torsdag 14 augusti 2014

Juldilemma

(Nej, det är inte för tidigt att prata om julen)

Vi klär alltid, som man ska, julgranen kvällen innan julafton. För att det är så man gör. Det vet ju alla.

MEN nu har jag börjat fundera på om vi faktiskt inte ska klä den kanske två dagar innan julafton, bara för att få ha den där underbara granen framme någon dag till. Sen tar vi ju bort den rätt tidigt, eftersom jag tycker att julen är före jul och inte efter. Nyår = nytt år = blicka framåt.

I alla fall så är jag väldigt kluven. Å ena sidan kanske det är underbart att ha julgranen någon dag extra, för att verkligen känna att nu är det jul och kunna njuta. Å andra sidan kanske det blir helt fel och känns ospeciellt när den där magiska kvällen innan julafton uteblir och då är ju en jul halvförstörd. What to do?

(Obs att jag bara vill ha svar från andra julpurister, inte från såna som sätter upp en plastgran 1:a advent eller så. Ni får jättegärna göra det i er familj men det blir ju inte riktigt relevant för en julnazist som jag.)


8 kommentarer:

Tudorienne sa...

Tyckerabsolut du ska testa!
Kvällen före julafton kan ni ha en magisk högtidlig stund vid granen med glögg och lägga fram paketen under. Kommer funka.

Anonym sa...

Hugger gran och pyntar minst en vecka innan! Jag älskar jul och granen är så vacker. Sedan bakar vi massor under veckan, slår in paket och lägger under granen och myser med ljus hela december! Åh vad jag längtar tills December!!!

/nina sa...

När jag var liten kläddes granen på julaftons morgon. Nuförtiden klär jag och barnen den sådär den 15. Vi köper en finfin äkta gran nångång mellan lucia och den 20, klär den och Kaninotto får äntligen ett träd att sitta under ( svår abstinens i december), vi spelar julsånger och liksom bara har det bra.

presens sa...

Jag förstår inte. Julgran är ju supermysigt. Varför inte njuta av den länge?

Tant Sviskon sa...

Jag är julfacist och har varit det i snart 37 år. Självklart är det Det Enda Rätta att ta in och klä granen den 23 december. Och julen är slut innan nyår (tyvärr hävdar julfacisten jag bor med att julen är slut på tjugondag knut och således får allt julpynt overstaya its welcome så att säga, men det är en helt annan historia).

Men. Sedan vi fick barn, fem år, så firar vi jul hos mina föräldrar. Eftersom de bor en bit bort så åker vi dit så snart vi får ledigt innan jul och stannar en vecka typ. Men jag vill ändå ha en egen gran hemma! Så vi tar in granen på Lucia numera, och det är faktiskt helt okej.

LiseLotte sa...

Granen kläs kvällen innan precis som skinkan tillagas i ugn kvällen innan. När skinkan är klar, görs en eller två (beror på hur hungrig man är efter granbestyr) hårda mackor med skinka och senap på sedan sitter man i mörkret och titta på den fina granen.

Jag förstår ingenting annat ?¿?

;-)

Miss Mary sa...

Vi är en hel familj av julfascister, och brukar enas om att runt den 21 är lagom, så man hinner insupa granmys innan julen är över (redan den 25 känns ju julen lite "so last season")

Men vi har insett att det går att skapa eller ändra jultraditioner utan att det känns helfel. Man måste bara se till att behålla tillräckligt mycket av andra traditioner så märks det inte så mycket faktiskt. :-)

Christel sa...

Jag är en sån där som alltid har klätt julgranen dagen före julafton (för det gjorde man i min familj) och som slaviskt har firat jul på prick samma vis som alltid. För det är så man gör. Men de senaste åren hände nåt, oklart vad, som fick mig att fundera över traditioner, om de är viktiga för att de faktiskt är viktiga för mig eller om jag bara lever efter dem för att jag alltid gjort det. Jag kom fram till att traditioner inte är särskilt viktiga.

Så sen ett par år tillbaka kläs julgranen när vi känner att det är dags. Det kan vara tredje advent, det kan vara fjärde. Det är rätt oviktigt när det sker egentligen. I julas bröt vi en ännu större tradition, vi skippade att köpa hem julmat för tusentals kronor som ingen ändå äter. Istället köpte vi hem sånt som vi gillar - must och julgodis och julskinka och vörtbröd etc. - och åt julaftonsmiddagen på en mysig liten herrgård istället. Och jag lovar, det var den bästa julen vi nånsin haft! För vi gjorde den på vårt sätt. Så avslappnat och perfekt!

Och med den här lilla uppsatsen vill jag nog mest få sagt att man ska göra det på sitt sätt. Inte bara för att man alltid gjort så, om nu inte den traditionen är väldigt viktig för en.