söndag 20 december 2015

Och vi kämpar vidare.

Det där med julstämning, det är ju inget man får och sen har. Det är som dofter, helt plötsligt känner man den starkt och tydligt och i nästa sekund är det tomt. Well idag har vi köpt gran och klätt den, vi har kokat knäck och vi har varit på julmarknad. Men det vore ju ca en ziljon gånger enklare om inte varenda liten grej kantades av bråk. Mellan barn, mellan föräldrar och mellan barn och föräldrar. Jag vet inte om vi är i stort behov av jullov eller om jullovet kommer förgöra oss alla. På annandagen är i alla fall planen att jag ska gå ut och bli full, så det blir ju ett välkommet avbrott i "familjemyset".

Ja just ja, jag är ju alkoholist också. Klart jag ska bli full, jag som är dum i huvudet, alkoholist och har noll koll på vad mina barn känner. Kommentarerna på min debattartikel var väl väntade, men ändå mycket underhållande. Först och främst tycker jag ju såklart synd om människor som är så fruktansvärt ointelligenta som de flesta som kommenterat. Jag menar, hur tar man sig igenom skolan om man har en såpass nedsatt tankeförmåga? Sedan finns det såklart människor som inte håller med som har rimliga argument, men de syns ju sällan i kommentarsfält antar jag. Men sen tycker jag också att det verkar vara så jobbigt att leva sitt liv så pass... principfast? Och det kommer från mig som ca alltid ser världen i svart eller vitt, då måste det ju vara galet illa för dessa "en droppe alkohol och en kattunge dör"-fanatiker.

Sen är det ju lite roligt att de vet precis allt om mig. Det är nästan synd att jag i princip enbart dricker cola på julen. Jag hade så gärna velat sitta där med min nubbe och varit den hemska moder de ser framför sig. Istället dricker jag läsk och har alkoholism nära under uppväxten. Men det ger ju inte en lika bra nidbild? Jaja.

Ikväll ska jag internetshoppa de sista julklapparna. Efter att jag kraschade i höstas kan jag inte gå i affärer längre. Jag försökte i torsdags och fick panikattack när jag kom hem. Fick slänga i mig lugnande och hyperventilera hela eftermiddagen nästan. Så internetshopping it is. Jag ligger så förbannat mkt efter med mina julklappar, men vad ska man göra då? Tja, internetshoppa tydligen. Let's hit the "köp"-knapp!


1 kommentar:

Isa sa...

Bara därför så kände jag att jag kanske ska kommentera på din debatt-artikel, eftersom jag reagerade på den. "julen är inte barnens högtid", nej må så vara, men de är en utsatt grupp eftersom att de inte kan dra därifrån, tacka nej till inbjudan eller ta en taxi till en kompis när släkten börjar bli jobbig. Så därför tycker jag nog att barnens behov till viss del står över de vuxnas behov (av alkohol t.ex.) För min del är vit jul inte främst för alkoholisterna, som du skriver så kommer de inte påverkas nämnvärt av en kampanj som denna. De jag hoppas påverkas av "Vit Jul" är alla de föräldrar (och vuxna generellt) som tror att de kan ta ett glas vin till maten, och att det är bra så. Men där det istället ett glas blir tre glas, och fem glas, och sedan är de lite lulliga och vill nypa barnen i kinderna för att de är ju så söta. Det är dom jag hoppas tar åt sig när jag delar kampanjen iallafall.

Ett glas vin eller en nubbe till maten påverkar somsagt inte märkvärt, men väldigt många har svårt att hålla sig till det. Sen betyder inte det att de är alkoholister och ligger och krälar på julaftonskvällen, utan det betyder bara att de har svårt att bestämma sig för ett glas och sedan hålla sig till det. Här kanske det handlar om klass, eller umgängeskrets, men jag har många såna i min omgivning iallafall. Och till vardags bland vuxna är det väl skitesamma om det är ett glas till maten, eller två till maten och två till kvällsmyset. Men när en är liten och inte riktigt fattar kopplingen till alkoholen, utan att ens nära helt plötsligt bara blir lite konstiga och börjar bete sig annorlunda. De som ska vara ens trygghet känns helt plötsligt väldigt opålitliga när pappa helt plötsligt ska kramas och lyfta runt en fastän att han aldrig håller på så annars, eller faster som ska nypa i kinderna och gulla, fastän att det aldrig hänt förut. Som barn är det jäkligt obehagligt och otryggt att växa upp i. Alla i ens närhet blir annorlunda och en fattar inte varför. Även om en själv tycker att det är väl okej att bli lite lullig så blir en ändå personlighetsförändrad. Så en kampanj som kan motivera människor som inte ser sig själva (eller blir sedda) som alkoholister att skippa det där första vinglaset, så slipper det bli tre oplanerade vinglas till och det behöver inte lyftas och nypas i några kinder. Lugnare, mer stabilt och tryggare för barnen. Så jo, barnen kan må bättre av att du skippar nubben, beroende på vilken självkontroll du har. Och även om du har den självkontrollen så är det lååååångt ifrån alla som har den. Och att de då istället är helt nyktra den dagen på året då förväntningarna ligger extra höga hos barnen, är inte det rätt schysst?