fredag 4 april 2014

Viva la fredagsmys.

Har alltså jättejättesvårt att förstå mig på folk som skäms för sitt fredagsmys? Som liksom ironiskt måste urskulda sig för sina tacos och sina chips och säger att de faktiskt "bokstavligt talat kräääks på uttrycket fredagsmys och sånt hade vi AAAAALDRIG när vi växte upp, det är ju bara nåt nytt påhitt och vi delade minsann på en läsk på max en dl när vi var små och hej och hå". Hörrni hipsters, kom med nåt nytt. Ja, varvet kanske har gått runt ett varv så att det nu är inne att skryta om hur svennebanan man är, men jag fattar inte varför det ens någonsin har varit ute?

Såhär: tacos är svingott. What's not to like? Chips/godis är svingott. Tända ljus, någon rolig film/barnprogram/Let's dance om ens ungar tvingar en att se det är trevligt. Varför är detta något att vara negativ kring? Sån jävla märklig ironi? Ba åh, jag har träffat någon jag älskar och vi har det jättebra med vår lilla familj och vi äter mat som alla tycker om sen tillbringar vi tid ihop och äter nåt gott och tittar på nåt vi gillar, detta är Så Pinsamt. Va?

Här är något jag skulle tycka vore jättepinsamt: ifall jag inte kunde inse att fredagsmys är något de flesta gör för att de flesta tycker om att göra det, inte för att man avskyr det men tvingas till det på grund av samhällets förväntningar. Det är ingen som tvingar nån till fredagsmys så sluta låtsas som att det är nån slags bestraffning för att ni blivit svensson.

Tycker alltså lika illa om skämmandet som ironivurmandet. Som att man är så pass cool att man insett att fredagsmys är inne och därför skryter om hur lite man skäms. Eller för att tala klarspråk: när en superängslig generation ironiker fått barn och tvingas sitta framför mello med en skål chips kan de ju inte häckla sin egen vardag. Och eftersom denna vita medelklassgrupp sätter nån slags coolhetsagenda bestämmer de att fredagsmys är inne igen. Det är som när championtröjor med vit pikétröja helt plötsligt var coolt. Det bara bestäms.

Alltså jag känner att jag tappade bort mig lite här för egentligen ville jag bara säga yay fredagsmys men sen ballade det ur. Men i alla fall så kan jag på allvar få lyckorysningar när jag tänker på att jag och min familj ska sitta ner med tända ljus, tacos och sen soffhäng senare idag. Helt oironiskt, så klart.

(obs att man absolut inte måste gilla fredagsmys. smaken är som baken. men att en trevlig stund med familjen ska vara THE VÄRSTA nånsin? Aja, tyck det då.)

3 kommentarer:

Linda sa...

Fredagsmys is da shit! Pizza, glass, en halvflaska vin i min mage och i mina öron trimmeltramm på,högsta volym och en fyraåring som dansar! Älskart.

listoplisto sa...

Gud ja! Här laddas det för fredagsmys (= åka till Ö&B och köpa enorma påsar med chips och ostbågar) typ från torsdag eftermiddag.
Att det sedan oftast ändå slutar med att alla sitter i varsitt hörn, nån kollar sport, nån spelar Minecraft, nån bloggar osv. gör inget, för alla KÄNNER att det är fredagsmys och alla njuter.
Det är livet! :-)

Lisa sa...

Men alltså det där motståndet mot 'fredagsmys' bottnar väl i att en (=bl.a. jag) inte vill vara som alla andra? I att begreppet liksom har institutionaliserats, och en inte gillar att flockas ihop med alla andra svennebananer för man vill ju vara en helt unik svennebanan. Därför kräks även jag på uttrycket 'fredagsmys', även om jag älskar allt vad det i praktiken innebär.