.
Anonym - att ta en veckas semester behöver inte betyda att åka utomlands, nej. Men att "åka iväg på en veckas semester" har jag svårt att tro att folk skulle förknippa med Alingsås snarare än utlandet. Och om du på allvar menar att "vi ska åka på en weekendresa" inte ger dig tankar på utlandet utan att du precis lika gärna kan tipsa om Borås, då är det ju så. Jag tänker inte ifrågasätta det.
När jag säger att Finland etc inte räknas så menar jag det i betydelsen "inte räknas som riktigt utomlands", just pga den geografiska och kulturella närheten. Som ställen att besöka på sin semester är de självklart precis lika bra (eller dåliga för den delen) som utflyktsmål i Asien, Europa, Sverige eller Långtbortistan. Det beror ju helt på tycke och smak och mitt värderande uttryck "räknas inte" syftade inte till att göra någon bedömning av dem som "bra eller dåliga semesterställen". Absolut inte.
Jag förstår hur du menar med närliggande kulturer, men kulturkrocken jag upplevde det året jag bodde i Norrland var minst lika stor som kulturkrockarna jag upplevde under åren i Frankrike och USA. Kanske slog den hårdare eftersom jag inte förväntade mig någon alls, eftersom den objektivt sett borde vara mindre, men upplevelsen var att den var stor.
presens - jo, jag tror ju egentligen att Norrland kan erbjuda enorma kulturkrockar, men det är fortfarande samma land med samma (någorlunda) språk, mat, affärer osv. Fast vad vet jag, jag har aldrig varit norr om Gävle vad jag vet om.
Spelar det över huvud taget någon roll vilket land man åker till när man ända bara sitter på en svensktalande charterresort med standardiserad barnmeny?
Jagtror deflesta semestrande svenskar skulle kunna uppleva större djup i finland (fast dit åker de tyvärr bara med fyllebåt).
"Men att "åka iväg på en veckas semester" har jag svårt att tro att folk skulle förknippa med Alingsås snarare än utlandet." - Tro vad du vill. Jag har aldrig skrivitt att det är troligare att folk associerar till Alingsås än utlandet, de två exemplen är att använda sig av två ytterligheter (för effektens skull?). För mig ligger det närmare till hands om jag talar med en småbarnsförälder t.ex. att anta att det är klassiska barnfamiljsresemål de tänkt sig på semestern, som ALV, Legoland osv, dvs sådana ställen som inte klassar in under din benämning för semesterresor. För mig låter det snarare märkligt att säga "på semestern ska vi åka på utflykt till Finland", när det innebär att man får åka en bra bit och sova borta. För mig känns det mer naturligt att kalla en sån tripp för semesterresa.
Förresten vet jag inte varför min förra kommentar blev "anonym". Jag är ju inte direkt anonym för dig. :)
Om jag skulle åka till Finland på min semester så skulle jag säga just det: "vi ska åka till finland". Eller "vi ska åka till ALV". Det är just ordet resa som jag förknippar med något längre bort än det närmsta.
Jag skulle nog snarare påstå att det är tiden man är bortrest som gör skillnaden mellan semesterresa och utflykt. Alldeles oavsett hur långt hemifrån man åkt både geografiskt och kulturellt.
Det är bara att slå upp ordet resa. :-)
"Förflyttning med hjälp av färdmedel"
En skolresa till Borås Djurpark är alltså helt rätt. Liksom en tredagars semesterresa till Legoland. Eller bröllopsresa till Ishotellet i Jukkasjärvi.
Den här diskussionen var verkligen kul att läsa. Som Ellens mamma känner jag mig faktiskt lite skyldig (dock ej medvetet) till denna begreppsförvirring hos mina barn! Ellens lillasyster Siri kom en dag hem från skolan och var mycket upprörd över att andra elever i klassen hade kallat det för semester att åka runt i Sverige. Hon trodde på fullaste allvar att ordet semester faktiskt betydde att "åka utomlands" eftersom vi under en rad av år alltid bilsemestrade i Europa!!! Nu har jag förstått att även Ellen integrerat denna definition i sitt tankesätt... (och accepterar dock resonemanget att det inte innebär en värdering av de olika typerna av resor) Själv brukar jag nog använda begreppen sverigesemester och utlandssemester etc. Men det är kul med provokationer!
Agneta
Lite roligt bara Ellen, när du skriver att en resa är när man åker lite längre. Då blir det för oss inte en resa till Holland eller Frankrike eftersom det är så nära där vi bor, men det skulle vara en resa om vi åkte hem till Norrbotten. Det är ju i runda slängar 160 mil för oss. Och i alla fall min man har svårt att förstå språket där ;-) /Karina som reser lite överallt, inom som utom landets gränser
Karina - jag vet. Det var ju därför jag garderade mig med "kulturellt avstånd". Men jag tycker ju samtidigt att det blir mer en resa om man åker från Kiruna till Danmark än om man gör det från Malmö, så jo. Du har ju rätt, också. :-)
Skicka en kommentar