onsdag 16 november 2011

Det här med att skriva en bok.

Det måste ju, näst "simma med delfiner", vara en av svenskarnas största drömmar? Ett livsmål som man bara ska uppnå, annars är man inget mer än en liten lort. Eller? Hur många av er har en påbörjad bok någonstans?

Jag vet inte. Att skriva en bok ska ju handla om att ha något att berätta. Om att vilja förmedla en historia. Om att ha något att säga, något som behöver få komma ut. Det ska inte vara en process som börjar med tanken "Om Ingmarsson/Rudberg kan, kan jag!". Det må förvisso vara sant, men det ger ju inte precis upphov till en bra bok.

Och jag då, som helst vill ha det avklarat innan jag fyller 30. Vet inte varför, men så är det. Så eh... två och ett halvt år då. Och så ska den ju hamna hos ett förlag som vill få den utgiven också. Vojne vojne.

Kanske bäst att jag börjar ändra min "saker jag vill göra innan jag fyller 30"-lista till en "saker jag vill göra innan jag dör"-lista. Där ska "hoppa fallskärm" och "bada naken på en öde strand i söderhavet" stå. Fast jag vet inte var söderhavet ligger, och jag är sjukt höjdrädd. Men mål i livet måste man ju ha. Det säger alla.

Fast jag vet inte om det är såna här mål de menar.

4 kommentarer:

Vero sa...

En bok har jag inte på min "saker jag vill göra lista" men däremot måla en tavla.
Jag har motivet i skallen men vet inte hur 17 jag ska få ner det på ett papper...

Hoppa fallskärm, bungjump kommer aldrig att hamna på min lista, men att bada naken på en öde strand i exotiskt land, har jag redan gjort, men gör gärna igen.

Anonym sa...

Jag har aldrig tänkt tanken på att skriva en bok!

Anna sa...

Jag skulle så gärna så gärna skriva en bok. Å vad jag genom tiderna har avundats dem som säger "ja, absolut har jag ett ämne/en tanke/en intrig till min roman". Men sen sa Niklas Hellgren det så bra. Särskilt i (näst) sista stycket. Nu kan jag istället slå mig för bröstet för att jag har smak för vettig litteratur.

http://niklas-hellgren.blogspot.com/2011/09/tjanstgorande-litteratur-2.html

Ellen sa...

Anna - men alltså. Då ska jag skämmas för att jag vill skriva en bok, för jag kommer ju aldrig kunna mäta mig med de han radar upp. ;-)

Och jag menar inte att man måste ha världen HISTORIA att berätta, men boken måste ju handla om något. På något sätt.


Vero - det kanske är de konstnärligas version av att skriva en bok? Hoppas du lyckas få till den där tavlan någon gång!