söndag 6 december 2015

Saker jag ogillar... och kanske gillar, juledition.

En liten osorterad lista på vad jag ogillar. Och kanske gillar, jag vet inte än om jag kommer på något.


- Jag sorterade tvätten nyss och när jag såg förra årets julklappsskjorta till Noa så tänkte jag på hur jävla mycket jag hatar finskjortor på småkillar. Ja, det låter sjukt motsägelsefullt, jag vet, men låt mig förklara: "stiliga" skjortor på småpojkar är ett otyg. Nej, jag har ingen djupgående politisk analys bakom detta mer än: det är jävligt fult. Och alla sätter ju på sina småkillar svarta/röda/vita skjortor över jul. Med en liten fluga kanske. Vattenkammat hår? Och det är så fult!

Men - efter att ha botaniserat lite på flickavdelningarna så har jag hittat fina skjortor som säger mer "romantisk poppare" än "vattenkammad buskille" och helt plötsligt blev finkläder så väldigt mycket lättare för Noa. I nio år har jag nämligen bojkottat precis allt vad skjortor heter till jul. Sen förra året hittade jag en vit med katter på (på HMs tjejavdelning) och plötsligt så föll allt på plats. SÅ kan man ju använda skjortor.

Det här är ett superkänsligt ämne eftersom ca ALLA klär sina småpojkar i skjortor på jul. Och alltså, jag är ledsen, men varför tar ni åt er bara för att jag säger att det är fult? Jag kommer ju inte gå omkring och titta snett på era ungar? Det enda det innebär är att jag, en människa ni kanske känner eller som kanske är en fullkomlig främling, tycker att era söner har fula kläder på högtider. Ni tycker att de har fina. Sluta ta åt er?

Jag fattar väl att folk tycker att Majken har ful frisyr liksom. DET TYCKER NÄMLIGEN JAG OCKSÅ. Men jag får inte göra något åt det för henne. Jaja, det var ett sidospår.

- Folk som har fult julpynt utomhus. Fine, vill ni klä granen med blåa led-lampor, gör det? Så länge jag slipper SE det? Men till exempel våra grannar, de har en gran på sin balkong som blinkar i mängder av färger och lär orsaka epilepsianfall för varannan person som går förbi. Dessutom har de en discokula med massa färger? Vad har disco med jul att göra?? Sen så fattar jag ju också att alla inte kan ha bra smak och att det inte finns någon smakpolis (you say that like it's a good thing??), men det finns väl nån måtta på vad man får utstätta sina medmänniskor för?

- Människor som ogillar jul och därför gör en grej av att fira "annorlunda".

"Nej VI tycker att jul är så hemskt och kommersiellt så vi har helt skippat julgran och pynt och julmat. Istället ses vi och handarbetar tillsammans, sen byter vi mellan oss det vi skapat. Och så äter vi lite tapas, det är mycket godare än skinka." - okej, men då firar ni inte jul? Ni har en syjunta på julafton? Och gör som ni vill, herregud - ingen måste ju fira jul. Man gör som man vill. Man kan älska eller hata julen. Men 1) Det är så jävla uttjatat att säga att man ogillar julen. Snälla, det är inte gymnasiet och ni går inte estetprogrammet och bara måste vara anti. Vi fattar. Ni är inte som vi tanklösa drönare som bara köper konsumtionshetsen och stressen. Ni är bättre. We got the message. 2) Varför säga att man firar jul när man faktiskt inte gör det? Skit i det hellre då?


- Titta, här kommer något jag gillar: lukten av hyacint. Det finns få dofter som ger mer känslor än hyacintdoften. Det är väl sommarregn, gräsklipp, syrén, skymning vid sjö och bebislukt då. Men nu finns bara hyacintdoften tillgänglig, så jag knarkar den.

- Något mer jag gillar: våra jultraditioner. Här kommer ett hett tips: ät julbordet sist. Ja, jag vet att vi knappast är ensamma om detta, men till de av er som faktiskt äter julbordet till lunch vill jag säga "gör inte det". Att äta julbordet efter kalle och julklappar är bäst, ingen protest. Inga stressade barn som vill öppna paket. Inget abrupt slut på julafton efter kalle och paketen öppnats. Lång tid att sitta länge och njuta av maten medan kvällen blir allt senare. Åh, jag älskar julbordet så mycket. Sen äter jag förvisso bara laxen och potatis, men ändå. Själva grejen.

Såhär ska det vara: frukost (lussebullar, barnen får paket som innehåller dagens finkläder), sen gör vi oss i ordning tills gästerna anländer runt lunch (dopp i grytan), eftermiddag fri lek (promenad eller pulkaåkning beroende på väder), kalle anka (med fika och godis och glögg), julklappar (alla öppnar en i taget, även de små barnen - det klarar de visst av), och till sist det stora julbordet. Nu måste man ju inte göra såhär. Jag låter fruktansvärt sträng i det här inlägget, men det är mest gällande saker som drabbar mig. Eftersom vi i vår familj alltid firar hemma hos mig behöver jag inte längre utsätta mig för andras irriterande traditioner. Så det här är bara ett välmenande tips: den här ordningen är bäst.

Ja nä, men det var väl allt jag hade på hjärtat tror jag.


8 kommentarer:

KatarinaZA sa...

Jag är absolut urusel på att klä mina barn i finkläder, främst eftersom de inte direkt har några speciella finkläder. Min 8-åring gillar skjortor men har sällan skjorta, när han ska vara fin, utan snarare i skolan när andan faller på. Absolut utan fluga. Min snart 6-åring totalvägrar att ta en skjorta på sig. Jag köpte, en i mitt tycke, jättefin skjorta på julrean förra året men han vill inte ens höra talas om att ha på sig den och inte någon annan skjorta heller.

motvalls sa...

SÅÅÅ himla enig om skjortorna! Fast ännu värre är kavaj/frack och liknande barnplagg. Ryser vid blotta tanken. Min tvååriga son fick däremot en indisk kurta när vi var i Indien förra året. Den har han haft som "finplagg". Gissningsvis har folk tänkt att han har klänning/tunika men det gör det nästan ännu bättre. Tyvärr för liten nu. Nu har båda barn fått "finkläder" fr hms flickavdelning. Mörkblått och grått med hjärtan på. Likadant i somras då båda fick blommiga leggings därifrån.

Helena sa...

Åh, jag älskar doften av hyacinter, men jag till min stora sorg har jag insett att jag är allergisk mot dem så jag kan inte ha några hemma längre :-(

Malinka sa...

Båda mina ungar gillar skjortor. Jämt.

Doftande hyacinter inomhus är djävulens påfund, jag börjar nysa och sedan gråta.

Såhär ska man fira julafton: frukost som vanligt, lunch som vanligt, lussebulle- och pepparkake-fika till Kalle, mor- och farmor som båda är något kyrkligt lagda tar barnen, som inte är kyrkligt lagda alls men gillar vår kyrka, tända ljus och sånger, och går på julbönen. Under tiden dricker vi glögg och gör i ordning middagen, som sedan äts i typ två timmar. Vid halvniorycket öppnar vi julklappar i nån timme, käkar godis och apelsiner. Sedan går mor- och farmor hem, barnen lägger sig och vi tar fram vin och ost och kollar en film eller nåt på tv.

Så!

Amanda sa...

Men kraglös skjorta med bussarong är väl sött? Murarskjorta eller emil-skjorta eller vad det heter. Lite kurta-känsla eller kolt-stalj (om den är baggy då).
Kostym på småpojkar ser ju kusligt ut, tänker bara på Gage i Pet Semetary där han ligger i sin lilla kista.

Johanna sa...

I min sambos familj öppnar alla sina paket samtidigt?! Tråkigt och ohyfsat!
Det ska ta fyra timmar och alla ska titta på den som öppnar sitt paket. Även småbarnen. Basta.

Puss.

Susanne sa...

Åh underbart om att göra en grej av att man avskyr julen pga konsumtionshetsen och whatnot. Folk liksom måste skryta med att de minsann inte firar jul? Själv har jag åtminstone mentalt lagt ner julen men det är för att jag jobbar typ varannan jul så det är ingen mening med att göra en grej av julen. Däremot köper jag julklappar för att folk förväntar sig det, och jag firar advent desto mer.
Men så trött på folk som måste göra en grej av allt för att visa hur duktiga de är!! Det där med gymnasiet och estet var ju klockrent!

Tess sa...

Härlig blogg!! Du skriver så klockrent! =)

Jag håller med om att skjortor är bland det fulaste. Min son är snart 4,5 år och har ALDRIG haft på sig en skjorta *stolt*

Kram!