söndag 3 mars 2019

The masked singer - den svenska versionen

OBS! Det här inlägget kommer vara FULLSMOCKAT med spoilers, så om du har tänkt se serien The masked singer (jag såg den på Hulu) så bör du sluta läsa.

Vad är då The masked singer? Tja, ungefär som det låter: olika personer sjunger inför en jury och varje vecka blir en utröstad av publiken. Grejen är bara att de:
1) sjunger i dräkter som gör dem fullkomligt oidentifierbara
2) är olika kändisar

Juryns uppdrag är bara att bidra med sina åsikter om de tävlande, samt gissa på vilka de kan vara. Inför varje framträdande får man ett litet paket med ledtrådar, när personerna berättar om sitt liv. Rösten är såklart förvrängd, vilket gör att alla låter som Aziz Ansari... och ja. Det är förvirrande.

Varje vecka åker minst en deltagare ut, och måste då ta av sig sin kostym och avslöja vem hen egentligen är. Yours truly lyckades gissa rätt på Tori Spelling (tog det på "My family is Hollywood royalty"), La Toya Jackson samt Ricki Lake. Min man gissade rätt på nån amerikansk fotbollsspelare som åkte ut i första avsnittet.

Juryn bestod av Jenny McCarthy (autismförnekare samt vaccinmotståndare), Robin Thicke (icky snubbe med våldtäktslåt), Nicole Scherzinger (från Pussycat Dolls) samt Ken Jeong (asstörig "komiker). Så ja, ni förstår nivån på programmet. Det är liksom inte gräddan av eliten som är med i juryn... men alltså Gladys Fucking Knight var med (utklädd till ett bi) så det är inte bara b-kändisar.

I alla fall: som svensk blir det ju lite tråkigt när många kändisar faktiskt är såna vi aldrig hört talas om. Den som vann (helt sjukt att han slog Gladys Knight, det var aslöjligt och en usel seger) var nån som hette... (googlar) ... T-Pain. Okej.

Men om Sverige skulle köpa in formatet, hur skulle det se ut då? Jo, det kan jag tala om för er. Jag vet nämligen PRECIS hur en svensk kopia skulle se ut.

Vi börjar med juryn. 

Som "jobbig komiker som verkligen inte är så jätterolig men TROR att han är askul", dvs Sveriges Ken Jeong? Hasse Brontén!

Svenska Jenny McCarthy, dvs vit halvkänd kvinna som är bat shit crazy? Anna Book såklart.

Snygg, avdankad tjejgruppsmedlem? Magdalena Graaf. Enkel.

Och så Robin Thicke då. Icky Thicke, vem kan vi byta ut honom mot? Nån som sjungit sunkiga låtar, ser ut som en Bmw-försäljare och lever på sin enda hit? Hm... Idol-Danny (Saucedo, men han hatar att bli kallad Idol-Danny såatteh...). Nej, han har ingen Blurred lines-låt under bältet men han är så jävla TÖNTIG att han passar bra ändå.

Men vilka skulle vara med? Vilka artister, skådisar, influencers och idrottare kan tänka sig att ställa upp på sånt här? Tja...

Första veckan åkte Antonio Brown ut, en NFL-spelare. I Sverige hade det väl varit Andreas Granqvist. Populär idrottare som börjar bli lite för gammal för sporten, men varit framgångsrik på sistone.

Andra veckan avslöjades en för mig helt okänd komiker, Tommy Chong. Han var äldre och kunde inte sjunga, så... Peter Dalle?

Sen följde Terry Bradshaw som är en superkänd NFL-spelare och som sen jobbat som sportkommentator nu. Dvs Glenn Hysén! Så självklart att det nästan är löjlig.

Veckan efter det åkte en tjej i en pudelkostym ut. Hon hette Margaret Cho och är tydligen komiker som även spelar i en sitcom. Hon jobbar mkt med HBTQ-frågor och är lite äldre. Annika Lantz, sing your heart out!

Ooh, veckan efter visade det sig att jag hade gissat rätt på Tori Spelling. Hon blir svår att ersätta med en svensk motsvarighet, vi har ju ingen sån där superkänd manusförfattare som skrev en roll till sin fullkomligt obegåvade dotter på samma sätt. Men om man ändå ska ta nån som fått en karriär pga en känd förälder så tar vi Bianca Ingrosso.

Ja, jag vet. Hon är ju inte AVDANKAD direkt utan istället otroligt (och helt oförståeligt) populär nu, men hear me out gällande deras likheter: 1) Enbart och endast känd pga sin förälder. 2) Ingen som helst egen talang. 3) Ser ut som random hårfrisörska men får ändå reklamkontrakt pga rik och känd.

I nästa avsnitt fick Ricki Lake ta av sig sin korpkostym och jag fick ännu ett poäng i vår allvarliga tävling om vem som gissat rätt. Ricki Lake är också en svår person. Vi har ju inte talkshows på samma sätt som i USA, och att jämföra gulliga Ricki med typ Malou von Sivers känns inte rätt. Inte heller helt rätt blir det med Gry Forssell, men det är åtminstone närmre. Ni vet, b-kändis som jobbat med "fulmedia", dvs talkshows i olika sammanhang.

Sen kom turen till La Toya Jackson. Superstar från en av de mest kända familjerna nånsin. Hur... vem... vad...? Vi har liksom ingen familj som blivit så superkända som Jackson 5 och där en av syskonen gick vidare till att bli supermegakändis som Michael Jackson. Visst var Ace of Base stora ett tag, och visst var de syskon, men ingen har ju haft en solokarriär. Så istället tycker jag att det får bli Marie Fredriksson. Hon var en del av Roxette men har sen fått en haltande solokarriär medan Per Gessle gjort åtminstone svensk succé. Dessutom kan hon sjunga, vilket jag faktiskt är osäker på om samma gäller för Ace of Base-systrarna.

Jaha, vilka har vi kvar? Jo, Rumer Willis åkte ut trots fantastiska framträdanden. Vem? Ja, det undrade vi också men tydligen är hon en skådis som är dotter till Bruce Willis och Demi More. Konstigt att hon inte är mer känd när hon verkar i samma bransch som sina superstars till föräldrar, kanske ni tänker? Ja, jag också. Här var det också svårt, men jag landade ändå i Malin Berghagen. Dotter till superstjärnorna Lasse Berghagen och Lill-Babs, och har ändå en så lättsammanfattad karriär? Funkar!

I en fantastisk kanindräkt fanns en av våra favoriter, Joey Fatone. Ni kanske inte känner till honom till namnet - det gjorde inte vi - men han är en av originalmedlemmarna i 'NSYNC och har lite misslyckad skådiskarriär efteråt. Han sjöng sjukt bra och hade världens charm, men nån Justin Timberlake är han ju inte. Så vem kan vi ersätta honom med i vår svenska version? Jag tänker... Henrik Berggren! Visst, han var mer framträdande i Broder Daniel än vad Joey var i 'NSYNC, men ändå. De var med i ett band som var populärt och sen så går en f.d. medlem och blir supermegakänd och kvar står Joey och Henrik i Håkans och Justins skuggor. 

Trea kom Gladys Knight som sagt (skandal, hon skulle ha vunnit!!) och efter lite tankeverksamhet så blev det rätt självklart att det är Sveriges stolthet Lill Lindfors som skulle ha försökt nå ut till en ny generation genom att klä ut sig i en bi-dräkt och gäckat domarna.

På silverplats kom The peacock, aka Donny Osmond. Han var fantastisk i alla sina framträdanden och jag blev sjukt imponerad även om jag ärligt talat har dålig koll på vem Donny Osmond är. Men, google är min vän, och jag vet nu att han är en av syskonen i The Osmonds, ett mormonskt popband från 70-talet. Han har även varit programledare och generell underhållare. Och: han är SVÅR att hitta en svensk motsvarighet till. Peter Jöback? Dan Ekborg? Nä, de är inte tillräckligt breda underhållare eller tillräckligt folkkära. Så, jag valde Björn Skifs. Han har haft en lång karriär, många hits och figurerat i musikaler, filmer och underhållningsprogram.

Vem vann då? Ja, det sa jag ju långt där uppe, innan det här långrandiga svamlandet tog fart. T-pain. Jag har verkligen INGEN aning om vem det är. Han pratade mycket om att han ville få en till chans och visa vem han egentligen är. Han fick det att låta som att han var en värsting som suttit i fängelse, blivit mobbad inom sin bransch och ville visa människor vem han EGENTLIGEN är. Sen visade det sig att han refererade till typ kritik om att ha använt autotune för mycket. Okej, tönt.

Jaha, en halvt okänd artist som har haft nån hit och jobbat med många mer kända artister, och som verkar ha en lite skev självbild och fick en oförtjänt vinst? Hm... Thomas Rusiak! Tänker ni nu "eh, vem?", så visar det ju att det var precis rätt val.

Så! Detta var min genomgång av hur The masked singer skulle se ut i Sverige. Helt onödigt, kanske två personer kommer läsa detta och mina ungar har med rätta frågat ca 3 ggr om varför jag lägger tid på detta. Well. Jag har inget annat för mig, uppenbarligen.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Sjukt kul! Så jag tackar för att du tog dig tiden.

Ambivalent sa...

Asroligt

Trasselkvast sa...

Har aldrig kollat på programmet, kommer aldrig kolla på programmet, men njöt ändå av varje ord pga så kul ide och kul skrivet =)

Kalle sa...

Mormonska syskonband, då måste väl ändå Herreys åtminstone nämnas...?

Unknown sa...

Så roligt Ellen! Huvudet på spiken ang Bianca och Malin Berghagen!

Concha sa...

Hahaha! Vi är ju uppenbart i alla fall sex stycken som läser, så please fortsätt!