söndag 10 juni 2012

Pensionärsplaner

När jag blir gammal, sådär att man liksom inte behöver tänka mer på hur man uppfattas eller vad man ska göra med sitt liv och sådär, då tänker jag skriva in mig på alla roliga kurser på universitetet. Jag tänker gå på föreläsningar och seminarier och skita i tentorna men bitcha med alla tjugoåringar som tror att de har svar på allt här i världen.

Sedan tänker jag supa och röka på hela tiden. Säkerligen prova på allt knark jag inte vågat tidigare. Och sova bort halva dagarna (när jag inte har föreläsning), se om alla tv-serier jag älskat (bara det lär vara några års tidsfördriv) och förhoppningsvis ligga runt lite på ålderdomshemmet ifall maken min dör före mig. Alltså inte förhoppningsvis att han dör, självklart inte, men OM han gör det får jag väl hoppas att det finns ett gäng änkemän där. Jag tänker börja dagen med champagne (för på något sätt har jag blivit rik?) och bakelser och sluta den på samma sätt.

Jag kommer vara den bästa mormorn/farmorn någonsin.

10 kommentarer:

presens sa...

Jag ska åka på bussresor över hela Europa och ställa dumma frågor och vara allmänt dryg.

LisaM sa...

Allt du skrivit först rimmar väldigt dåligt med din sista mening, enligt min åsikt.

Ellen sa...

Lisa? Vad är felet i att ha kul, ligga runt och bilda sig? Jag får väl vara nykter när jag träffar barnbarnen helt enkelt. Annars ser jag inte problemet, men du kanske kan förklara? :-)

LisaM sa...

Jag överdrev när jag skrev "allt". Visst är det inget fel att förverkliga sig själv! Men jag tror att en bra farmor/mormor är en person som finns där. Som inte hela tiden är på väg mellan föreläsningar, bridgekvällar och besök på frissan (oj, det var visst inte hämtat från din blogg utan mer från egen erfarenhet ;-) ) utan som har tid att sitta ner, leka och möta barnen där de befinner sig. Man kan förstås lägga in samma argument som många föräldrar använder när de vill rättfärdiga att de förverkligar sig själva på olika vis och låter det gå ut över barnen "en glad mamma är en bra mamma". Men jag tror inte att det är helt och hållet sant.
Och när man (jag) är uppvuxen med en farmor (och en pappa, men det är en annan historia) som var alkoholist och rökte som en borstbindare oavsett om det var barnbarn där eller inte så får jag rysningar när du först skriver att du skall supa och röka på hela tiden och sedan skriver att du skall vara "den bästa mormorn/farmorn någonsin". För mig rimmar det väldigt illa.
Men att ligga runt har jag inget argument emot ;-)

Ellen sa...

Fast det framkommer väl ändå att det är skämtsamt menat? :-D

Det jag menar är väl snarare att när man är så gammal behöver man inte ta hänsyn till hälsan och skadliga effekter på samma sätt: då kan man dricka mer och prova droger man tidigare avhållit sig ifrån. Vräka i sig bakelser och leva allmänt dekadent. Blått hår ska jag ha också tror jag.

Dessutom tycker jag inte att far/morföräldrar har någon skyldighet att vara närvarande i sina barnbarns liv så att de ska anpassa sitt liv efter det. Självklart vill väl alla barnbarn ha tid med sina släktingar, men att mena att de bör dra ner på aktiviteter för sina barnbarns skull tycker jag låter märkligt?

LisaM sa...

Ja, jag förstår att det är skämtsamt menat!!!
Och att inte längre behöva bry sig om hälsoaspekterna av sitt leverne är ju guld, speciellt om det man gillar att göra är cancerframkallande och allmänt livsförkortande.
Jag tycker inte heller att man som farmor/mormor skall ge upp sitt liv för sina barnbarns skull (om inte det är det man vill med sitt liv). Självklart skall man leva det livet man själv vill! Spela bridge, dricka, röka, sitta hos frissan hela dagen, läsa, förkovra sig, odla rosor och resa jorden runt. Men man skall inte tro att det gör en till världens bästa farmor/mormor. Jag tror att världens bästa farmor/mormor (ur barnens perspektiv) är den som alltid finns där, den som engagerar sig i barnen, den som bryr sig och har tid. Så tror jag!

JsN sa...

Fast troligtvis är Ellens barnbarn ganska stora när hon bor på ålderdomshem... Och då är det kanske att vara världens bästa farmor/mormor att dricka bubbel och äta bakelser till frukost!

Jag tror att den bästa farmor/mormor är den som är närvarande i nuet med sina barnbarn men som absolut har ett spännande och intressant eget liv. Inga barn ska behöva känna att de är meningen med andras liv

LisaM sa...

Sant, JsN! Jag tänker på när barnen är små.
Visst är det så att barnen inte skall behöva känna att de är meningen med någon annans liv åtminstone inte på ett kravfyllt sätt. Och inte "den enda" meningen med någon annans liv. Fast de får gärna vara en del av det som ger mening åt andras liv, tycker jag!

Ellen sa...

När jag är 80 så är mina barnbarn kanske 30, beroende på när mina barn skaffar barn. Men de är ju inte små telningar direkt. :-)

(Med reservation för felräkning, matteidiot)

Lovika sa...

Du har en punkt där, Ellen ;-)