fredag 15 juli 2016

Inte alla män, men vilka män?

Okej så jag är queen av inaktuella inlägg nu, men jag har tänkt skriva lite om det här med att ALLA MÄN är svin, ända sen Zara Larsson tappade tålamodet med killar. Vilket hon hade rätt i. Och man kan bli hur kränkt som helst av att tillhöra en grupp som utpekas som as, men buhu cry me a river och gör nåt åt det istället då? Vet ni hur det är att vara tjej? Jag skulle vilja exemplifiera med ett tillfälle från förra sommaren.

Jag och min kompis Lina sitter på pendeln ut till Farsta C där vi har lånat en lägenhet över helgen. Vi har varit inne i stan och druckit lite vin och dansat lite. Vagnen blir tommare och tommare och just där vi sitter blir det till sist rätt folktomt, så vi lägger märke till en man som stirrar på oss. Obehagligt. Ordentligt. När nån av oss säger "just ja, vi ska ju av här" och reser på oss så samlar han snabbt ihop sina saker och reser på sig också. Vi går av vagnen, tittar på varandra och säger samtidigt "han följer efter oss, vi springer" och börjar springa.

Vi springer ned för rulltrappan, vi springer igenom centrum, vi rundar ett hörn och jag tänker att fan, jag har för dålig kondis för det här. Vi springer vidare mot den lånade lägenheten och när vi börjar närma oss så ser vi ett killgäng stå och hänga vid en trappa. Och den här tanken slår mig: vi kanske kan be dem om hjälp? Och sen i nästa sekund: nej, de är ju fler. De kanske gör värre saker. Så vi springer vidare, tar oss in och hem och kvällen är över.

Det var ingen akut fara. Vi sprang, jag vet inte hur länge han följde efter oss, vi var två stycken. Men vi följdes av en man och såg fler män och visste inte om vi kunde lita på dem, för det är en sorglig realitet att vi inte kan lita på män idag. Inte någon. Och hade något hänt, så hade reaktionerna kunnat bli "men vad trodde de då, om de går fram till ett gäng unga killar i förorten mitt i natten?". Eller "vad trodde hon, som var så full?". Eller någon annan av alla de reaktioner som uppstår när kvinnor är så osmakliga och blir utsatta för sexuellt våld.

För om man pratar om att kvinnor löper störst risk att utsättas för våld eller sexuella övergrepp i hemmet, så heter det att det är ju inte VÅLDTÄKT om en man har sex med sin fru som säger nej lite halvdant och det är faktiskt TVÅ SOM TRÄTER om en man misshandlar sin fru och PSYKISK MISSHANDEL ÄR VÄRRE när såna här frågor kommer på tal. Det går inte att vinna i dessa frågor. Det går inte. Det är helt omöjligt, för män är komplett dumma i huvudet och kan inte förstå den terror de utsätter andra för. De blir kränkta av att kvinnor är rädda och använder sig därför av hot om våld och våldtäkt för att reagera på kvinnors rädsla. HUR kan vettiga män stötta detta beteende?

Såhär är det: vi kommer aldrig komma tillrätta med detta problem förrän vettiga män (vi gör nån slags hypotes om att de finns, upp till bevis) ser manshat som en rimlig reaktion på mäns terrorvälde och inte som en kränkning. Om en ung tjej säger "jag hatar killar" som reaktion på att män återigen våldtagit, tafsat, förstört tjejers liv, så bör svaret från de allra flesta män vara "jag förstår det, det här är för jävligt". Men det är det inte. Istället så ägnar sig dessa vuxna män åt att hata, håna och förlöjliga de som faktiskt höjer rösten och lyfter frågan om hur vidrigt män beter sig. Det är för mig helt jävla oförståeligt. HELT. Jag fattar bara inte hur man kan välja att reagera på kvinnors ilska istället för mäns handlingar.

Eller jo, det förstår jag ju. För det är ju aldrig män, det är ju ANDRA män. Det är ju inte männens vänner, brorsor, farsor. Det är ju inte grabbgänget. Det är ju de andra, de nykomna, de ouppfostrade, de okunniga, de unga, de fulla, de dumma. Det finns tusentals bortförklaringar till varför man inte ska behöva ta tag i problemet män. Och så länge dessa bortförklaringar är viktigare än problemet, så länge kommer vi behöva vara rädda för alla män. För vi kan inte veta. Och ni verkar fan inte bry er.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Finns inget mer att tillägga för du har alldeles, alldeles rätt och jag höjer ditt inlägg till skyarna för det är så jävla fantastiskt och du är bara bäst! Så det så!

Jessie sa...

Alla borde läsa detta! <3