torsdag 19 januari 2017

Jag som student, en uppdatering.

Första tanken: shit vad många tjejer!
Andra tanken: vad alla är snygga?!
Tredje tanken: varför har alla redan satt sig när det är 8 minuter kvar tills föreläsningen börjar?
Fjärde tanken: fan, måste jag klämma in mig längst fram?

Ja, jag fick såklart klämma in mig längst fram. Och nej, jag är inte äldst men det är liksom inte heller ett rum fullt av 19-åriga killar som jag hade föreställt mig? Dessa 19-åriga killar hade jag vant mig vid i tanken. Jag var beredd på dem. Och så var det... inte så. Plus att alla verkar ha hittat varandra lite VID FÖRSTA FÖRELÄSNINGEN? Jag går runt ensam och ba... är gammal.

Jaja. Andra föreläsningen höll jag på att inte hitta till och fick sitta längst fram igen. Men alltså... det är lite väl låg nivå. Okej, det är en grundkurs/a-kurs, men ändå?

På föreläsningen igår gick vi igenom datorns historia och föreläsaren ba "ja alltså jag kommer ju inte kräva att ni ska kunna alla dessa uppfinningar och årtal". Nähä? Det var typ 10 stycken, var det för stort krav att ställa? Kurslitteratur är "googla på begrepp ni inte förstår, kolla wikipedia och youtube". Apropå kurslitteratur så FINNS det ju en bok på engelska som går igenom vårt ämne, men den är rätt svårläst och tjock så den kan man läsa om man vill bara. Binärt språk? Ja, det är bra att känna till men ni behöver ju inte LÄRA er det. Osv osv.

Och även om det förväntas att vi läser på utanför föreläsningarna så kommer inget som inte är på föreläsningarna att komma på tentan. Och alla gamla tentor kommer såklart finnas tillgängliga för att alla ska veta exakt vad som kommer på tentan. På 1 h och 45 minuters föreläsning hade vi nästan 20 minuters rast och sen slutade föreläsningen i förtid.

Alltså.

Sist jag pluggade på riktigt så läste jag medie- och kommunikationsvetenskap. Där skulle den där "jobbiga boken på engelska" varit en av många obligatoriska böcker vi skulle ha plöjt igenom, Nu ba... googla lite? I mkv läste vi massor av saker som vi kanske aldrig skulle använda, men som vi ändå skulle lära oss. Vi hade fan haft en tenta bara i binärt språk.

Nu ska jag inte vara så stöddig eftersom jag är helt utanför min comfort zone i detta ämne och att det är så snällt och curlat bara gynnar mig, men jag är lite i chock. Dock nöjd. Förutom att alla är så snygga, det är lite jobbigt. Det känns lite som att gå runt i ett avsnitt av Skam. Fast att jag är skolläkaren då...

2 kommentarer:

Carin sa...

Haha, åh, igenkänningen! Förutom att jag var 21 nånting när jag började plugga systemvetenskap, så gammal kände jag mig väl inte direkt.

Men första kursen var typ Datorkunskap. Föreläsaren började med att säga att det skulle vara möjligt att börja utbildningen utan att ha sett en dator förut. (2007 var detta alltså). Vi hade 5 labbuppgifter: Word, Excel, Datorarkitektur (titta på en hårddisk typ), HTML och nåt mer som jag glömt.

Minns inte ens vad tentan handlade om men det var nog basic saker om hur en dator funkar och vad Internet är.

Linda sa...

Som föregående talare - hög igenkänningsfaktor ;-)
All lycka!