torsdag 7 januari 2016

Kan vi prata lite om mat?

Okej, så jag är otroligt kräsen när det kommer till mat. Jag vet det. Jag känner väl mest lite att livet är för kort för att äta ÄCKLIG mat (don't get me started om att man inte får säga att mat är äcklig, sån jäkla konservativ bullcrap) helt enkelt.

Det som fascinerar mig är att alla har så galet annorlunda smaklökar. Som jag, som avskyr mat som inte smakar något. Till exempel detta: kokt potatis. Vad fan är grejen? Det smular, smakar sågspån och är torrt och trist. Varför vill man äta denna sunkiga 1800-talsmat, när det finns så mycket bättre saker att använda potatis till? Pommes, klyftpotatis, potatisgratäng, kroketter, hasselbackspotatis, chips, potatisbakelse, you name it. Det är tamefan slöseri med en fin bit potatis att bara koka den och göra den till oätbart mjöl.

Och vad är grejen med vit mat? Ja men ni vet, mat som inte smakar något? Den här veckan har min man skrivit matlista och vi har fundamentalt skilda åsikter om vad som är god mat. Han ba "åh vad gott med kokt torsk och kokt potatis" och jag känner mest "alltså ingen är magsjuk så varför ska vi tvinga i oss skonkost som hör hemma på sjukhuset?".

Mat ska vara kryddig, gräddig, salt, smakrik, het, exploderande, GOD. Inte mjäkig och stillsam och blaha. Det ska hända något när man äter mat. Varje tugga ska ha olika smaker. Pannkaka till exempel, är ju själva antitesen till det. Här har vi ett platt stycke mjölmat som smakar exakt lika i varenda tugga. Tre tuggor in så blir man ju illamående pga upprepningen?

Svensk husmanskost, don't get me started. Ba åh vad gott, här har vi en kåldolme. Mmm... eller åh, titta en fläskkotlett med kokt potatis. Nej tack.

Här är ett tips för folk som gillar mat som smakar gott: leta recept på Pinterest. Där finns amerikanska recept som inspirerats av fler kulturer än den som äter rutten fisk. Mexikanskt, mat från södern, asiatiskt... allt är ca bättre än kokt torsk och kokt potatis.

Och jag vet att det här är SÅ provocerande för alla tycker att de har så himla finstämda smaklökar som kan njuuta av en riktigt fin bit kokt potatis. "Har man inte upplevt det så har man missat nåt". Okej, du kan ju roa dig med att tugga smaklöst mjöl, så äter jag frasiga pommes istället. Jag missar inget, tro mig.


7 kommentarer:

M sa...

Ja!
Den här!:
http://heatherchristo.com/2014/01/27/spicy-thai-curry-noodle-soup/
Vi brukar låta goda grönsaker (tunna morotsbitar, sockerärtor, små broccoli- och blomkålsbuketter) koka med 'soppan' någon minut, lägga i bitar av lax (som _inte_får koka - ref mjölig potatis) + ev annan fisk/skaldjur, sedan hälla det över torra nudlar i skålarna och täcka med massa smakrikt: koriander, basilika, hjärtsallad, vårlök, chili. Gör ibland en mild variant till barnen (de älskar det och ber om att vi ska laga den), men min måste vara full av smak!
Voilá - pinterestfynd!

Unknown sa...

Jag tänker mest att det är jobbigt och tidskrävande att hitta på mat när någon i familjen är väldigt kräsen. Apropå att livet är för kort osv.

Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Sandra sa...

Håller med så jäkla hårt!

Amanda sa...

Skonkost, vilket ljuvligt ord.
Gillar du lyx-potatismos?

Anonym sa...

Har aldrig heller förstått detta med kokt potatis. Verkligen inte gott. Jag äter det bara om jag får dränka den i en god, smakrik sås. Det bästa med hela den här GI trenden som jag egentligen helt hoppat över (älskar mitt levainbröd och mina kardemummabullar alldeles för mycket och är dessutom redan tillräckligt smal) är att det är helt okej att hoppa över potatisen. Man kan äta massa goda, färgglada grönsaker istället!

Anonym sa...

Jag önskar att jag tyckte lika illa om potatis som du (pga försöker dra ner på kolhydrater) men alltså en perfekt nykokt färskpotatis med stor klick extrasaltat smör..? Jag dör. Skulle kunna äta typ bara det hela sommarhalvåret.