söndag 17 augusti 2014

Selfies, självporträtt, narcissism... jag tröttnade.

Jag rantade nyss på twitter om hur jäkla trött jag är på att bli ifrågasatt/få kommentarer kring mina selfies. Vissa menar det positivt men det finns ändå en underliggande mening som är typ "Ellen tar så himla många selfies". Men vet ni? Det gör jag inte. (Även OM varenda jäkla bild jag lagt upp hade varit en selfie hade det varit okej och superbra eftersom selfies är härliga, positiva och frigörande - men just nu ville jag lyfta fram det lite märkliga i att jag faktiskt inte gör det.)

Såhär: ja, jag postar många selfies på instagram om man ser till antalet. Jag postar dock mycket annat innehåll på instagram också: sett till innehåll ligger min selfieratio på ca 10%. Av mina 30 senaste bilder är tre selfies.

Varför jag räknat ut detta? Jo, för att det faktiskt - larvigt nog - stör mig när jag får vara poster child för selfiegenerationen. Folk som säger att jag ju inte direkt är rädd för att lägga upp bilder på mig själv lägger upp FLER selfies sett till procent än vad jag gör, men skulle aldrig komma på tanken att de är såna selfieholics.

Eller så säger de som kommenterar mitt instagrammande inte ett knyst om när deras 45-åriga kompisar lägger upp en selfie om dagen eftersom, och det här är den springande punkten, de gör det osminkade/ostylade/oposerande/osnyggt. Det är liksom däri problemet ligger: jag tar FEL selfies. Jag är för sminkad, vill vara för snygg, för poserande, för många filter, för lite skämtsamt, för seriös, för mycket av något slag. För mycket hora, för lite madonna för att det ska vara okej. Det blir ju lite pinsamt då, har jag insett. Om man som (relativt, måste jag väl ändå skriva buhu buhu) ung tjej lägger upp bilder där man själv tycker att man är snygg. Då blir det ju fel. Godkända selfies är de med naturlig skönhet, eller osminkade, eller fula, eller allt som inte är att medvetet försöka vara snygg. Då går man över gränsen för vad som får passera utan lite skämtsamma gliringar.

Jag tycker ju att selfies är underbara och följer jättemånga konton som består enbart av selfies på t.ex. modeller etc. Jag tycker att alla ska lägga upp så många selfies de vill - ju fler desto bättre! Och jag jobbar på att inte skämmas när jag lägger upp ett självporträtt (för så hette det ju förr). Mer selfies till folket! Och mindre gliringar när vi ändå är på det humöret, tack!


(Selfie som aldrig hamnade på insta. Ni får den här istället.) 


5 kommentarer:

Kerstin sa...

Fin selfie på dig Ellen och coolt filter :-) Jag är lite imponerad av folk som kan ta bra selfies. Själv känns det som att jag har för korta armar för att kunna ta selfies :-D Dessutom tittar jag alltid åt fel håll och får dubbelhaka. Så inte många selfies på min instagram, kanske får börja följa din insta så att jag kan lära mig ett och annat :-)

Anonym sa...

Grattis på namnsdagen!

ullrika sa...

Fattar inte varför det ska hålla på å ifrågasättas grejer hela tiden? Det är la bara att inte följa den som lägger upp foton man inte gillar?

Tjockalocka sa...

Jag har inga som helst problem med att andra lägger upp selfies. Däremot gör jag det extremt sällan själv, kanske för att jag inte kan se att nån annan skulle vara så intresserad av självporträtt på mig, kanske för att jag känner mig en smula fånig.

Rent generellt så fattar jag nog inte riktigt grejen med selfies, alltså varken varför man gör det eller varför folk stör sig?

Ett tag var det ju 'dagens outfit' och det tycker jag är roligare. Kul att se hur folk klär sig och hitta inspiration.

Jenny sa...

Go Ellen!