torsdag 23 februari 2017

Mårten Andersson, din fjant.

Hej Mårten! 

Det här skulle man kunna kalla för ett öppet brev om det inte hade varit så töntigt med öppna brev. Nåja, det passar väl dig i alla fall. Töntigt, menar jag. 

Du vet ju vad jag skriver om, eller hur? Din bild som du lade upp på instagram där du fotade din medpassagerare och skrev att det var så typiskt att just du skulle hamna bredvid den fetaste på planet. Jag kritiserade dig för detta, varpå du blockade mig, tog bort bilden och sen klagade på din egen facebook över att det är så synd om dig som inte får skämta om nåt! Eller jo, allt får du skämta om, förutom överviktiga - enligt dig. Det är den mest lättkränkta gruppen i världen! Gud så tråkigt. 

Ja, jag ska inte felcitera dig så jag låter folk läsa själva här. Både ditt originalinlägg och dina ursäkter. Ps. Jag har suddat mannens ansikte eftersom jag inte vill vara en douche. Lite olika det där.

Okej, jag känner att det har blivit två stora missförstånd här som jag i all hast (mitt tåg går om 1 timme Mårten, jag har inte tid med det här faktiskt) ska rätta till. Häng med nu, okej?

1) "Man måste få skämta om allt!"

JA! Jag håller med dig! Några av mina roligaste skämt är pedofilskämt. Men, man får inte skämta om allt alltid och på vilket sätt som helst. Det måste finnas fingertoppskänsla. Och man sparkar inte nedåt. Jag förstår inte hur svårt det ska vara? Man sparkar inte nedåt, det är bara så det är. Vill du driva med dig själv så GÖR det då? Det är okej. Jag som tjock och vit kvinna kan skämta om just det: min kropp, mitt kön och min plats i världen och min hudfärg. Jag kan inte skämta om andras hudfärg eftersom jag har den priviligierade positionen, jag kan däremot skämta om ditt kön eftersom du tillhör en grupp som är överordnad min grupp. Ja, det betyder att du som är vit, rik, hetero, medelålders och man förlorar rätt många grupper som du kan skämta om. Jag förstår att det svider när man nu kanske inte är JÄTTEBRA på att skriva skämt utan behöver all hjälp man kan få. Du kan ju trösta dig med att du, på grund av just dessa egenskaper, faktiskt har kommit så långt som du gjort. Du vet, glidit på en räkmacka. Lite kan man kanske att avstå från att skämta om grupper som feta, judar eller bögar då?

2) "Det var ju bara ett skämt!"

Fast... det var det ju inte? Alltså du har ändå gjort en karriär på det här, så jag blir lite orolig nu över hur det egentligen står till med humorsverige? "Varför sitter jag alltid bredvid den fetaste på planet?" är en fråga, ett påstående, inte ett skämt? Det här hade varit ett skämt: "Jag undrar varför jag alltid får platsen bredvid den fetaste på planet. Han undrar nog varför han alltid får den minsta stolen på planet". Kul? Nä, Kränkande? Ja, rätt så. Men det var åtminstone ett skämt. Förstår du skillnaden? Man ska liksom ha nån slags punchline, nåt som är åtminstone lite oväntat eller ger en möjlighet till skratt. Vi tar ett exempel till för säkerhets skull.

"Mårten Andersson är töntig" - återigen ett konstaterande, inte ett skämt.
"Undrar vad som har mest issues, Vogue eller nån som frivilligt dejtar Mårten Andersson" - här var det ett skämt. Förstår du skillnaden nu?

Behöver skämt alltid vara roliga då? Nej absolut inte. Jag menar, jag har sett klipp från dina shower. Det är uppenbart att man klarar sig utan att vara rolig. Men man ska inte kränka nån i sina försök att hitta på nåt kul. Det är sånt man helt  enkelt inte gör. Man åker inte buss naken, man kissar inte i poolen, man slår inte kvinnor, man pratar inte i telefon i tyst kupé, man sparkar inte nedåt. Vissa av dessa saker vet du säkert redan, andra är vi många som ser att du behöver påminnas om.

Du säger att du skapar ett VI genom att driva med tjocka. Ja, för att peka på en som är annorlunda (titta, han är tjock), och säga hur man själv är normal (jag är inte tjock) och sedan säga att det är ett problem för ens själv (trångt på planet), det har ju ALLTID varit framgångsreceptet för att enas. (Nu är jag sarkastisk och ironisk. Det kan vara rätt roligt ibland i humorsammanhang. Prova det istället för "höhö han är tjock", varsågod ett gratis tips!).

Du säger också att du minsann driver med dig själv hela tiden. Ja... och jag kan skämta om att jag är tjock. Men DU kan inte göra det. Och nu menar jag inte ens ur ett moraliskt perspektiv utan bara, du kan verkligen inte skämta om du tror att "han är tjock och sitter bredvid mig" är ett skämt?

Nä, nu ska jag skynda mig till tåget. Om du mot förmodan läser det här och tröstar dig med att "men vem är hon att säga nåt, jag har faktiskt en karriär som komiker och massor tycker att jag är rolig" så vill jag bara påpeka att massor röstade på Trump, massor röstade på Hitler, massor röstar på SD och massor tycker att ananas på pizza är en bra idé. "Massor" är sällan särskilt bra. Ungefär som dina "skämt" alltså.

Puss puss!

2 kommentarer:

Concha sa...

Hahahaha! *tummen upp*

Anonym sa...

Världsklass!!