söndag 24 mars 2019

Ibland så levererar jag

I fredags kväll  kom jag hem från en AW och började tänka på Majkens åttaårskalas som vi skulle ha på lördagen. Vi hade inget tema, inga planer på vad som skulle göras, och inget inhandlat eller förberett. (Detta också eftersom bara 4 av 9 barn hade svarat på inbjudan... what's up with att inga fattar att man ska SVARA när det står i klartext?)

I alla fall så fick jag en tanke när jag gick och la mig om att vi kanske skulle ha cirkustema, så på lördagsförmiddagen bestämde jag mig för att ja - det blir skitbra. Och sen drog jag ihop ett SJUKT jävla bra kalas på bara några timmar. Jag får skryta, för så ofta som jag berättar om mina tillkortakommanden som förälder här finns det nog lite utrymme för ett rent skrytinlägg? Ja.

I alla fall. Vi hade lånat skolans gympasal för kalaset, så vi hade rätt bra rekvisita för att leka cirkus. Jag klädde ut mig till spådam, min man fick vara mimare och Noa var cirkusdirektör.

Jag hade tänkt ut små uppdrag som barnen skulle göra, som gav dem cirkuspengar när de hade klarat det.

Uppdragen var:
1) Hoppa igenom en brinnande ring (dvs rockring) från en plint.
2) Gå på lina (dvs bom)
3) Köra radiostyrd bil genom en bana
När alla hade fått tre pengar var så var det dags för cirkusaktiviteter som de fick betala för med sina pengar, för att få ledtrådar till var godisskatten var gömd. (Pengarna hade jag gjort genom att googla "play money template" och sen lagt in en bild på ett cirkustält. Det som är skönt med internet är att allt finns. Mvh, tips från coachen år 1994)

Först fick de kasta boll på uppställda flaskor fyllda med sand. När de hade lyckats få ner alla flaskor fick de lista ut att en ledtråd låg gömd i en av flaskorna, och sen hitta den.

Nästa uppdrag handlade om att hitta två ledtrådar i ett rum. Jag hade lagt ut böcker, tapetrullar och ballonger i gympasalen. En ledtråd låg i en uppblåst ballong, och en ledtråd låg i en bok. Sen låg det också några falska ledtrådar gömda, för att förvirra dem. De hade tre minuter på sig, och eftersom de saknade en äkta ledtråd när tiden gick ut så fick de köpa till lite extra tid med sina cirkuspengar. Jag hade gjort de äkta ledtrådarna så att de såg ut på ett speciellt sätt, så det blev också en liten utmaning att lista ut vilka ledtrådar som var rätt och vilka som var fel.När de var klara med detta hade de alltså fyra av tre ledtrådar: "bollar", "leta" och "där". Nu var det dags för spågumman!

De fick betala inträde till min spåkula (dvs en städskrubb) och där spådde jag dem lite snabbt och så fick de varsitt ord som de skulle komma ihåg. När de sen lade ihop alla ord så blev det "sista ledtråden finns hos cirkusdirektören" och då stod Noa beredd i hallen och skrattade elakt, samt sprang ut på gården. En intensiv jakt uppstod innan den fick tag på honom, brottade ner honom och hittade den sista ledtråden som sa "används".

Eftersom ledtrådarna sa "leta där bollar används" så sprang ungarna såklart först till fotbollsplanen, men tji fick de! Istället så fanns ÄNNU en ledtråd vid innebandyplanen, dit de sprang efter att inte ha hittat nåt vid fotbollsplanen. Denna ledtråd bestod av att Emmy med gatukritor hade ritat av några färgglada prickar som finns på asfalten på en annan del av skolgården, och sen gjort ett stort x bredvid. Först var de förvirrade och trodde att de skulle knäcka nån kod av nåt slag, men sen så fattade Majken vad som avsågs och sprang dit med resten av kompisarna och hittade skatten. Klockan var då 15.58 och kalaset slutade 16, så det var en SJUK timing faktiskt.

Är så himla nöjd med att ha roddat ihop det kalaset på bara några timmar, och Majken var SJUKT nöjd med allt. Hon tyckte det var såå kul och de verkade de andra barnen också tycka.

Men? Fick de inget fika? Jodå, efter radiostyrda bilen var det paus i uppdragen för fika med glasstårta. Mitt bästa tips för en tårta som får barnen att ropa "åååh" och en tjej att springa och hämta sin mobil (!) för att fota? Sockervadd! Den här glasstårtan består av ett bigpack som jag smetat ut i en form och hällt strössel i mitten av, sen har jag slängt på sockervadd och till sist dekorerat med glasstrutar som doppats i vit choklad och strösslats. Hade jag inte gjort strutarna hade det seriöst tagit totalt 5 minuter, så enkelt är det. Men ungarna älskar det.


Nu är jag såklart svintrött och min rygg gick sönder helt igår, men det kändes skönt för mitt samvete att ha fixat ett ordentligt kalas för henne. Det är ju inte så många barnkalas kvar nu. När lågstadiet är över brukar kalasen bytas mot typ "pyjamasparty" eller liknande. Och eftersom jag har svår ångest över att ungarna växer upp för fort så var det bra för min sinnesro att få göra nåt bra med ett av de få kalas som jag har kvar!


4 kommentarer:

Unknown sa...

Alltså Wow Ellen! Så fantasifullt! Ska låna detta om typ 6 år när 2- åringen fyller 8 ��

Johanna sa...

SVIMMAR. Kommer aldrig att göra något liknande, och då är jag ändå lärare och borde ha hyfsade förutsättningar...

Bajskaos sa...

Du är helt fantastisk!

Anonym sa...

Vilket roligt kalas du ordnat! Snygg tårta och roliga aktiviteter, imponerad av din ork :)