lördag 20 februari 2016

Det här med att skriva en bok.

Nu uppdaterar jag er på mitt ytterst pretentiösa och dödfödda projekt att skriva en bok, bara för att ni sen ska påminna mig om att jag ska skriva. Jag är bara egoist som vanligt med andra ord.

I alla fall så har jag fått till några riktiga skrivartillfällen då jag klämt ur mig i alla fall 3000 ord per gång. Synd bara att dessa tillfällen är så svåra att få tag på. Och ja, det är klart att det handlar om prioriteringar. Jag skulle ju kunna skriva varje kväll istället för att se på the OC till exempel. Men jag tänker vara snäll mot mig själv och säga yay mig till att över en fjärdedel av boken är färdig istället.

Jag har märkt två saker jag är bra på när det gäller att skriva:

1) Låta texten föda sig själv. Åh GUD vad klyschigt det låter, förlåt förlåt. Men jag trodde att jag skulle skriva en viss bok. Jag hade en klar tanke om hur den skulle se ut och sen började jag skriva och insåg att nähä, det var inte den historia som ville berättas? Helt plötsligt har jag till och med bytt huvudkaraktär i boken? Slutet fick jag till mig häromdagen och det är inte säkert att det inte ändras, men helt plötsligt känns allt liksom "komplett"?

2) Att producera mycket text, fort. Nu beror det ju också på att jag är van vid att bara häva ur mig allt möjligt skit på den här bloggen, men ändå. Jag säger inte att det är bra text jag får ur mig, men det är rätt mycket varje gång. Hade jag skrivit varje kväll så hade jag varit klar nu. Hade jag skrivit varje kväll kanske jag inte hade producerat lika mycket varje gång dock, det vet man ju aldrig. Min plan är i alla fall att skriva minst 50 000 ord och först därefter se över vad i helvete jag har skrivit för skit. Fokus med det här projektet är Att Bli Färdig, inget annat. Sen får vi se om det ska brännas eller putsas eller skrivas om helt och hållet.

Här är dock två saker jag är jävligt dålig på när det gäller att skriva:

1) Dialog
2) Händelser.

Ni ba: eh... vad är kvar då? Jo det kan jag tala om: tankar! Hittills består min bok av 95% "tänkte hon", "konstaterade hon", "funderade hon". Visst kan man ha en hel bok som bara består av olika personers banala tankar? Nä? Fan då. Nåja, det får gå in under fas två: försöka rädda skiten jag skrivit.

Men förutom att jag klagar och gnäller så vill jag bara säga att det är väldigt kul att skriva bok. Det är väl ett bra tecken på att det inte är nåt bra jag värker ur mig eftersom författare ska vara plågade och djupa, men å andra sidan måste ju nån skriva chic lit för manshatare också. Det ska vara min nisch. Smal och fin.

Tja, det var väl den rapporten då.

3 kommentarer:

presens sa...

Chiclitens Leopold Bloom!

Johanna sa...

Skrivit något idag?

Ellen sa...

Johanna - nej tyvärr, pga däckade svintidigt igår av trötthet. men ikväll tänker jag!