måndag 16 augusti 2010

Blir det inte lite... onödigt?

De är konstiga där borta i Amerika. Och det säger jag inte bara för att de gör upp planer på att ses via telefon, och sedan lägger på utan att specificera var och när. Men det är faktiskt också rätt konstigt.

Har ni tänkt på att de alltid är jävligt många som löser ett mord? Eller rättare sagt, de är väldigt många olika avdelningar som är inblandade. Ja men se här:

En man är skjuten på ett hotellrum. CSI dyker upp och mäter och letar blod och skottrester och krut och sädesrester och allt sånt där roligt som finns på hotellrum. So far so good. Men sen tar CSI och förhör misstänkta, och CSI spanar, och CSI löser till sist mordet (alltid byggt på väldigt svaga indicier som i sin tur kommer i från väldigt avancerad teknik som kan göra saker som gör att man undrar varför inte alla brott i hela världen löses på några minuter när man ju kan få reda på allt möjligt genom CSI:s magiska superkameror) och då tänker man ju att jaha - det är så det går till!

Men nehej, för tydligen är det så i nästa serie att det är poliserna som letar bevis och sen hittar bevis och sen förhör och ställer mördare mot väggen och får fram ett erkännande. CSI ser man inte röken av. Märkligt det där.

Och ännu märkligare blir det för i den tredje serien så är det inte CSI eller polisen som löser brotten, det är nämligen advokaterna! För det vet man ju, att tekniker och poliser - det kan man inte lita på. Det ska vara lite kostymnissar (eller kostymbruttor som alltid har jättesnygga ben i sina väldigt korta kostymkjolar) för att man ska få fram rättvisan! Och så gör de om allt det som CSI/poliserna har gjort tidigare, och de hittar jättemycket nya bevis, så man undrar lite hur höga CSI/poliserna var när de gjorde sitt jobb. Och så får de i alla fall klienterna frikända. Snipp snapp snut, så var sagan slut!

Nähepp! Det var den inte alls det. För i de fall då CSI/polisen/advokaterna inte har gjort sitt jobb så finns ju den kalla avdelningen. Alltså den som hanterar fall som ingen kunnat lösa. Det är märkligt hur många fall det är som inte går att lösa, särskilt med tanke på hur många det är som löser alla brott. Och ännu märkligare med tanke på alla CSI:s övernaturliga manicker. Men i alla fall är det så, och då måste den här Cold Case-avdelningen lösa alla mord. Göra allt det där igen, precis som alla andra redan har gjort utan resultat. Men den här gången så blir det så klart rätt, för alla vet ju att ett brott blir enklare att lösa ju längre tid som har gått.

Nu då? Nu är det väl ändå slut! Nu har vi CSI, vi har poliser, vi har advokater, vi har specialutredare. Mer behövs det väl inte?

Ha ha! Ni pratar om landet där "en liten cola" motsvarar supersizen i Sverige. Klart de måste fläska på med lite till. Så vad har vi mer?

Jo! Journalisterna! Ni vet, efter att alla har gjort sitt jobb så är det någon murvel på en lokalblaska som tycker att något inte stämmer och börjar därför intervjua människor och vittnen. Och tänka sig, de berättar saker för journalisten som de inte sagt till polisen tidigare, för vem litar man mer på än en reporter liksom? Herregud, tell it to the media! Så i alla fall så lyckas ju den här murveln (utan teknisk bevisning eller supergadgets á la CSI) lösa fallet. Igen. Alla glada?

Nej, alla inte glada. För någonstans i Amerrkat finns en spöktalare eller ett medium och de har minsann fått veta via spöket/en dröm att sådär gick det inte alls till. Nej nej, den döde berättar för dem exakt hur det var och sen kan de gå och förhöra människor och få reda på allt som det EGENTLIGEN var. Och då kan ju faktiskt CSI slänga sina superförstorande megakameror i sopkorgen, för mediet/spöktalaren har ju liksom sanningen från offret själv. Vem kan tävla med det?

Så. Nu tror jag att det var alla. Har jag glömt någon? Jag vet inte jag, men det känns som att om vi hade haft alla dessa resurser i Sverige så kanske inte Palmemordet hade varit någon gåta. Visserligen kanske det hade fått flera olika lösningar beroende på vem som löst mordet, men det hade ju åtminstone alltid blivit löst!

(Sen är det också jättemärkligt att alla dricker så mycket och sen kör bil. Eller att alla som är sjutton ser ut som 32)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du glömde ju FBI eller CIA som när som helst kan vara supersmarta alt supertröga.

J sa...

du har helt klart en god poäng i detta. jösses vad alla måste motarbeta varandra och ändå löser alla morden, himla märkligt.

men du glömde de där andra brottsplatsutredarna - de som genom att rekonstruera olika skelettdelar bygger 3d-animerade versioner av offer och förövare - och löser mordet i bara farten.

;)