onsdag 19 december 2012

Snälla sluta. Bara sluta med ert "vit jul"-dravel.

Varje år! Varje jäkla år kommer samma dåliga argument kring "vit jul", dvs alkoholfri jul, och jag orkar inte. Orkar inte orkar inte orkar inte.

Här är anledningen till att man propagerar för en vit jul: man vill känna sig som en lite bättre människa. Slut på anledningar.

Jag skriver om det här varje år, gör jag inte det? Jag blir arg varje år, skriver om det varje år och kan inte släppa hur pinsamt det är att läsa argument av typen "om man inte kan låta bli spriten ens på jul, då har man problem!" eller "om man älskar sina barn ger man dem den jul de förtjänar". HÅLL TYST!

Jag har inte en enda gång stött på ett vettigt argument för att skuldbelägga föräldrar som dricker vinglögg, tar en öl och en nubbe på julafton. Inte en enda gång. För det finns inga.

Vi är alla överens om att man inte ska dricka sig full och förstöra barns jul. Kan det inte stanna där? Måste folk sedan låtsas som att alla som dricker ett glas vin har förstört barnens jul för alltid? Det är så dumt att jag skäms när vettiga människor som jag i vanliga fall tycker om börjar trumpeta om hur de minsann tycker att man borde avstå från varje droppe alkohol på julen, "för barnens skull". Sluta göra bort er?

Ids inte ens ta upp alla argument för att dessa "vit jul"-kampanjer är verkningslösa och värdelösa. Jag förväntar mig helt enkelt att ni som läser här fattar ändå. Annars får ni väl säga ifrån så får jag ge mig in i det då. Familjelivsstyle!


8 kommentarer:

Burgschki sa...

folk som inte klarar av att dricka med måtta behöver en vit jul, men det betyder inte att de måste tvinga de som klarar av att dricka med måtta att göra samma sak. tycker de som tjatar om en vit jul har ett skumt förhållandetill alkohol.

ElakaErika sa...

Jag håller med dig. Det finns ingen vettig anledning till en vit jul för de som kan hantera alkoholen. Det där med att vara nykter för att sympatisera är trams, för den som har ett dåligt förhållande till alkoholen har det vare sig jag är nykter eller dricker ett par glas vin.

Anna2 sa...

Då borde vi även köra med godisfri jul med tanke på alla m ätstörningar, spelfri jul spelmissbrukare, sexfri jul sexmissbrukare mm
Avskyr också snacket om vit jul Det är dem med alkoholproblem som aldrig ska dricka Punkt slut

Lillevi sa...

Vi ska ha vit jul i år... av den enkla anledningen att en nära släkning har äntligen kommit till insikt om att hen är alkoholist och alldeles här i veckorna har börjat på behandling.

Men denne Hen har aldrig förstört någon jul för något barn trots att hen har haft alkoholproblem alla andra dagar på året.

En vit jul är ju bara bra om man har problem med alkohol, för oss som inte har det finns det ju ingen anledning att uppföra oss på något annat sätt än vi gör alla andra helger, kan ju jag tycka....

Tudorienne sa...

Hej Tomtegumma!
Jag blir så glad, det blir sån jäkla julstämning när du får din julilska över detta. Och jag håller helt med såklart. Skrev om det själv förra julen.

LisaM sa...

Det finns anledning till att ta ställning för en vit jul
mvh
barn till alkoholist

Maria sa...

Är uppvuxen med en pappa som är alkoholist, kommer aldrig att utsätta mina barn för samma sak, firar därför en vit jul.
Tycker inte att man behöver dricka över huvud taget i närheten av barn, men det är min personliga åsikt, respekterar om andra gör på sitt sätt.

Ellen sa...

LisaM och Maria - fast hur hade det hjälpt oss som växt upp med föräldrar som dricker för mycket ifall grannfamiljen sitter och klappar sig på axeln för att de inte tar en nubbe eller glögg? Det gör ju inte det.

Sedan är det ju en enorm, fundamental skillnad mellan att bruka alkohol och missbruka alkohol. Barn mår inte dåligt av att föräldrar utan alkoholproblem tar en nubbe. Däremot får man ju självklart fira en vit jul om man vill det, jag dricker själv ytterst sällan alkohol på julen. Men att tro att det hjälper barn i missbrukarfamiljer att de utan missbruksproblematik, det är naivt.

Om det inte är som i Lillevis fall, att man gör det för att någon man firar med behöver avstå från alkoholen, då blir det ju förståeligt igen.