fredag 4 augusti 2017

Till Anders Borgs försvar.

Recap ifall ni (som jag tills igår) är utomlands och har noll koll på vad som händer i Sverige. Frågan är ju varför ni då skulle läsa min blogg, men men. Såhär:

Anders Borg, gick på fest, knullade en präst.
NEJ. Förlåt, jag är sommartrött i hjärnan.
Anders Borg gick på fest, blev full, betedde sig illa och visade sitt könsorgan, hotade folk, kallade kvinnor för horor och slampor och tog andra män i skrevet. Efter att detta blivit en nyhet så publicerade han en ursäkt på Facebook, den ser ut såhär:

"Jag var på fest i helgen och drabbades av en blackout. Jag dricker inte mer än de flesta men har varit under hård press de senaste månaderna och det måste ha tagit ut sin rätt.
Jag har fått höra i efterhand att jag betedde mig mycket olämpligt. Jag vill uppriktigt be om ursäkt till de närvarande som tog illa vid sig. Känner stor besvikelse och ånger över mitt beteende."

Och JAG tänker ju inte försvara Borg, det hoppas jag att ni inte trodde trots rubriken? Nej, det handlar om alla som rusar till hans försvar i kommentarsfältet till den "ursäkten". Sånt händer ju alla, säger de. Ja men herregud, vem har inte klantat sig nån gång, frågar de sig. Alltså de som klagar är ju bara överdrivna, konstaterar de.

Och ja, visst. De flesta har blivit för fulla nån gång. Sånt händer, där är vi överens. Man har spytt utanför one night standets-ytterdörr (hej hej), man har ramlat och skadat sig när man dansat på ett bord (hej syrran), man har stulit en GB-gubbe (hej exet), ramlat i sjön, hånglat med fel person osv osv. Vi är många som känner igen oss i att skämmas efter en fest.

Men. Här kommer några men:

1) Orsak.
Att kalla kvinnor för hora och slampa handlar inte om att man har "varit stressad". Det är inget som orsakas av den magiska kombinationen "tre GT + två starköl + två shots jäger" (eller whatever moderater dricker). Det är en kvinnosyn som kanske TAS FRAM av alkoholen, men den ORSAKAS inte av alkoholen. Eller stress, för den delen. Jag menar, jag har varit dyngfull och jag har varit sjukskriven för akut stressreaktion, men jag vaknade inte en dag och ba "Fan, kvinnor är ju horor. Det tyckte jag inte igår. Knäppt". Det funkar inte så.

2) Formulering.
När han skriver att han "drabbades av en blackout" flyttar han skulden från sig själv. Han är också ett offer. Han har varit stressad och det tog ut sin rätt. Han drabbades av blackouten, han orsakade den inte själv. Han skriver att han ber om ursäkt till de som tog illa vid sig. Det är en enorm skillnad på att be om ursäkt för att man har uttryckt sig illa och på att be om ursäkt för att andra kan ha tagit illa upp. Antingen tycker man att det är förjävligt att säga hora eller slampa till en kvinna, eller så tycker man att det var tråkigt att nån blev ledsen. Då är det inte ordvalet, kvinnohatet, som är problemet. Då är det att nån tog illa upp.

3) Bristen på fördömande.
Anders Borg verkar inte tycka det är så farligt att kalla kvinnor för hora och slampa, men vet ni vilka som VERKLIGEN inte tycker det är farligt? De som kommenterar. Inte nog med att de skriver "sånt har hänt alla", vissa går steget längre och säger att de säkert BEHÖVDE få se hans kuk. Och de BORDE få höra såna här saker. Kvinnorna, alltså. De är säkert jättetråkiga och jobbiga. Pratar med media. Det hörs ju att de är horor liksom. Herregud.

Vita män kan bokstavligt talat visa sitt könsorgan, ta andra män på deras kön, kalla kvinnor för nedsättande begrepp som slampa och hora och LIK FÖRBANNAT försvaras av andra vita män. Det är alltid alltid någon annan som är problemet. Det är aldrig våra svenska män, och OM det är det så förtjänade de nog behandlingen de fick. Kvinnorna, alltså. De kan ju inte ta ett skämt, de borde skärpa sig, tänk på de som har det jobbigt på riktigt. Och så vidare, och så vidare.

Det går inte att göra fel som vit man. Och om du gör fel är det ändå inte ditt fel. Vi kommer aldrig någonsin komma vidare om vi inte börjar här. Det spelar ingen roll om du inte brukar behandla kvinnor så, det spelar ingen roll om du var stressad, det spelar ingen roll att du blev full - det enda som spelar roll är hur du tar ansvar för ditt agerande. Och det har inte Anders Borg gjort. Han hade en möjlighet att lyfta det riktigt problematiska i sitt beteende, han hade en möjlighet att ta det på allvar och han hade framför allt en möjlighet att poängtera att hans agerande är ett symptom på ett samhälle där män behandlar kvinnor illa. Men det gjorde han inte. Så jag tog tillfället i akt och skrev om hans ursäkt, som den borde ha sett ut:

"Jag har betett mig oerhört illa och det finns inga ursäkter för mitt beteende. Inga. Jag kommer börja gå i terapi för att få hjälp med mitt kvinnohat, och tills jag kommit tillrätta med det tänker jag inte röra en droppe alkohol. Jag är medveten om att mitt beteende inte går att ursäkta med stress, trötthet eller fylla och jag inser att mitt agerande kommer ifrån en problematisk kvinnosyn som jag delar med de flesta män, oavsett nationalitet och kultur. Till de kvinnor som jag kränkt vill jag be om ursäkt. Till de män som tycker att "sånt händer" vill jag säga att ni är en lika stor del av problemet som jag. Vi måste alla ta vårt ansvar för hur vi agerar. Jag tänker börja nu."

Ps. Glöm aldrig: alla män. Alla alla alla män.164 kommentarer:

SARA sa...

WORD

Anonym sa...

True that!

Poetissan sa...

Och tusen tack för dessa viktiga ord, insiktsfulla rader! Vi ska ha i åtanke det drev mot Gudrun Schyman efter hennes vilda utekväll en gång i tiden.
Hon blev spottkopp för mångas ilskna lynchkänslor.
Och hon är dessutom kvinna vilket gör domen mycket hårdare!

Maria sa...

Helvete så bra skrivet. Tack.

Anonym sa...

������

Anonym sa...

Äsch, gick inte att skicka hjärtan tydligen...

Jessie sa...

TACK, just precis så! <3

Anonym sa...

Ja, word, verkligen. Jag har också reagerat på att det är så långt över de fullständigt normala galenskaper du nämner. Sånt där skit förekommer inte ens i Burroughs/Bukowskis böcker (de är ju välmatade i ämnet annars).
lh

Anonym sa...

Men så bra!!!!

Unknown sa...

Riktigt bra skrivet!

Björn sa...

Håller med men inte. Inte försvarligt. Men inte alla män.

Anonym sa...

Så himla bra skrivet! /Fredrik

Stefan sa...

Håller med, en korrekt analys.

Stefan

Per Eriksson sa...

Tänker inte försvara Borgs fyllesvineri men när jag läser vad en inflytelserik feminist och bloggare som Katarina Wennstam häver ur sig till sina många följares belåtenhet tänker jag: den som är utan skuld...Nyligen gick hon till storms mot att DN kallade barnamorden i Göteborg för en "familjetragedi". För det visste ju Wennstam att det inte var. Det var mannen som mördat sina barn och fru...och tusentals följare visste inte till sig av ilska och hyllade skribenten. Mannens identitet avslöjades och han fick löpa gatlopp. Några dagar. Men sanningen var en annan. Wennstam borde skämmas minst lika mycket som Borg. Tvärsäkerhet och fördomsfullhet får konsekvenser, precis som fullhet.

Junitjej sa...

Så bra skrivet av dig!!!!

Andreas sa...

Precis så!!!

peppelorum sa...

Vad i jäsiken har detta med bloggposten att göra?

DDT sa...

Jaaa!!!!
För övrigt skulle jag trott att nån som är tillsammans med en PR-människa skulle prestera en bättre ursäkt.

Anonym sa...

Ang formuleringen -
"Jag har fått höra i efterhand att jag betedde mig mycket olämpligt. Jag vill uppriktigt be om ursäkt till de närvarande som tog illa vid sig. Känner stor besvikelse och ånger över mitt beteende."

Borg ber alla närvarande om ursäkt för sitt handlande, och bekräftar vidare att han förstod att de tog illa vid sig. Ursäkten är rak och utan krusiduller, långt ifrån den alltför vanliga "jag ber om ursäkt om någon tog illa vid sig det var inte meningen". Det känns mer som att kritiken bygger på en förutfattad mening om att Borg säkert inte bad om ursäkt på riktigt än något annat.

Ang ordvalet - om vi tänker oss att Borg hade supit sig till total spritretardation, vilket är rimligt med tanke på hur det beskrivs, så ligger det nära till hands att han i det sinnestillståndet *ville* säga något som var plumpt, stötade och dumt. Om inte Blogg-Ellen tycker att "hora" är ett fint tilltal, så är väl alla överens. Det är ett fult sätt att uttrycka sig, det är nedvärderande och dumt, vilket *just då* troligen var den berusat förvirrade avsikten. Att reagera på det specifika ordvalet när någon har en sån total fyllepsykos - såhär va, har man uppnått maximal dumhet så kan det liksom inte bli värre, oavsett om man säger hora.


Anonym sa...

Du sätter verkligen analysen!
Vit medelålders man som också blivit för packad, men aldrig varit dum!

Anonym sa...

Jag håller med om det mesta här. Tills vi kommer till sista raden. Alla män? Knappast. Och vita män? Kvinnosynen är ju mycket värre i de flesta ickevita kulturer. Synd att ett schysst skrivet statement skulle urarta i - ja, rena manshatet. Rasistiskt dessutom. Jobba med det, Ellen! Jobba med det!

Anonym sa...

Väldigt bra formulerat! Det går att "skylla bort" tokigheter en gjort på fyllan, men den väder inte uppochner på ens värderingar bara så där. Snarare visas ens personlighet utan filter och därför går det bara inte att ursäkta så nedsättande ord som Borg använt på alkoholens inverkningar. Det sitter djupare än så.

Peter sa...

Skitbra skrivet! /En till vit medelålers man,

Anonym sa...

Handlte ju om alla vita män som försvarar andra vita män. Hade det varit någon annan än en vit man hade det varit andra ljud i skällan mot Borg.

Anonym sa...

Nu var det väl mest andra män som blev utsatta för Anders Borgs "blackout" i och för sig...

Anonym sa...

Håller med dina ord, dock så är det inte heller någon bagatell att stjäla bara för att man är full, säger en del om synen på andras rätt till egendom.

Anonym sa...

Väl talat och väl skrivet Ellen!
Ni som reagerar på "alla män", shit ni vill verkligen inte fatta, ni vill verkligen inte förstå!!! Att kasta ur sig ordet "hora" ÄR ett manligt problem, VÅRT problem (ja jag är man själv), hur i helvete kan ni andra män ta så förbaskat illa vid er???
/Johan

Anton Karlsson sa...

Anders Borg kanske har blivit behandlad rejält illa av en kvinna, därav att det kommer fram när alkoholen kommer in. Kvinnor ser sig som offer, den krassa verkligheten är att kvinnor inte blir mer illa behandlade än män. Män får stå ut med minst lika mycket skit som kvinnor får. Synd ni ser er som offer.

paula sa...

Så bra skrivit och sant, tack!

Anonym sa...

Kanske för att dom allra flesta män aldrig kallat en kvinna för hora, fitta eller liknande. För att dom allra flesta män delar samma värderingar som dom allra flesta kvinnor. Och för att dom inte vill bli identifietade med minoriteten män som gör det...

Anonym sa...

Jag tänker inte argumentera mot det du skriver. Din analys är riktig och du skriver klokt. Dock är det faktiskt ännu värre äns du tar upp. Han inte bara betedde sig illa mot de kvinnor han kränkte utan också mot de män han ofredade. Den mannen bör verkligen se över sin kvinnosyn, men också hela sin sexualmoral och hur han betraktar och beter sig mot sina medmänniskor. Jag hoppas att de drabbade, män som kvinnor polisanmäler, sexualförbrytare måste straffas.

Ann-Sophie sa...

Grymt bra skrivet!

Unknown sa...

Handlandet är oförsvarligt! Men! De som stod bredvid? Maniana? De som tillät att han gjorde bort sig. Tillät att bli tagna i skrevet. Lät sig bli förolämpade. Bla bla bla. Ingen ursäkt där inte. Sjuk är världen bland sjuka.

Anonym sa...

At du inte kan din historia är tydligt. Kvinnor är inte offer, kvinnor är utsatta. Visst är män det också, ingen påstår att kvinnor är änglar.
Att som du gör, ursäkta hans beteende med att en annan kvinna varit elak, är patetiskt. Jag går inte runt och kallar män för nedsättande saker för att en annan man behandlat mig väldigt illa så var är logiken att en man ska kunna kalla mig hora? / Sophie

Anonym sa...

Precis min erfarenhet som kvinna. Hur fulla mina manliga vänner än varit, hur trassliga deras liv än varit, har de aldrig någonsin när jag varit med betett sig så. Och jag har inte heller blivit tafsad på de senaste 50 åren, hur fulla männen runt om, eller jag, varit. Så, nej, inte alla män. Det måste vi också våga säga.

Asda sa...

Varför ska det inte stå i ursäkten att han antastat andra män och det är helt OACCEPTABELT!? Borde det inte också framgå eftersom det är straffbart dessutom. Sedan undrar jag varför du skriver "tre GT + två starköl + två shots jäger" (eller whatever moderater dricker), tycker du hans konsumtion av alkohol har att göra med partitillhörighet?

Unknown sa...

Herregud Anton Karlsson. Tänk så empatisk du är mot Anders Borg. Och alla andra män som blir lika illa behandlade som alla kvinnor, i denna "krassa" verklighet du beskriver. Det känns nästan som du skriver sådär för att larva dig lite va? ;) busiga Anton. Jag vet nog att du är smartare än så.

Anonym sa...

Exakt så.
Blev helt uppgiven på alla förstående kommentarer. Tack för att du orkade pränta ner det och rikta in kompassen.
Vi har såå långt kvar, men så länge vi är några som orkar hålla upp spegeln, så finns det hopp.
/Mia

Anonym sa...

Ingen aning om vem du är men håller med dig helt. Jag är själv vit man 40 something och ogillar starkt att män som beter sig som A Borg ge. Inte Ok. Inte manligt. /David L

Kerstin sa...

Katarina Wennstam inlägg direkt när Polisen släppt mannen: "Rätt ska vara rätt. Jag har varit för snabb i slutsatserna i ett tidigare inlägg på Instagram och Facebook, där jag reagerade mot användandet att ordet "familjetragedi" då en kvinna och tre barn hittades döda i en lägenhet. Jag anser dock fortfarande att vi helt ska undvika detta ord, oavsett kön på gärningsmannen, då det speglar ett gammalt synsätt där barnen och hustrun ansågs vara en del av mannens familjeägodelar och jag anser att det är fel ord då det "gömmer" att det finns en aktör, en mördare.
Mannen/pappan är släppt. Det finns bara förlorare och sorg i denna fruktansvärda historia, och jag gissar att det sista inte är sagt om socialens och hyresvärdens brist på agerande."

Unknown sa...

Du är en idiot som anklagar alla män!
Oservera att Du skriver "alla män. Alla alla alla män" Vilket är HELT FEL!
Dra inte in MIG i samma skrå som andra idioter!!! ����

Anonym sa...

Bra skrivet Ellen! Med tanke på vad Borg gjorde och sa, tror du behöver utveckla det där med ALLA män och "rastillhörighet".

Anonym sa...

Borg gjorde bort sig. Punkt. Lägg ner feministdravlet.

Malin sa...

Så bra! Mycket välskrivet och med klockrena poänger. Är fortfarande för nyvaken för att formulera en mer meningsfull kommentar, så jag avslutar med ett tack, och cred till dig!

Milan sa...

De gamla Romarna skrev " In Vino Veritas"...I vinet ligger sanningen. Bra skrivet!!
Jag är medveten om att jag är världens mest hatade ;-) "ras"...en medelålders vit man...dessutom med "slaviskt påbrå".
Dock delar jag INTE den kvinnosyn som "herr" Borg har!
Hans beteende är rent ut sagt GRISIGT!!!
Hade han betett sig så på min fest så hade han åkt ut med huvét före direkt!!!!
Tydligen är ett sådant beteende ok i de kretsarna...blir spyfärdig!!!
/Milan

Anonym sa...

Tyvärr är det inte bara ett manligt språkbruk. Det är inte helt ovanligt att även kvinnor kallar andra kvinnor för hora. / Britta

Anonym sa...

Spot on
Önskar å Anders Bors vägnar att du vore hans PR-konsult, då kanske han kunnat hantera situationen med åtminstone en del av hedern i behåll/Erik

Anonym sa...

Hej. Jag undrar vad du vill göra? Jag förstår inte riktigt vad du vill med det du skriver? Menar du typ att efter ett sådant här agerande så....? Menar du att han skall skämmas mer? Menar du att han skall få sparken från ev uppdrag? Menar du att han bör fängslas? Eller menar du att vita män bör fängslas? Eller, eller eller.....Tacksam för ett svar.

Anonym sa...

Mycket bra skrivet Ellen. Tummen på spiken!
Och ni män som blir kränkta och känner er dragna över samma sexistkam som Borg. Ni behöver inte känna er kränkta. Grejen är att ojämlikhet och sexism är en del av ett strukturellt problem. Vi är alla en del av denna struktur, vare sig vi vill eller ej. Och jag delar synsättet att vi alla män bär ett ansvar att dels rannsaka oss själva och dels reagera kraftfullt när någon man kränker någon kvinna i ord eller handling. Dessutom anser jag att vi bör ifrågasätta de normer och strukturer i samhället som förtrycker kvinnor.
Det är vår förbannade skyldighet att vara feminister, helt enkelt. Att vara det är att upprätta vår egen värdighet som män.

/Johan Bäckander

kompaktmobil sa...

Ja det är alla män som kan dra nytta av den struktur Ellen beskriver. Men vi är några stycken som väljer att inte göra det.

Sedan kan man ju konstatera att fucka upp situationen en gång kan alla göra. Men nu vill det till att det inte kommer fler rapporter om några veckor igen...

Anonym sa...

Så klart att man använder detta för att plocka så många poäng som möjligt till sitt personliga krig. 1. Han var dräggig mot både kvinnor och män, men att han tog män i skrevet verkar inte ha något med saken att göra och detta är "kvinnohat". 2. "Ps. Glöm aldrig: alla män. Alla alla alla män." Den typen av generaliserande skuldbeläggande är ju så härliga. Ta den här i munnen: "Ps. Glöm aldrig: alla invandrare. Alla alla alla invandrare."

Anonym sa...

Tack, bra skrivet!

Raphael sa...

Mycket bra skrivet Ellen! Klockrent från början till slut! Angående detta med "Alla män", ja alla män - precis varje man - har ett eget ansvar i att förändra den trista, föråldrade och nedsättande manskulturen som finns i Sverige hos svenska män och även internationellt. Vi alla män har ett ansvar, och det är vad Ellen påpekar.

Hon säger inte att alla män är vidriga, men "alla män" är en förtydling till den paragraf där hon har "skrivit om" Hr Borgs "ursäkt": "Till de män som tycker att "sånt händer" vill jag säga att ni är en lika stor del av problemet som jag. Vi måste alla ta vårt ansvar för hur vi agerar. Jag tänker börja nu.". Det är så "alla män" ska tänka, det är en uppmaning till "alla män" att ta ansvar för sitt eget agerande och för att förändra manskulturen.

Jag håller helt med Ellen om att är man "vit man" så accepteras mycket i vårt samhälle, beteenden och synsätt som inte alls skulle accepteras om det var en "icke-vit man", men bara för att Hr Borg är en "vit man" så försvaras han på sociala medier och han ursäktas. Tänk om det hade varit en invandrare eller flykting som hade betett sig som Hr Borg, då hade det varit mordstämning på sociala medier, lynchstämning. Men eftersom det är Borg det är frågan om så kommer han undan med det, han försvaras och ursäktas, för han är ju "en vit man"...

Mycket bra skrivet av Ellen, jag håller helt med!

Anonym sa...

Håller med! Ignorant att inte ta med hela förloppet.

@TS - Ja, Borg ger utlopp för sitt kvinnoförakt och det måste vi göra något åt men det gör inte alla män till kvinnohatare. En hel del arbetar för jämställdhet och att få bort kvinnoförtrycket.
Det som gör det så viktigt är att samtliga på vår jord måste lära sig om patriarkatet och hur man arbetar för att få bort det.

Inget av det Borg gjorde är försvarbart och jag äcklas av hur han lägger skulden på annat. Precis som så många "offer" när det kommer till när man gjort något fel. Räcker med att kolla i våra domstolar hur man gör förövare till offer och därmed utdelar mildare straff.

Anonym sa...

Håller med, det är snarare ett problem som en minoritet av män har. Och det är givetvis ett lika stort problem om kvinnor har samma nedlåtande syn oavsett om det gäller synen på en man eller en kvinna. Jag har själv blivit misshandlad av min föredetta fru under hela mitt äktenskap, sådana problem är oerhört sällsynt att man tar upp och jag skulle iaf aldrig jämställa min ex frus agerande och inställning mot mig med att alla kvinnor misshandlar män. Som en tidigare person skrev synd att en så bra skriven text spårar ur fullständigt. Jag är en man och jag känner inte igen mig i Anders Borgs agerande. Han däremot är uppenbarligen en översittare med dålig människosyn precis som Ellen inledningsvis var inne på.

husa550 sa...

Håller med om det mesta i texten utom detta:
”jag inser att mitt agerande kommer ifrån en problematisk kvinnosyn som jag delar med de flesta män, oavsett nationalitet och kultur”

Vadå de flesta men?? ��

David sa...

Mycket, mycket bra. Och som ett brev på posten kommer kommentaren "men inte alla män!" Jo, alla. Det är VI som ska förändra detta.

cecilia sa...

<3 !

Anonym sa...

Jag misstänker att om Anders Borg hade formulerat sig som i din föreslagna ursäkt så hade reaktionerna varit annorlunda mot de han fått.
Då tänker jag att framförallt männen som nu stöttar med ord som "det kan hända oss alla", "vi har alla varit där", "det händer även den bäste" skulle reagerat med betydligt större avståndstagande (inte nödvändigtvis mot agerandet, utan mot ursäkten och framförallt delen "... jag inser att mitt agerande kommer ifrån en problematisk kvinnosyn som jag delar med de flesta män, oavsett nationalitet och kultur... (...) Vi måste alla ta vårt ansvar för hur vi agerar"), ett avståndstagande som då återigen skulle uttryckts med ord som "Inte jag", "Inte alla män", "tala för dig själv du", "varför skulle jag ha ansvar för hur du beter dig"...
(Jag syftar förstås på delen "... jag inser att mitt agerande kommer ifrån en problematisk kvinnosyn som jag delar med de flesta män, oavsett nationalitet och kultur... (...) Vi måste alla ta vårt ansvar för hur vi agerar")
Jag skulle önskat att ursäkten, oavsett om han tog ansvar för kvinnosynen eller inte, skulle mötts med mer av "Visst, jag fattar att du är pressad, men det där är f*n inte okej någonstans och det vet du om".

Sedan tänker jag också att det är inte bara kvinnosynen, vilket blir extra tydligt i detta fall då även män utsattes, utan rent generellt mansprivilegiet; vad en man tar sig "rätten" att göra mot andras kroppar (och ursäktas för), oavsett könet på den/de som blir utsatta.

Jocke sa...

HAhaa!!!! En 'inte alla män'-are

Anonym sa...

De flesta känner inte alls igen sig i följande :

"Och ja, visst. De flesta har blivit för fulla nån gång. Sånt händer, där är vi överens. Man har spytt utanför one night standets-ytterdörr (hej hej), man har ramlat och skadat sig när man dansat på ett bord (hej syrran), man har stulit en GB-gubbe (hej exet), ramlat i sjön, hånglat med fel person osv osv. Vi är många som känner igen oss i att skämmas efter en fest."

Anders Borgs beteende är inte ok någonstans. Punkt.

Anonym sa...

Helt oacceptabelt beteende av Anders Borg men att alla män är sådana är inte heller ok att påstå. Dock är verkligheten så konstruerad att tack vare att han är just en man kan och kommer förhoppningsvis dömas för sexuellt ofredande och sexuella övergrepp vilket är en helt korrekt juridisk hantering av händelsen all annan hantering är helt felaktigt. Däremot om han hade varit en kvinna hade en korrekt juridisk hantering varit uteslutet då man i princip aldrig dömer en kvinna för sexuella övergrepp eller sexuellt ofredande. Ett litet råd till dig Ellen tänk igenom din egen människosyn. Jag vill inte på detta vis på nått sätt försvara det A Borg gjort eller män som beter sig fel men kan inte acceptera att man anklagar en hel folkgrupp. De flesta människor män som kvinnor delar det grundläggande värdering där det inte är ok att kränka andra människor.

Anonym sa...

Du menar förutom de kvinnor som blev kallade för hora och slampa, och alla de (antagligen inte enbart män) som Borg visade könsorganet för? Hoppas vid allt heligt att inte något av barnen var närvarande när något av detta hände.

Anonym sa...

Antar att du har mycket erfarenhet av hur det är att leva som kvinna och hur vi blir behandlade? Hur stor del av sexualbrotten riktas mot män? Hur många av de som utnyttjas inom trafficking är män? Jag har blivit illa behandlad av både kvinnor och män, men aldrig låtit det gå ut över helt andra män eller kvinnor.

Anonym sa...

Hur menar du nu Anonym. Ska alla män ska vara schysst i sitt beteende eller inte? Du skriver själv "De flesta människor män som kvinnor delar det grundläggande värdering där det inte är ok att kränka andra människor.", gäller inte det alla?

I den här här så påstods det inte att alla män gör som Anders Borg utan att alla män (även Anders Borg, även vita män) ska ta ansvar för sitt beteende.

Varför ifrågasätter du det?

Anonym sa...

Tja, jag kanske kan svara på nått. Att springa runt och visa könet för människor på det viset är faktiskt straffbart att gå och ta människor på deras kön lika så (sexuellt ofredande och ev sexuella övergrepp) så JA han borde rimligtvis ställas inför rätta och dömas för lagöverträdelsen. Oavsett om han är en man kvinna fd topp politiker alla bör och ska behandlas lika.

Anonym sa...

Varför skriver du bara att han hatar kvinnor?
Männen som han tog på könet då?
Om han kallat männen för något liknande förnedrande och tagit kvinnorna på musen istället....
Hur hade du skrivit då?
Misstänker att det hade varit ännu värre, eller?
Stackars kvinnor som blev kallade horor av en full man, männen som fick pungarna kramade är väl inte lika viktigt, förmodligen så hatar dom kvinnor också som alla andra män!!!!!!!!!
Suck!!!

Anonym sa...

Björn, varför ska inte alla män ta sitt ansvar?

Är Anders Borg uppskriven på din lista över män som inte behöver bete sig? Finns det fler män på den/din listan?

Gäller det dig också, är du ett undantag? Du kan bete dig som en skitstövel men inte andra?

Vad ör det du håller med om, egentligen, eftersom du drar en sån där "inte-alla-män" ...

Anonym sa...

Tror att en del av poängen är att Borg inte ska slippa undan så lätt. Och att det är väldigt illa att så många försvarar honom och bagatelliserar det han gjort ("alla har väl gjort dumma saker på fyllan"). Att det säger en del om samhället att någon kan bete sig så och genast bli förlåten bara för att den ber om ursäkt.

Anonym sa...

Varför håller du inte med om sista raden.

Ska alla män ta ansvar eller inte?

Jag tror inte att du håller med om ett skit av det som är skrivet ... du försöker flytta fokus till att det handlar om något som det inte gör.

Anonym sa...

"Jag är en man och jag känner inte igen mig i Anders Borgs agerande." Bra!

Vill du att andra män ska göra som Anders Borg eller som du (verkar att göra)?

Ska alla män eller inte bete sig som dig?

Anonym sa...

Varför ifrågasätter du att alla ska ha ett korrekt beteende och ta sitt ansvar för sitt beteende oavsett om man är en man eller kvinna? Ska det vara ok att kvinnor beter sig som svin och inte behöver ta något ansvar menar du?

Anonym sa...

Andra ska ta ansvar, men inte du.

Varför?

Anonym sa...

Att ta sig friheten att tafsa på andra är inte okej, och det skriver hon inte heller. Men det är intressant att det du hakar upp dig på är att hon inte tycker tillräckligt synd om männen. Beteendet att tafsa på andra grundar sig i att andra inte har rätt till sina kroppar, oavsett kön. Och det beteendet är fortfarande vanligast hos män.

Anonym sa...

Vem preparerade glaset?

SandraLiten sa...

Anonym;
Tack för att du skrev det Jag tänkte!!!

Jag hade skrivit det sååå mycket mer aggresivare för jag är så Sjukt trött på ALLA som faktiskt Verkar Tro att man syftar på ALLA MÄN så fort det är negativt och även fast man inte äns Skriver Alla Män!

Anonym sa...

Du ifrågasätter alltså att alla män ska ta ansvar med motiveringen att det inte även står "alla kvinnor"?

Tess sa...

Klockrent skrivet!!

JB sa...

Ser att många reagerat på sista raden(liksom jag) "Ps. Glöm aldrig: alla män. Alla alla alla män.". Inget snack om att ALLA män skall bete sig och ta ansvar för sitt beteende, inga undantag! Men jag kan samtidigt tycka att det låter som att Ellen menar att ALLA män har dålig kvinnosyn och behandlar kvinnor illa, vilket inte är sant. :)
Hur som helst ett bra inlägg och ett viktigt sådant!

Anonym sa...

Måste vara svårt att skriva texter som denna. "klockren analys", får du som svar. Mja. Otroligt förenklat och i mina ögon lika vidrig som Borgs beteende. Att du, utan att veta något mer än det du kunnat läsa dej till, kan berätta för oss vad som verkligen hänt. Det finns en mängd andra faktorer som du inte tar upp som kan ha påverkat en eller flera av sakerna Borg gjorde. Men det är klart, det hade ju krävts en hel del energi för att få fram den informationen, och då kanske du missat både ett och två tillfällen att bli kränkt (information som dessutom "vi" inte nödvändigtvis har något att göra med).. Hoppas du inte sträcker dej i axeln när du klappar dej själv på ryggen. (Försvarar inte Borg. Men denna post äcklar mig)

Nej, nu ska jag inte störa mer. Iväg och leta nya saker att bli kränk av :)

//Fredrik

Anonym sa...

Exakt,varför blir så många män automatiskt kränkta av att ta på sig ett ansvar för att försöka se till att inte andra män beter sig som machosvin? Går det inte att tex... säga ifrån till en idiot som spårar ur? Att försöka hjälpa till att höja den där misogynispärren lite bland alla män?
Tror att de flesta numera (?) har en rasistspärr och ALDRIG skulle vräka ur sig 'jävla nigger' till någon de är förbannade på för att denna råkar vara mörkhyad.
Så ja, alla ska hjälpas åt och ta ansvar för anständighet och respekt för sina medmänniskor. Även män. Alla män. Det är vad det står.

Anonym sa...

Nej alla människor ska givetvis ta ansvar vilket jag sbriver. Oavsett vilket kön man har. Men är det så att du menar alltså att män inte är människor eller vill du inte förstå? Det är ju tydligen inte korrekt att ifrågasätta något där man sätter epitetet feminism på. Om du läste texten kanske du kunde förstå vad jag menar. Ellen skriver tx i sin text (ursäkt åt Borg) citat "problematisk kvinnosyn som jag delar med de flesta män" slut citat, jag och förhoppningsvis de flesta män känner inte igen mig i den beskrivningen

dan park sa...

Ja det är vita män som står för alla gruppvåldtäkter i Sverige, att påstå något annat är grov rasism

Anonym sa...

*suck*
Ja, anders Borg HAR gjort bort sig något så IN ÅT I HELVETTE!
Men jag ser BARA RÖTT när jag kommer till slutet av denna artickel.. "Alla män".

Det snackas om kvinnohat.. men vad fan är inte då detta om inte manshat?
Ska du vara sieriös menar du?
Att kalla någon, varesig "offret" är man, kvinna, crossdresser, transgender, pre op, post op (insert more variables here) är INTE OK. Det är ALDRIG OK!.
Och det gäller ovavsett vem du är... man, kvinna, vit, svart, gul, brun, röd, moderat, socialdemokrat, sverigedemokrat, kungen, homosexuell, straight, crossdresser, transgender, pre op, post op, uteliggare.. (insert more variables here).

INGEN har rätten att kalla NÅGON för hora...

Så vaddå "Alla män..."
Städa rent under egen matta innan du påbörjar ger dig in i häxjakten!
ALLA män har inte ett kvonnohat lika lite som alla kvinnor inte har ett manshat.

Din post är inte så jävla långt ifrån att säga "Alla män från mellanöstern är terrorister!"..

Män som Anders Borg får mig att skämmas och jag håller med Fredrik... poster som denna äcklar mig!

Så.. låt mig göra som dig.. jag nöjer mig dock med att formulera slutet av din post.

"PS. Glöm inte.. ALLA, precis ALLA, oavsett köns-, social, etnisk tillhörighet och/eller sexuell läggning bär ansvar för sina egna handlingar! Alla, alla, alla!"

/Rickard

¤¤åke¤¤ sa...

Denne man Anders Borg har kränkt världens kvinnor djupt. Uuurrkk!!

Supermamsen sa...

Mycket bra skrivet!!!

Anonym sa...

Upp som en sol... Ner som en pannkaka... Barn och fyllon talar alltid sanning... ?

swedia sa...

Tycker Anders Borg har varit den bättre i den föregående regeringen,men detta här...!.Tycker det är mycket märkligt att en sådan här grej har tagit en vecka att komma ut i offentligheten.Hade det varit Stefan Löven eller säg Jimmy Åkesson som hade gjort motsvarande,hade detta varit ute senast dagen efter.Vad kan detta bero på,det kan man fråga sig!

Anonym sa...

Du vill bara synas! Annars hade du inte kommenterat detta just nu. Fast det var dumt, mycket dumt av Anders Borg. Detsamma gäller alla tafsande invandrakillar och män också.

Anonym sa...

Ja men de blev nog lite mycket där..alla män? O vad har politiken med detta att göra, märks inte lite att du är vänster. Men helk ok annars AB går inte o försvara.

Anders W sa...

Ellen verkar veta att Anders Borgs beteende grundar sig på kvinnohat. Troligen är Ellen psykolog och jobbat minst något år i enskilda samtal med Anders Borg för att kunna dra den slutsatsen. Skämt åsido, tråkigt när människor hittar på sina egna slutsatser utan någon grund alls. En kommentar till Anders Borgs Facebook-inlägg av Petra Heimler som kan vara bra för Ellen att läsa är:

"Diskussionen här blir märklig anser jag. Ingen absolut ingen tycker självklart att det är ok att på familjefest visa könet och säga kvinnoförnedrande saker. Punkt. Det här låter dock som ett sk "patologiskt rus" ett psykotiskt drömliknande tillstånd med total minneslucka utlöst av alkohol. Beteendet behöver som vid en psykos inte ha att göra med personens läggning inre önskningar mm. Oftast inte. Om man tänker på hur skruvad och märklig ens nattdrömmar kan vara kan ett patologiskt rus vara så. Vid studier i Paris under mina medicinstudier fick en helt normal frisk kvinna i vår bekantskapskrets detta. Hon tog en kökskniv och började gå runt och hota. Det har aldrig hänt henne förr eller senare men var förstås en mycket mycket skrämmande upplevelse för oss alla och ffa henne själv. Mkt tragiskt. Hon drack lagom men var mkt sliten o trött. Devisen som läkare är väl tänker jag som vi alla vet: drick lagom och när du är i balans Anders Borg."

Ellens sätt att dra egna slussatser, dra alla män över en kam, samt vara aggressiv i sin framtoning är sådant som jag tror föder hat i samhället.

Martin H sa...

Jag håller delvis med om 2 och 3, men hoppet till "kvinnohat" är ganska långt. Enligt ditt resonemang skulle det endast vara det man verbalt uttrycker på fyllan som säger ALLT om ens karaktär (jag antar att du inte går runt och stjäl saker när du inte är full). Enligt samma resonemang är allt det man visat av sin karaktär under den 99,9 % av tiden man inte är full betydelselöst (jag kan inte minnas nåt som Anders Borg tidigare sagt eller gjort som stödjer ditt resonemang, snarare tvärtom). Det finns såklart en problematik här, man måste ansvara för sina handlingar även när man är på fyllan och jag försöker inte säga att det är okey att säga "jamen, jag är ju bara våldsam när jag är full"... Men om det här är en engångsgrej och även fast han är en av de där förhatliga rika, vita, medelålders männen så är det möjligt att fundera på om man kan stanna resonemanget lite innan du kallar honom kvinnohatare.

Det som stör mig mest är dock att du ger dig in i det här förjävliga näthatet. Du kan inte stanna vid att säga att Anders Borg borde fundera igenom sin kvinnosyn, nej du måste kalla honom för "kvinnohatare". Jättekul för hans barn att läsa och fint föredöme till alla idioter där ute som skriver allt skit i kommentarsfälten.

Anonym sa...

Du glömde alla kvinnor som också försvarar, ursäktar och stöttar Borg.

Anonym sa...

Det där att ens egentliga personlighet visar sig, när man är stupfull, det är bara ett uttryck för ditt subjektiva tyckande ! Och sådant kallar man för kvasivetenskap. Alltså teorier som inte har någon täckning i verkligheten. Ni är duktiga på att göra en struts av en spermie ! Istället borde de som skriker högst ägna sig lite åt självrannsakan. Jag har både sett och hört kvinnor som gjort både det ena och det andra på fyllan. Men... det gäller, att kunna se lite "nyktert" på saken ifråga. Och inte reagera som om han hade gjort det här i tunnelbanan på väg till jobbet...!?

Anonym sa...

Ett bra tillfälle att påminna om att det är en person som gjort en oacceptabel handling.
Att man ska skilja på person och handling.
Det syns inte utanpå om en personer gör kränkande handlingar eller inte.
Kan vara hur trevlig som helst på jobbet och bland vänner men ändå begå övergrepp.
Det man kan fundera på är om/när personer har en attityd och uttrycker sig kränkande och det får vara oemotsagt.
Att det blir en tyst support för attityd, det som uttrycks, och att det därmed ligger närmare till hands för en oacceptabel handling.
De flesta övergrepp sker i hemmen.
Lite rörigt?
Detta brukar jag skriva vid de tillfälle det kommer upp kommentarsfält med hatiska kommentarer mot personer. Oftast är det personer utan egen identitet, utan de klumpar ihop med sitt ursprung, religon, vistelseort, ålder etc.
Denna gång är det en person med en mer etablerad identitet.
Bra med en ursäkt men är det tillräckligt för att byta attityd och vad man förmedlar i övrigt?
Ett ångerfull förlåt hör oftast till....
Igen och igen........
Hur gör du/ni i er familj, kompisgäng och på jobbet, hur pratar ni om vad som är ok att uttrycka sig, bete sig mot nära, personer i ens omgivning och okända personer som bara råkar komma förbi?
Det går att förändra. Om det görs på riktigt.

(en annan reflektion.
Hur ofta finns det alkohol, narkotika och/eller tabletter i kroppen?)
/Åsa Hedlund Lindqvist

Unknown sa...

I sak håller jag med dig. Dock har jag svårt att förstå hur du kan dra in alla svenska vita män i det här. Varför skulle Anders Borg vara en representant för oss? Varför ägnar du inte dig åt att se nyanser av män istället. Med din text som säger "Det är aldrig våra svenska män" visar du att du bortser helt från att se nyanser. På samma sätt som Borg inte är en representant för svenska vita män är inte taharrush gamea på olika festivaler i Sverige något som är förenligt med svenska vita mäns beteenden. Så varför alltid, alltid skylla på svenska vita män? Det är enbart lågt och visar på okunskap.

Ellen sa...

Eftersom vita, svenska män alltid skyller på "andra" är det intressant att se att de vägrar vara fördömande när det är en av dem som gjort samma sak. Män är problemet, inte nationalitet.

Ellen sa...

De är också en del av problemet, men de är färre och inte lika problematiska eftersom de inte utför liknande handlingar själva.

Ellen sa...

Det är kvinnohat det han har sagt. Hans beteende är kvinnohatiskt. Det är inte näthat att påpeka det. Dessutom tror jag inte hans barn läser min blogg.

Ellen sa...

Hahahaahha!! Ja det är mkt troligare med en långsökt psykologisk bortförklaring än att en rik vit medelålders man har issues med kvinnor? Du är rolig du.

Ellen sa...

Var har jag gjort det till en fråga om höger/vänster-politik?

Ellen sa...

Du har rätt, jag skulle ha kommenterat det om tre månader istället. Det hade varit mycket mer logiskt. Och ja, jag sa ju att det gäller alla män? Missade du det? Imponerande eftersom det är det enda många andra ser

K-G Ahlström sa...

En klartänkt, välformulerad formulering om orsak och verkan!

Ida Nieninque Thomasdotter sa...

WORD!

Unknown sa...

Jag är en svensk vit man och är givetvis fördömande i förhållande till hur Anders Borg har agerat. Om det media skriver stämmer är det enbart förkastligt och likaså är det lågt att ge Borg ryggdunkningar i efterhand. Så sluta att blanda in mig eller övriga män (oftast svenska och vita) utifrån att skriva att "svenska män alltid skyller på "andra"". Med det sagt är det riktigt irriterande att 1 person (i detta fallet Borg) eller andra personer (t ex 'våldtäktsförövare' sommartid på olika festivaler i Sverige) ska bakas in som att alla män är en och samma - vita och svenska. Män är absolut inte problemet, då vi alla är olika! Kulturella preferenser kan vara problemet utifrån specifik nationell kontext. Läs på om vad taharrush gamea är - som knappast har sin bakgrund i Sverige! Jag förstår inte varför inte personer ägnar sig åt att hålla sig till fakta eller se i vilket sammanhang beteenden skapas. Stereotypt-tänkande som att skylla allt på svenska vita män är lågt och tyder som sagt på okunskap.

Anonym sa...

SÅ bra. Precis så som du skrev om hans "ursäkt" borde han ha skrivit. Och menat det.
Tack för att du skriver detta.

Anonym sa...

Är tyvärr 100 % säker på att det kommer komma fler "inte alla män"-kommentarer (så sjukt tröttsamt med män utan självinsikt).
Skickar pepp och styrka att orka borsta bort dessa!
Som skrivet ovan - tack för att du skriver detta!!

Anonym sa...

Borg betedde sig illa men så typiskt ändå att feminister ska utnyttja händelsen för egen vinning och behov att spy galla över alla vita medelåldera män ungefär som att kvinnor inte super sig fulla och häver ur sig hemskheter mot andra.

Anonym sa...

Intressant tanke! Ska vi ta och byta håll på den.
"Lisa har blivit illa behandlad av en man så därför hatar hon alla män." De flesta kvinnor (alla?) har blivit rejält illa behandlade av ett antal män men de felsta utrycker aldrig något manshat. Om de skulle göra det så är det frigida bitsher som fått för lite kuk, eller så kommer den utslitna frasen fram "inte alla män".
Om nu Anders Borg blivit illa behandlad av en kvinna så skulle han när alkoholen tog bort spärrarna snarare säga något om just den kvinnan.
Nej mannen ifråga har bevistat att hans feminism endast var ett politiskt spel och att han har en mycket unken kvinnosyn.

Unknown sa...

Borgs visar, som du påpekar i punkten "formulering" på ett vanligt mönster hos människor som sårar andra. Tendensen att beskriva beteendet i form av faktorer utanför en själv. Ursäkten blir i själva verket en förklaring.

Han har betett sig fullständigt oacceptabelt (och, i min mening, vidrigt.)

I punkten "orsak" går vår åsikt dock isär. Visst, det är lockande att automatiskt sträcka oss efter vår favorit-förklaringsmodell när något händer. Det är möjligt att Borgs har ett djupt rotat och extremt väl dolt kvinnohat, men att dra den slutsatsen efter en enstaka händelse är lite som att dra slutsatsen att han måste vara förtryckt homosexuell, eftersom han också tog män mellan benen.

Det är ganska tydligt att Borgs mål var att göra andra obekväma, och att såra dem, vilket är fullständigt förkastligt, och ska definitivt inte ursäktas. Orsakerna till detta är dock troligtvis inte så enkla som vi gärna vill tro. Speciellt när anledningen till att vi vill tro det är att det passar bra in i de förklaringsmodeller vi anser värdefulla.

Anonym sa...

Absolut ska ingen bete sig som A Borg oavsett kön. Man ska givetvis bemöta människor med respekt sen är jag bara en människa jag med och har givetvis fel och brister som alla andra men jag försöker iaf att alltid se de personer jag möter som en människa inte ett kön...

Unknown sa...

Jag är en svensk vit man och är givetvis fördömande i förhållande till hur Anders Borg har agerat. Om det media skriver stämmer är det enbart förkastligt och likaså är det lågt att ge Borg ryggdunkningar i efterhand. Så sluta att blanda in mig eller övriga män (oftast svenska och vita) utifrån att skriva att "svenska män alltid skyller på "andra"". Med det sagt är det riktigt irriterande att 1 person (i detta fallet Borg) eller andra personer (t ex 'våldtäktsförövare' sommartid på olika festivaler i Sverige) ska bakas in som att alla män är en och samma - vita och svenska. Män är absolut inte problemet, då vi alla är olika! Kulturella preferenser kan vara problemet utifrån specifik nationell kontext. Läs på om vad taharrush gamea är - som knappast har sin bakgrund i Sverige! Jag förstår inte varför inte personer ägnar sig åt att hålla sig till fakta eller se i vilket sammanhang beteenden skapas. Stereotypt-tänkande som att skylla allt på svenska vita män är lågt och tyder som sagt på okunskap.

Per B sa...

Jag håller med i mycket av det du skriver men delar inte din slutsats eller omformulerade ursäkt. Din variant av ursäkten antyder att det år 2017 fortfarande är ok, eller iallfall inte värt att nämna, att män oombett går omkring och tar andra män i skrevet. Detta är ett beteende som jag tror i princip varenda kille varit utsatt för från högstadiet och uppåt, och att du inte ens nämner det i ”din” ursäkt är både överslätande och antyder att det inte är något att hetsa upp sig över.

Anders Borgs beteende tyder alltså inte enbart på kvinnohat eller problematisk kvinnosyn. Han tog sig rätten att kränka kvinnor verbalt men också män fysiskt, så om något borde det benämnas som människohat alternativt att han har en problematisk syn på andra människor.

Till sist tycker jag det känns lite unket att i slutklämmen bekänna sig ta till en sort Arvssynden version 2.0, som ju ursprungligen skapades av just den sorts män ditt inlägg riktar dig mot: Alla (män) föds ett tillstånd av synd och skuld.

Men dessvärre får jag nog ändå erkänna att den häpnandeväckande stora mängd kommentarer i stil med ”Been there, donet hat”, som män hävt ur sig det senaste dygnet, tyder på att du har en poäng.

Anonym sa...

Alltså jag tycker det är så jävla fett att samma MÄNniskor som skanderar "INTE ALLA MÄN" samtidigt klappar Anders på axeln och hojtar "det händer alla"?

Inte alla män beter sig som kukhuvuden på fyllan, men det händer alla att man beter sig som ett kukhuvud på fyllan? :)

/P

Anonym sa...

Oj, en vit kränkt man raderade tydligen mitt inlägg. Självinsikt är ingenting vita kränkta män sysslar med. De försöker istället bekämpa eld med eld, vilket ju aldrig funkat.

Pelle Pels sa...

Oavsett vilket, så argumenten för kapitel 1 "Orsak" kan man ju använda i delen där man stjäl en GB-gubbe. Att stjäla en GB-gubbe är en syn som kanske TAS FRAM av alkoholen, men den ORSAKAS inte av alkoholen. Alltså stjäl man nog annars också.

Michael A. Lowry sa...

Hmm. I was with you until the end, when you insisted that a real apology would require not only admitting that the behavior was wrong, but crucially, admitting two additional points:
1. That the behavior was necessarily motivated by a deeper, fundamental trait of his personality: hatred of women; and
2. That all men share this deeply ingrained misogyny.

Good grief. I was on board until that.

First, it does not necessarily follow that alcohol reveals a person’s true nature. Maybe it did in this case, but maybe not. Different people react to alcohol differently. When *some* people are drunk, they think, feel, say & do things that bear no resemblance to how they think, feel, speak, and behave when they are sober. People who have this sort of problem should not drink.

Second, even if the adage ‘in vino veritas’ was applicable in this case, there is absolutely no call to generalize about all men, or all white men, or all Swedish men. Condemn and punish the bad behavior; encourage and reward the good. Making this distinction is precisely what makes reflection, learning, and rehabilitation possible. This is the only path forward to a brighter & happier future.

Unknown sa...

Förfärligt många *anonyma* personer här !! Är det ett nytt namn på folk eller är det bara så enkelt att man inte står för sina åsikter - egentligen. Trist i så fall :(

Anonym sa...

Var tog mitt inägg vägen??

Sven-Erik sa...

Vill bara lägga till: "Alla kvinnor, alla kvinnor".

Sven-Erik sa...

Vill bara lägga till: "Alla kvinnor, alla kvinnor".

Gunilla sa...

borgs beteende är rena tonårsfjanteriet och blir helt plötsligt mkt dåligt uppförande när det är en vuxen man som beter sig så. En man som representerat landet Sverige. Har han varit på ambassaderna och klämt folk i skrevet och kallat exvis merchels för hora när han hade offentliga uppdrag?
JAg skulle vilja påstå att om nån man i min bekantskapskrets betedde sig på detta sätt var han fan inte välkommen i mitt hem igen. Jäkla dumheter!

Unknown sa...

Ellen,

Ja, du verkar ha noll koll utomlands. Tyvärr så utgår du från tidskrifterna som så många andra i detta och andra forum. Helt galet att man helt blint tror på vad som skrivs. Anders har bett om ursäkt för sitt beteende, men inte det beteende som tidningarna beskriver. Läs Dominikas inlägg så får du och ni andra en annan sida av myntet i denna historia...
Du har för det mesta helt rätt annars i dina kommentarer, men ta redan på fakta nästa gång innan du trycker ner en människa!

MC sa...

Snälla....det är just såna här blogginlägg som får folk att ta livet av sig. Ev falska anklagelser mot en individ. Var DU på festen? Låt polisen utreda detta (anmälan är ju gjord)Är han skyldig får han sitt straff. Om ej är detta ett riktigt elakt blogginlägg. Tänk dig för!!!!

MC sa...

( PS, I övrigt håller jag med dig om mycket av det du skriver.....OM nu detta är sant!. Men det vet vi ju inte???)

anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Unknown sa...

Det handlar inte om kön, det handlar om makt. GD Maria(!) Kommer undan med strafföreläggande på 70 kkr efter att medvetet brutit mot lagen och riskerat rikets säkerhet.
Please...

Unknown sa...

Ingen vet vad han har sagt. Till motsatsen är bevisad är han oskyldig. "folkdomstolar" och bloggare som dömer utan verifierade fakta kan vara något av det moderna samhällets vidrigaste fenomen..

Unknown sa...

Alla kvinnor bör ta ansvar för Maria Ågrens ansvarslösa agerande. Det är graverande att hon inte blev rimligt straffad. Om hon inte blir det kan ju inga kvinnor bli det? Kollektivt ansvar! Alla kvinnor!

Anders W sa...

Jag har ingen aning om huruvida Borgs beteende (där mycket som sagts i media hittills verkar vara rena rykten enligt det senaste man läst) berodde på 'kvinnohat', rent hjärnsläpp, droger i drinkglaset eller 'människohat', men jag är tillräckligt ödmjuk för att inte insinuera något utan belägg. Sedan är det tråkigt att du igen väljer att dra en hel grupp av människor över en kam - med ett inslag av rascism. Läs gärna Anders Borgs fästmös utsago också, misstänker att du förhoppningsvis kanske kan tänka dig att läsa det eftersom skribenten är kvinnlig. Med ett så tydligt 'manshat' i din kropp är det lite ironiskt att attackera Borg för 'kvinnohat' - hat verkar ju vara 'ok' i din värld. Puss

Ulf Danielsson sa...

"....problematisk kvinnosyn som jag delar med de flesta män...
Vet vi det, eller vore det bättre att skriva delar med många män?

Anonym sa...

Jag vill inte på något sätt försvara Anders Borg beteenden. Men tycker mig höra dessa ord från både män och kvinnor. Jag har ofta hört fulla tonårstjejer skrika både det ena och det andra.
Med den positionen Anders B sitter så är det oförlåtligt. Men tyvärr så har vi en jävla jargong, det gäller både män och kvinnor.

Johan sa...

Jag skulle gärna vilja läsa någon av de studier där man sett att de teorier du refererar till endast är just teorier, "kvasivetenskap" som du kallar det, kan du länka till den eller de studier du har läst?

Unknown sa...

Det finns mängder, ja mängder, med statistik som visar att män är överrepresenterade i vålds statistik och i statistik över sexuellt ofredande så..... Vart vill du komma egentligen?

Unknown sa...

Tack Ellen för dina sunda tankar.

Anonym sa...

Kommer inte ställa mig bakom Borg, och alla OAVSETT KÖN måste ju lära sig att bete sig vettigt. Mycket handlar ju om att visa respekt för varandra, men många (allt för många. Både män och kvinnor) överskrider db gränsen ofta. Men det är bara min åsikt. Men ang. Borg så finns det ju en del som Ellen skrev att kvinnosynen inte skapas av alkoholen, den finns där inne och alkoholen tog fram den

linlasj sa...

Nu verkar inte Ellen svara...men testar i alla fall. Jag tror inte de flesta män delar Anders Borgs kvinnosyn. Det vore mycket olyckligt om så är fallet och vedervärdigt.

Däremot tycker jag som du att alla män har ett ansvar att se till att gruppvåldtäkter inte sker. Alla män har ett ansvar att se till att sådana som Anders Borg beter sig som folk mot människor, män och kvinnor.

Det har förresten alla människor ett ansvar för, att se till att folk beter sig.

Anonym sa...

Haha, män, rent biologiskt, är alltså problemet? Det är alltså överhuvudtaget inte ett kultur- och värderingsproblem? Det är ingen skillnad på svenska män och talibaners kvinnosyn? Det är ingen skillnad på svenska män och taharrush-afghaner? Det är ingen skillnad på svensk kvinnosyn och Saudiarabisk?

Det här, I sin kärnfulla enkelhet, är anledningen till att pendeln kommer svänga våldsamt när den gör det. Motreaktionen mot den här fanatiska politisk korrektheten som vägrar att på något sätt överhuvudtaget omvärdera sitt synsätt oavsett händelser, kommer allt bli fruktansvärd.

En svinig idiot som beter sig på ett sätt som överhuvudtaget inte är förenlig med svensk allmän sed, bevisar plötsligt återigen att svenska mäns kvinnosyn visst är lika unken som valfritt MENA-land, "det är bara det att ingen pratar om det".

För att tala klarspråk: Du är en jävla idiot.

Unknown sa...

Jag håller med dig. Ingen vet egentligen någonting men drevet är i full gång. I media, facebook och bloggar får man tydligen skriva vad som helst utan urskiljning. Hennes förslag till ursäkt utgår från hennes analys av det som skrivits i media, den är en fjärdehandsuppgift skulle man kunna säga. Någon tycker att vi ska komma ha drevet mot Schyman i åtanke. 2Hon blev spottkopp för mångas ilskna lynchkänslor." Bara för att hon lynchades så är det OK att lyncha Borg för något vi inte ens har fakta om. Och varför är det mer synd om henne bara för att hon är kvinna. Som kvinna vill jag inte ha särbehandling och vill inte att någon tycker mer synd om mig för att jag är kvinna, det är inte jämlikt.

Unknown sa...

Bra skrivet /Mats

Unknown sa...

Jag försöker, utan framgång, förstå resonemanget om mannens ansvar. Jag kan omöjligt se kopplingen mellan andra människors svinaktighet och mig själv.

Jag förnekar inte att många män är respektlösa och nedsättande mot kvinnor.

Mitt ansvar är att uppföra mig på ett anständigt sätt mot, inte bara kvinnor utan alla människor. Det är också mitt ansvar att reagera när jag ser någon agera på ett oacceptabelt sätt.

Men var kommer "alla alla alla män" in i bilden? På vilket sätt har jag ett ansvar för vad andra män gör?

/Nogi

linlasj sa...

Genom att man är man. Tyvärr är ju män överrepresenterade i våldtäktstatistiken. Så man ska Se till att man hela tiden påpekar att alla människor är lika värda.

Anonym sa...

Menar du verkligen att "det riktigt problematiska" i hans beteende var att säga skällsord till kvinnor? Själv tycker jag att det hade varit mer obehagligt att bli taffsad i skrevet.
Hälsningar, fundersam kvinna.

Anonym sa...

Vita män, vita män, vita män, vita män. Så jävla trött på det. Kanske någon som borde lära sig att det inte bara handlar om vita män?? Är utländska män helt befriade från denna typen av idioti?? SLUTA ANTA ATT VITA MÄN ÄR DE ENDA SOM KRÄNKER KVINNOR!! Och när vi är inne på den tråden, SLUTA SÄGA ATT ALLA VITA MÄN BETER SIG PÅ DET HÄR VISET!

Anonym sa...

Alla kvinnor.

Anonym sa...

OM.....och jag menar OM...AB gjort o sagt det som står i tidningarna, så är det rent ut sagt bedrövligt o oursäktligt! Ingen, varken man eller kvinna har rätt att bete sig så. MEN...jag var inte där o har ingen aning om sanningshalten i det hela. Sanningen vet väl bara de som deltog i festen. (O inte 17 var ni alla med era fördömanden där....eller?) Privat fest med vänner? Nåja, någon var väl iaf. ingen vän. Sladdra till tidningarna i.st. för att ta det med berörd part. Är det hela sant, hoppas jag att konsekvenserna för AB blir så hårda som krävs. Men att döma utifrån "skvallerpressens" artiklar, är väl ändå under vår värdighet o inte tror jag det hjälper i kampen mot förnedring av kvinnor o andra utsatta.

Anonym sa...

Snälla sluta skylla på vita män. Det är ju lika många kvinnor som ryggdunkar.

Anonym sa...

Bra skrivet. Alla tokfeminister verkar just hata vita män och skyller väl allt på oss.

För det första.. Det är ju mins lika många vita kvinnor som försvarar kuk-Anders (om man bara orkar kolla hans hemsida..)

Jag vägra ta ansvar för något som någon annan man gjort .Vit eller inte. Den tokfeminist som inte vill acceptera det kan kyssa min röv.

Dom svenska kvinnor som hyllar tokfeminismen fattar bara inte hur bra dom har det i sverige. Önskar vi kunde deportera dom alla till något lämpligt arabland där dom inte änns får tala i männs närvaro utan tillåtelse. Det enda positiva jag faktiskt ser med om islam verkligen får fotfäste i sverige (vilket tokfeministerna verkar jobba stenhårt för...)

Anonym sa...

Citat " Jag såg en karikatyr av något som en kvinna aldrig sägs göra, nämligen visa skötet, och nej, det är sällan kvinnor offentligt visar just insidan av underlivet på fester, men tro mig, kvinnor på fyllan kan blotta både bröst och rumpa om det vill sig ”illa”. Jag personligen har aldrig gjort det, men jag har sett det hända vid flertal tillfällen. Jag har sett fulla kvinnor skrika, svära, visa brösten, tafsa, kladda, attackera, besvära, ofreda och tränga sig på.
" http://katerinamagasin.se/hur-manga-festivaltafsare-har-offentligt-bett-om-ursakt/

Björn sa...

1 "Av barn och fyllehundar får man veta sanningen". Ellen tycks vara kvar i denna naiva föreställning, som förstärkts av diverse psykoanalytiskt avskräde till en tro att alkoholintoxikation lyfter fram någon slags "undermedveten" sanning. Så förhåller det sig alls inte. Lika lite som att den som lider av Alzheimer, är allmänt trött, är drogpåverkad, är under hypnos, just levererar ett barn under förlossning mm mm ger uttryck en "djupare sanning". (Nämner detta med förlossning eftersom föreställningen levde kvar i lag in på 1800-talet då det var jordemors plikt att pressa föderskan att uppge identiteten på det oäkta barnets far.)
Alltså Ellen läs på om alkoholintoxikation och sluta sprida förlegade föreställningar!
2 Du ondgör dig om "vita män" inledningsvis och jag tänker osökt på fallet OJ Simpson som nu går i repris på TV. Mot slutet frångår du denna kategori och utvidgar den till samtliga män. Med emfas, Aningen tjatigt rent av.
Hur har du det ställt med konsistensen i din argumentation. Lite analys och eftertanke skulle nog inte skada.
Rasismen av rent biologistiskt slag är så grov i det du skriver att den får 30-talsnazismen, med den svenska varianten skallmätningar av samer, att blekna.
3 Vår kultur har fram till nu vårdat och sedan länge lagfäst de tre friderna kvinnofrid, kyrkofrid och hemfrid.
Hur ser du Ellen på hemfrid och det som brukar kallas "privatlivets helgd"? I din värld tycks inte sådan existera. Det som sker på en privat fest är inte något som rör värd/värdinna och gäster utan tycks har fritt tillträde för alla och en var. Bör detta gälla även privat mailkommunikation eller var går gränsen - om sådan finns?
Borg har sedan snart en mandatoeriod valt att inte ägna sig åt politik. Är i mitt tycke att betrakta som en privatpersom. Existerar inte sådan gräns för dig Ellen eller definierar du den annorlunda?

linlasj sa...

Hej Björn,
Läs och begrunda.
http://www.angelfire.com/punk4/frojd/

linlasj sa...

Apropå friderna. Du måste skämta... de där friderna högaktas inte alls längre. Herr Borg speciellt glömde ett gäng av dem. Typ två såvida inte festen avhölls i en kyrka. Dessutom har paret varit flitiga i så kallade sociala medier. Så...

Anonym sa...

Det Ellen skrivit kan jag varken tycka är bra eller dåligt. Det som var bra var att hon säger att fyllan tar fram det som personen undanhåller i nyktert tillstånd men tänker i sitt bakhuvud. Blir man dement eller hjärnskada är det dessa tänkta saker som kommer fram, så tänk på vad ni tänker! Det som var mindre bra var att dra alla vita män över en kam: detta inbegriper ju hennes egen pappa (förutsatt att bilden på henne är riktig och hon därmed själv tillhör de vita), alla hennes vita manliga släktingar, manliga familjemedlemmar, manliga vänner etc. De som hon i det här fallet utesluter är de icke vita männen, att de skulle undanhålla sådana begrepp gentemot kvinnor, är märkligt. Min erfarenhet, som 60+ kvinna, är att dessa skymford och kränkningar gentemot mig under mitt liv, har kommit från flera icke vita män (tack och lov ganska få) medan respekt har visats av vita män, i Sverige och utomlands. Och jag vill påpeka här att jag naturligtvis inte vet vad olika människor tänker. Slutligen vill jag bara påpeka att "hora" är latin som betyder "en timme" , eng hour osv. "Hora" betyder alltså att nån säljer sex för en timme. Kanske ska begreppet hora återfå sin riktiga benämning i bl a spanska, dvs timme och kalla det andra för nåt annat....

Ante sa...

Att dra ALLA män (och va faen har vitt & svart med detta att göra?) över en kam,som du verkar göra,är väll en motsvarighet te AB.FI-anhängare,va?Om inte teåmed MP/V här. Därmed inte sagt att AB ej har gjort bort sig...för det HAR han.Har säkert du,lixom jag,oxå gjort nån gång i livet...och frågan är väll om VI bad om ursäkt efteråt.Int faen blev vi avrättade för det va?Plummt av DIG,töz.

Anonym sa...

Påstår du att kvinnor inte kallar varandra för horor, slampa eller dylikt? Påstår du att kvinnor inte tafsar eller går för långt vid fylla? Vilken bubbla lever du i? :)

Anonym sa...

Alla människor, män som kvinnor är potentiell visare av könet, våldtäktsmän/kvinnor, mördare eller vad ni vill. Det är bara att dividera antalet våldtäkter etc. med antalet människor i landet. Självklart är kvinnors potential avsevärt mindre än männens i detta fall. Även jag är således helt korrekt en potentiell våldtäktsman för alla andra människor. Jag har däremot aldrig begått en våldtäkt och är 100% övertygad om att jag inte kommer att begå en sådan. Jag har alltså kunskap om att jag INTE är en potentiell våldtäktsman. Lite märkligt motsatsförhållande kan tyckas, men beror helt enkelt på att det i verkligheten bara finns verkliga människor, inte en statistisk man, bara för andra människor som alltså helt korrekt kan påstå att jag är en potentiell våldtäktsman. När statsminister Fälldin på 70-talet kunde intyga att en lista med namn på personer som gått till prostituerade var falsk, eftersom han själv fanns med, visste HAN kanske med 100% säkerhet att den var falsk. Men vi andra visste förstås inte det.

dalaibo sa...

Inte så tokigt, jag föreslår:
"Jag Anders Borg har betett mig oerhört illa och det finns inga ursäkter för mitt beteende. Inga. Jag kommer börja gå i terapi för att få hjälp och tills jag kommit tillrätta med detta tänker jag inte röra en droppe alkohol. Jag är medveten om att mitt beteende inte går att ursäkta med stress, trötthet eller fylla och jag inser att mitt agerande kommer ifrån en i grunden problematisk kvinnosyn.
Till de kvinnor som jag kränkt framför jag härmed min ursäkt.
Jag tar ansvar och börjar nu."
Kram från Anders!

Anonym sa...

Frånsett vad Anders Borg har uttryckt så är anföraren av den inledande artikeln minst lika skrämmande i sitt rasistiska sexistiska generaliserande anslag. Det finns en underkonsekvens av denna rörelse, och den siktar inte mot ökad respekt mellan människor, utan utpekar en specificerad grupp människor som alltid skyldiga, medan den fritar den andra gruppen från skuld oavsett vad den gruppen gör. Det är att djupt avdemokratiserande förhållnings sätt, och borde inte förekomma i ett upplyst samhälle. Framförallt så frammanar det till total ansvarslöshet i alla sammanhang, och angreppssättet är endast jämförbart med apartheid. Tyvärr är det många individer, grupper och långt in i konstitutionen fullt hyllat, accepterat adopterat. Detta "alla" och "alltid" är djupt omoget, odemokatiskt, oupplyst, orättvist och målar ett av de bästa demokratierna i världen svart. Det finns sanningar i vad du skriver, men de ger inte legitimitet åt hur du uttrycker det hela.och drar slutsatser. Det verkar snarast psykopatiskt som ska utvecklas till någon sorts allmänt vedertagen värdenorm. Själva anslaget av grov generalisering total diskvalificerar slutsatserna i sin helhet. Resonemanget handlar i grund och botten inte om mannen i fokus. Det handlar snarare om lusten att skapa ett legitimerat mobbing förhållande, med helt klart och tydligt sexistisk, rasistiskt, och fascistiskt betraktelsesätt. Angreppssättet ger fritt utlopp för människans mest diskvalificerande varande. Alla människor kan aldrig vara skyldiga till vad alla människor gör, kommer ifrån, vilket kön de har, och hur alla människor uppträder, hur alla människor tänker.

Per-Olof sa...

Vid en blackout så kommer den verkliga personligheten fram, all polityr raderas ut. Jag tycker nog att alla politiker borde utsätta sig för en blackout någon gång så att allmänheten kunde få en adekvat uppfattning om deras rätta jag. Inte minst därför att varje politiker ofta har ett avgörande inflytande över andra människors väl och ve.

Anonym sa...

Ja skogstjärnan kanske inte är lika vanlig där som här.
Men vad vet jag?
Champange är definitivt mer vanligt där än här.
Det vet jag!
Även liberalismen i synen på kön skiljer sig.
Här har vi inga bögar ( ingen man eller kvinna skulle våga visa sådant öppet iallafall)
I de kretsar som Borg rör sig är det vardagsmat.
Därför borde han ha mer vana i att hantera sådana problem.

Anonym sa...

Ja att det ältas hela tiden om att Alla män....
Vittnar ju om att ni inte förstår problemet.
PS! Jag är införstådd med att alla män som har förövare som är kvinnor inte anmäler, liksom att det troligen är underrapportering ang samkönade förhållanden.
Men problemets kärna är en och samma
Könsroller o de förväntningar o fördomar som är knutna till det.

Anonym sa...

Ja det måste vara enevrerande att inte kunna delge oss andra vad som ger män i allmänhet och AB i synnerhet rätten att tafsa på män som kvinnor på en fest. För den rätten finns ju inte.
Kanske en av skälen till att ingen som var på festen träder fram är just den att detta faktiskt inte bara synes vara ett juridiskt brott utan även ett moraliskt brott.

Thomas sa...

Jag är HELT MED på ditt tåg om vita mäns osårbarhet i vårt lagom-normativa samhälle där även socialdemokratiska vita män är Moderater.

Jag står med min skam långt upp över öronen och tyvärr gör även många andra det ur många perspektiv.

Det jävliga är att även väldigt många typer av kvinnor också är Vita Män o tar de vita männen i försvar. Det är nog det jävligaste. För om det ändå blev en riktig könskamp där kvinnorna tig sitt eget parti så skulle kampen vara över ganska snart.

Låt oss ta varandra i hand o sparka den vita mannen i arselet o snörpa honom så kanske det tar slut en vacker dag.

Ellen sa...

"Varför svarar du inte på kommentarerna??"

Jag vet inte, men är det värt att copypastea "jo, alla män" till människor som lik förbannat inte kommer förstå?

Men det är gulligt att ni pratar om näthat när jag har föreslagit att Anders Borg har en dålig kvinnosyn. Att anklaga mig för att vara värre än 30-talets nazister och för att driva honom till självmord (lol) är däremot ok? Kämpa kränkta männen! Jag lovar att om ni försöker så kommer ni till sist komma över detta trauma också.