onsdag 22 april 2015

Föräldrar ändå. Stupid as fuck.

(Först då: TACK för alla tips om Barcelona, sa hon bittert. Nä men jag klarade mig ju ändå. *jobbar yelp* Det var fint, vi åt och drack massor och somnade på stranden. Fint så. Nu vidare till dagens ämne.)

Var i lekparken idag pga sån där eftermiddag då alla bara ler och träden blommar och fåglar kvittrar och Håkan sjunger och nån grillar och nån annan spelar kubb och barnen blir sandiga och dammiga och sen får de glass. Ja men ni vet, vår.

Men inget lekparkshäng utan att störa sig på korkade föräldrar och let's face it, jag skriver om detta VARJE år och VARJE år blir jag lika irriterad när jag ser att inget ändrats.

Vad? Undrar ni. Vad pratar hon om? Jo, detta: hur lyckas man förstå hur man skaffar barn om man sen inte lyckas förstå hur kläder fungerar? Vad årstider är? Det var kanske 18-20 grader i solen idag i parken. Stekhett. Vi satt där och svettades i t-shirtar. Och så tittar man sig omkring och så är det så jävla många föräldrar som ba "Varmt i solen? I do not compute. Kom nu lilla barn så ska jag stänga till din overall lite ytterligare, eftersom jag gillar mitt barn som jag gillar min pulled pork: söndersvettad."

Overall vid 18 grader plus? Come fucking on. Gå om grundskolan där man lärde sig månadsvisan och började greppa på något sätt att april inte är samma som januari. Eller om du är så ängslig över att ditt barn ska frysa: skaffa en bärbar termometer så att du alltid kan kontrollera så att temperaturen mystiskt nog inte gått från 18 plus till nollgradigt på den sekund du tittade bort från din telning.

TA AV DITT BARN HENS TRUCKERKEPS jag menar OVERALL OCH TJOCKA TÄCKJACKA FÖR FAN!

Darth Vader har en mer avslappnad relation till sin mask än vad vissa föräldrar har till sina barns vinterkläder. Tycker ni det är kul att krångla med overaller i onödan eller? Är extremsporten "ta på ditt barn termobyxor" nåt ni får en kick av? Har ni fötts med en ovanlig sjukdom som gör er helt obenägna att känna av hur varmt det är ute? Vad beror detta på, tell me för jag orkar inte se ett barn till som håller på att friteras av sin egen svett.

För det är liksom grejen: det är tamefan farligt för barn att bli för varma. Jag upprepar detta år efter år men eftersom alla inte läser min blogg (stört ändå?) så får jag upprepa mig: det är farligt för dem att bli för varma. Sluta koka era barn. Visst, de blir lugnare när de är slöa av värmeslag, men till och med jag har nån gräns för hur lat som förälder jag blir. Klä av barnen. Klä av barnen. KLÄ AV BARNEN!

Snart kommer jag bilda en föräldragerilla som går och drar av kläderna på barn i lekparker. Vänta, det lät fel. Ni fattar hur jag menar. Eller så är ni såna föräldrar som ba "overall när det är sommarvärme, why not?" och då fattar ni ju ingenting.


6 kommentarer:

Johanna S sa...

Jag håller med dig till fullo. Alldeles för många små barn i vinterkängor och tjocka kläder så här års. MEN det kan vara så att "man" faktiskt inte förstår, på riktigt. Jag fryser jämt, jag tar inte av mig vantar och mössa förrän det är över 15 grader (jag byter ut dem, inte samma tjocka som i januari). Jag har fortfarande ullstrumpor i mina sneakers när jag cyklar på morgonen för att slippa frysa. Jag har alltid med mig extra tröja och sjal var jag än går, för när som helst kan jag börja frysa ännu mer. När dottern var liten fick jag lära mig och verkligen tvinga mig själv att inte klä henne lika varmt som mig själv. En vän är tvärt om och fått lära sig att klå på sitt barn ordentligt eftersom barnet alltid fryser medan mamman helst går i t-shirt året runt.

Kerstin sa...

JA Ellen! Håller helt med dig! Jobbar på barnsjukhus och hade häromveckan en patient vars storebror i 3-årsåldern hade på sig overallen INOMHUS i 2 timmar medan han väntade på att lillebror skulle bli klar. Helt obegripligt! Och lika nu i lekparkerna. Höll på att få spelet igår på förskolan när jag hämtade 5-åringen som sprang runt med knäppt jacka, det hade ju absolut räckt med fleece eller ens det? Men här var nog inte personalen inblandad, tror det var sonen själv som bestämt att jackan skulle vara på ;-) Svettig var han iaf och hemma gick det visst bra att gå ut i t-shirten efteråt.

Sorry ang icketips till Barcelona men har aldrig varit där.

Fifi sa...

Word!

Anonym sa...

Ja vafan är det för fel på folk? På fritiden orkar jag inte ens bry mig längre men om jag hade fått en krona för varje gång jag fått en utskällning av föräldrar på jobbet för att deras barn har för lite kläder på sig på förskolegården skulle jag fan va rik nu! Nej! Ditt barn kommer med största sannolikhet inte dö för att jag lät hen gå ut i jeans och fleecetröja ist för overallen ... Ja! Jag lät hen ta av sig jackan eftersom tomatröd i ansiktet ofta är tecken på lite för varm... Men det är ju jag... Här hemma har vi omvänt problem, vår sexåring brukar säga till mig att säga åt pedagogerna att han inte måste ha alla kläder på sig om han tycker det är varmt. De brukar hålla med men tycker nog att jag ställer till det för de för om han klär av sig så vill andra göra det och då kan ju deras föräldrar bli arga and so on...

Anonym sa...

Fniss. När jag läste rubriken trodde jag att det skulle vara ett inlägg om din mamma och tänkte att det måste varit en tuff Barcelonaresa ;)
/L

Anonym sa...

Relaterar...när mina ungar sprang ute i shorts och tischa (och en liten stund barfota) en väldigt varm april för många år sedan och vännens ungar hade overall och vinterkängor för "det är faktiskt bara april fortfarande och man vet aldrig hur vädret kan slå om!!!"

Mmm...men kanske inte från strålande sol till snöstorm as we stand here and speak?