onsdag 24 augusti 2016

Jag var Sweden för en vecka och det här var min upplevelse.


@sweden är ett twitterkonto som ges till en random svensk varje vecka. Från måndag morgon till söndag kväll får man twittra om vad man vill på detta konto, för att ge en bild av vilka det är som bor i Sverige och deras liv. Många twittrar om saker som fika och ordet lagom, andra twittrar om sitt specialintresse eller sitt jobb eller sin hemort. Jag tänkte att jag skulle ägna veckan åt mina åsikter, att säga vad jag tyckte om mina hjärtefrågor. Och så lite dåliga skämt såklart.

Det första jag skrev var i princip detta: jag är tjock, så om ni vill hata på mig får ni hitta på nåt annat, för jag vet redan om att jag är tjock. Detta retade vissa, så fick lite syrliga kommentarer, men inte så mycket. Sen skrev jag om att prata med sina barn om sexism, vilket började veckans hatstorm. 

Jag fick några direktmeddelanden om att jag var hemsk och en idiot, jag blev subtweetad av några som hade svarat syrligt (varpå jag kollat upp vad de skrev om i övrigt och därför såg subtweetsen) och jag fick några mentions om hur dum i huvudet jag var. Så jag skrev nåt om att jag blivit kallad hora, idiot, och ful och att det säger en hel del om sexismen jag nyss pratat om. Någon tog en screenshot av mina mentions och sa "du ljuger, det står inte här" och lade till att feminister ljuger, det finns inget näthat, kvinnor är inte mer utsatta än män. Här tror jag att hatstormen fick lite mer fart. 

Jag valde att ignorera dem och inte svara var jag hade sett det jag exemplifierat med. I instruktionerna man får innan man tar över kontot står det att inte mata trollen, och att bara blocka användare som man är säker på är troll. Jag försökte hålla mig till det och började blocka de som gapade högst och mest. Det skulle jag inte ha gjort, tyckte trollen, eftersom de blev ännu mer provocerade och började sprida information i sina nätverk om att nån feministjävel på @sweden blockade folk. Herregud så dåligt. 

Jag fortsatte att twittra om mina ämnen (hint: feminism och barnuppfostran) och försökte ignorera trollen. Till sist tyckte jag att det var märkligt att nästan alla som skrev hemska saker i mina mentions hade manga/animé-avatarer, och skrev ett tweet om det. Avslutade med att det inte är konstigt eftersom de hatar riktiga kvinnor. Är det något jag ångrar under min vecka så är det detta. Inte för att jag hade fel, utan för att jag helt enkelt inte kände till fenomenet med att troll har denna sorts avatarer. Efter att ha skrivit detta blev det en veritabel shitstorm i mina mentions. Animéavatar efter animéavatar dök upp och jag försökte blocka friskt, men tappade helt kontrollen. Det var omöjligt att försöka göra något alls åt alla som skrev till mig vilken vidrig människa jag är, hur dum i huvudet jag är, vilken äcklig kvinna jag är. Det här var på tisdagen, det hade gått två dagar av min vecka och jag var seriöst nära att gå under. Här nedanför kommer lite skärmdumpar på saker folk skrev till mig. Under hela veckan skulle jag nog säga att jag fick många många hundratals liknande saker skrivna till mig. Kanske till och med tusentals. Jag skärmdumpade bara någon ynka procent för att exemplifiera med. Det allra mesta ignorerade jag. När jag gick till sängs på tisdag kväll var jag illamående, hade en hemsk huvudvärk och var väldigt ledsen. Inte så jättemycket för min egen del, men för att jag hade varit helt oförberedd på allt hat och alla troll som finns därute. Det hade seriöst inte slagit mig en sekund att jag skulle utsättas för sån enorm mängd skit bara för att jag pratade om feministiska frågor. Det borde det såklart ha gjort, jag vet ju hur kvinnor trakasseras på nätet, men jag var ändå oförberedd. Jag kände mig överkörd, mosad, uppgiven, missförstådd och hånad. Ett tag funderade jag på om jag skulle våga, eller orka, fortsätta veckan i samma stuk. Skulle jag ge upp och istället twittra om allemansrätten? Sen skärpte jag mig och insåg att de ju inte kan vinna. Men, det måste sägas, jag visste att jag hade det här kontot i en vecka, sen skulle jag slippa det. Det är en ENORM skillnad mot att ständigt utsättas för samma sak på sitt privata konto. 

Så jag fortsatte. Och de fortsatte. Det blev liksom bara värre och värre, men efter den där första initiala chocken och ledsenheten så kunde jag distansiera mig. Skratta åt det. Tänka att de har problem, inte jag. Det funkade helt okej, jag kunde till och med driva med dem i slutet av veckan. Lyckades behålla humorn. Jag klarade mig fint, till slut. 

Men det jag bär med mig (förutom stresspåslag när jag ens ser @sweden i flödet) är uppgivenheten över hur det ser ut för kvinnor online, särskilt för de som stör trollens världsbild. För dem är det ett kul nöje, ett fritidsintresse, att hata och håna såna som jag. För den som sitter i mottagaränden blir det till slut knäckande. Och sen har ännu en röst tystnat. Deras försvar är "såhär är det på internet, vänj dig", och tja, vem kan säga emot? Polisen gör i princip ingenting åt nättrakasserier eller hot. Kvinnor som är aktiva online har fått vänja sig vid en konstant hätsk stämning, sexuella trakasserier och hot. Det ÄR ju okej om man är online, är enda slutsatsen som trollen har insett långt före oss andra. För fortfarande så skiljer man på vad folk gör "i verkliga livet" och på "det där internet" som det ju bara är att "logga ut från". Det här är en livsfarlig inställning, som bidrar till det absurda klimat som många kvinnor blir offer för.

Och så detta som gör mig så väldigt ledsen: den vansinniga rasismen. För dessa rasistiska vidriga människor så är Sverige en krigszon där muslimer som invandrat hit drar runt och eldar upp bilar, våldtar alla de ser och inför sharialagar till höger och vänster. Dessa människor har såklart aldrig varit i Sverige, men eftersom jag inte håller med om deras bild så ljuger jag, hatar mitt land och förtjänar att bli våldtagen. Deras logik är som alltid kristallklar. Jag orkade inte ens beröra detta ämne och kanske var det fegt av mig, men jag hade inte i mig att ta itu med den galna rasism som vällde in dag efter dag. Om jag skrev att jag avskyr våldtäkt så fick jag till svar att jag borde hata invandring för det är bara muslimer som våldtar. Om jag skrev att jag var glad att min dotter hade varit ute i parken och haft kul så fick jag till svar att muslimerna snart skulle ta den friheten ifrån alla barn i Sverige. Det var absurt, och väldigt väldigt otäckt. Och, såklart, så var det främst användare med animéavatarer som hade denna världsbild. Dessutom fick de mig att googla alla nya tillmälen jag fick, som cuck och thot osv. Alltid lär man sig nåt nytt, även om jag önskar att jag inte hade behövt göra det. 

Jag var Sweden för en vecka och blev golvad av det hat, kvinnoförakt och rasism som så fruktansvärt många bär på. Det var fint med den uppmuntran jag fick från följare som höll med mig, lärde sig mycket eller gillade det jag hade att säga, men tyvärr så drunknade de i mängden troll och hat. Till slut handlade det bara om att stå ut tiden ut, det hade jag inte väntat mig när jag började veckan. 

Det är svenska institutet som ligger bakom sweden-kontot och jag tycker att de kunde göra mer för att bistå sina twittrare med råd och stöd. Jag hade en kontaktperson som jag kunde ringa eller kontakta, men jag kände att det var svårt att ringa. Vad skulle jag säga? "Folk är dumma på internet"? Hon skrev också i ett mail (ang att hon skulle på semester, vilket jag verkligen unnar henne, det här är inte kritik mot just min kontaktperson) att hon hoppades att jag orkade med trollen. Men jag hade velat ha mer än så. Jag tycker att de som ansvarar för kontot bör ha sån koll på vad som händer att om det verkar gå överstyr ska de kontakta den som twittrar och fråga om hen vill ha hjälp med något. Orkar du? Hur känns det? Något mer än att ge riktlinjerna "mata inte trollen" och "blocka bara riktiga troll". 

Mest av allt önskar jag att det hade gått att vara kvinna och yttra "provocerande" åsikter utan att bli utsatt för så många våldtäktshot att man blir blasé, så mycket hat att det blir skrattretande och så mycket hån att man till sist får tjock elefanthud. Den tiden är tydligen inte här än. 

5 kommentarer:

Ing-Marie sa...

Och jag orkade inte ens läsa de få exempel du har med här. Medan du höll ut en hel vecka. Stor respekt. Satan i gatan, vilka svin. Man finner inga ord för det. Jo, jag vet vad jag skulle vilja göra om jag fick tag i ett troll men det vill jag inte skriva.
Älskar din blogg, du är väldigt rak och rolig.

Anonym sa...

Vad är det för fel på mänskligheten? Vart kommer allt hat ifrån? Vad är det för människor som bara sitter hemma vid tangentbordet och hatar? Känner mig som att något gått mig förbi, trots att jag mycket väl är bekant med troll och hat. Men detta var liksom en helt annan jävla nivå!!!
Strongt av dig att härda ut, det hade jag aldrig pallat. Kram

Madde sa...

Hamnade i fällan att svara på några av dem, vilket jag i efterhand insåg nog var ett misstag. Dels ger det en viss legitimitet att man ens bryr sig om att svara, dels hamnar fokuset fel. Men det är svårt, tycker jag. Det är lättare att få fram något när jag tycker en person är helt dum i huvudet och har åt helvete fel än när jag bara håller med och inte har något mer att tillföra.

Kan ju förövrigt säga att det tydligen räckte med att bara gilla tweets för att det skulle starta en twittertråd där ens utseende hånas...

Hockeysmurf sa...

Att du stod ut!? Vilka praktexemplar på misogyna rövhattar! Fy fan!
Jag är så himla glad att jag sluppit sån skit, å andra sidan sticker jag väl inte ut näsan tillräckligt på Twitter eller i min blogg (den är iofs liten haha!)
Tycker du är fantastisk! :)

Tudorienne sa...

Dags att fimpa Twitter. Hörde att IS har 52 000 twitterkonton. Bara en sån sak. De kan väl ha skiten för sig själva.