söndag 31 juli 2011

Om Norge

Jag funderade rätt länge på om jag skulle strunta i att ens beröra tragedin i Norge och istället bara blogga på som vanligt. Låtsas ignorera allting och bara köra på, som vi gjorde i Frankrike.

För vi ignorerade. Vi kunde göra det eftersom vi var i ett land utan tillgång till tidningar på vårt språk eller Internet. Vi åt musslor och barnen åkte karusell och vi försökte att inte tänka på att en massmördare slaktat mängder av ungdomar som ville förbättra världen.

Men hemma igen så går det ju inte att ignorera. Hemma igen så är jag rädd. Jag hade trott, vi hade trott, att dådet skulle analyseras och att en politisk diskussion kring den vanvettiga nationalismen som frodas äntligen skulle komma till skott. Men sedan kommer vi hem och inser att många tycker att det är osmakligt att dra in politik i det hela. Barn har skjutits ihjäl på grund av att de är politiskt aktiva, ihjälskjutna av en man med ett ytterst politiskt motiv - men vi ska inte dra in politik i det hela? Jag blir rädd som sagt.

Min hjärna är fortfarande alldeles för mosig efter skräpmat och bilåkning och semester, så jag tänker inte skriva något långt om det här. Jag behöver inte skriva något heller, eftersom Katrine Kielos har uttryckt det jag tänker.


"I Belgien har flamländska separatister vunnit valet.  I Tyskland har en av ­ledarna för riksbanken publicerat en bok om att tyska folket borde skaffa sig mer ­lebensraum: muslimerna föder för många barn och utarmar landets gener. I Holland blev PVV tredje största parti – de vill förbjuda Koranen. I Ungern patrullerar svartklädd paramilitär. Över hela kontinenten växer besattheten vid allt främmande. Norge gör sig berett att begrava 77 stycken terror­offer.

Och ni tror fortfarande att ni kan kontrollera dem?"

Läs hela texten här.

Att inte dra in politik i det här är att skymfa de som dog på grund av sina politiska åsikter. 

3 kommentarer:

Mor Grön sa...

Jag var osmaklig direkt och drog in allmänhetens främlingshat i det hela. http://regnavdagar.blogspot.com/2011/07/hatet-i-stort-och-smatt.html

emmaw sa...

Fast det beror nog lite på var man läser...? Jag tycker att det förs diskussioner om bakgrunden, om idéerna som låg till grund för hans hat osv på ganska många ställen. Till exempel var det en diskussion på norsk tv ett par dagar efteråt där Daniel Poohl från expo fick mycket plats. GP hade en kartläggning av högerextremister senast igår. Sen finns det förstås folk som tycker annorlunda också, men de som gör den politiska kopplingen tror jag är fler.

Ellen sa...

Det är sant emmaw, men jag har ändå sett vanvettigt ( i sammanhanget) många röster, även från sedvanligt vettigt håll, som för fram åsikten att man inte ska göra politik av det.