tisdag 19 april 2011

Antiklimax

Jag måste erkänna att jag är nästan lite besviken över att inte ha blivit ifrågasatt när det gäller min icke-amning. Jag hade liksom förberett ett brandtal fullspäckat med argument, redo att ta fram och go crazy på amningsnazisterna inom sjukvården.

Men barnmorskorna på förlossningen bara "it's all good, du gör som du vill" och läkaren på förlossningen bara "jaha, I could care less" och bvc-sköterskan bara "det låter ju smidigt för dig, vad bra" och bvc-läkaren bara "ja men det låter ju smart" och jag bara "Mitt brandtal, people! Mitt brandtal! När ska jag få hålla det?"

Äh, det är ju skitbra att folk här tydligen inte alls är amningsfascister. Men jag hade liksom sett framför mig hur jag skulle bli lite av en talesperson och verkligen bana väg genom skogen för alla andra som inte vill amma. Och så är vägen redan banad. Skogen är ett riktigt kalhygge.

Jag får tydligen skaffa mig en annan hobby.

12 kommentarer:

Nelin sa...

Skriv ett inlägg på FL så är det löst på några minuter...

Ellen sa...

Ah, sant!

presens sa...

Haha! Precis vad jag tänkte säga. :-)

Cissi sa...

Samma tanke här med! :-D

Sofie sa...

Haha, I love it. Som jag sagt tidigare tänker jag försöka amma, men jag diskuterade precis med tjejerna i min föräldragrupp hur provocerande vi alla tyckte det var att barnmorskan aldrig tog upp något alls om alternativet till amning. Nu känns som att man är helt clueless vad gäller flaskmatning om amningen inte skulle funka. Kan du vara min guru i så fall? ;)

Ellen sa...

Klart jag kan. Jag ligger ju några månader före när det gäller att googla till sig all information. För min bvc har ingen koll. :-)

leos mamma sa...

äh, anti-amningsfascisterna är långt många fler, de huserar inte bara på bvc utan överallt runtomkring en. det är bara på fl folk skriker efter tjära och fjädrar för att man flaskar, sen ringer de soc om det visar sig vara *gasp* nåt man VALT. men det är som sagt på fl, i verkliga livet är det fan så många fler som tycker sej ha rätt att kommentera amning.

iof, på fl är man dum i huvet om man ammar längre än normen också (som är typ 8mån och inte ens upp till året) vilket ger ytterligare en anledning att hålla sej därifrån. folk är helt enkelt dumma i huvet. orka bry sig.

#laktivistjavisst

Lo sa...

Inser att jag haft lyxammning med mina två, har helammat i ett halvår ungefär, sedan duttat upp till året med den första, lite kortare med tvåan. Förutom såriga brlstvårtor när den yngsta var pytteliten och inte fick tag riktigt (satan, så ont det gjorde!) så har det gått utan problem, jag har alltid haft ordentligt med mjölk och båda två har varit feta små ungar som gått upp över födelsevikten vid tredagarskollen.
Men det skulle aldrig falla mig in att tycka att jag lyckats bättre än de som inte ammar- jag menar vad har jag gjort för att ha mycket mjölk? Ingenting!
Öht fattar jag inte varför man har åsikter om hur andra gör (klart man har åsikter, men man kan ju hålla dem för sig själv!), var och en blir salig på sin tro och om man bara låter bli att oroa folk så blir nog allting bra. FL orkade jag bara med en kort tid under första gravidieteten, sen blev jag så nervös av folk som funderade på om det var säkrast att göra abort eftersom de råkat äta lite brie innan de visste om att de var gravida...

Mor Grön sa...

Men lägg av nu... Du tror väl inte på allvar att alla som nickar och håller käft när du säger vad du tycker gör det för att de håller med? Så funkar det inte, folk är väluppfostrade hel enkelt (utom jag då) Allvarligt: tycker du själv att det har varit högt i tak här i bloggen för att tycka olika i amningsfrågan? Att olika åsikter uppmuntrats? *moohaha*
Jag blir faktiskt rätt förvånad av att läsa det här inlägget för jag har inte alls fått känslan av att du ville höra något annat än medhåll, och definitivt inte av att dina läsare uppskattar att någon kommer in och vill annat än stryka medhårs. Men när amningsdiskussionen blev mer som en liten pluttegullstund var det inte lika roligt längre?

Ellen sa...

Tove - din uppfostran kan jag inte uttala mig om, men uppenbarligen är läsförståelsen på topp. För det första var inlägget rätt skämtsamt skrivet, men sånt kan ju vara lätt att misstolka. Men för det andra så står det klart och tydligt att jag pratade om personer inom sjukvården. Och mycket är du, men inte naiv. Men det är just naivt att påstå att folk inom sjukvården skulle nicka och hålla tyst. Grannar, ytliga bekanta, släktingar och vänner? Sure, jag är med dig. Sjukvårdspersonal? Ha!

Jag tycker bara att det är lite tråkigt att folk som redan mår dåligt över att ge ersättning är de som stöter på de mest amningsfascistiska. Medan jag som är nöjd med mitt val, påläst och förberedd på att bli ifrågasatt träffar de få som antingen inte bryr sig eller som tycker att det är helt upp till mamman själv.

För amningsfascisterna inom vården är fortfarande långt fler än de som inte bryr sig. Jag känner mängder av mammor som fått barn nyligen som blir ifrågasatta, utskällda, uppskrämda av sin bvc-sköterska, läkare eller på bb till exempel. Jag har själv stött på det i stor mängd med de andra barnen. Men nu, inte ett ord. OCh jo, det är ovanligt. Extremt ovanligt. Motsatsen regerar, om man säger så.

Och jag tror inte att det skulle göra någon skillnad för andra om amningsfascisterna träffade mig, så förmäten är jag inte. I såna fall tror jag att mitt blogginlägg gjorde större nytta. Men jag tycker att det är så onödigt att människor som INTE är så trygga i att ge ersättning som jag är de som möter det värsta motståndet.

Angående högt tak i bloggen ser jag inte vad jag har gjort för att sänka det. Det kan du säkert svara på. Angående mina läsare kan du väl inte på allvar påstå att jag skulle ha påverkat vad de skriver? Anledningen till att kommentarerna är så positiva är antagligen två.

1) De bloggar som har länkat hit har gjort det för att de håller med. Hade någon länkat för att de tycker att jag är ett pucko hade säkert fler kritiker hittat hit.

2) Mina läsare läser antagligen bloggen för att de i viss mån håller med om mina åsikter. De kan säkert vara amningsälskare men ändå hålla med om min grundprincip: det är mammans val.

Anonym sa...

Det är en viktigt fråga detta.

Ellen sa...

Men suck. Självklart ska det stå "uppenbarligen är läsförståelsen INTE på topp" i mitt inlägg.

Uppenbarligen ligger skrivförmågan inte på topp här.