tisdag 7 augusti 2018

Varför Skara Sommarland spöar Liseberg, Gröna lund mm.

Ok, så ni alla vet ju att jag är en bitter och cynisk hagga som inget företag vill kopplas ihop med? Bra. Därför är jag NATURLIGTVIS inte sponsrad när jag skriver det här. Pyntade allt ur egen ficka, och det gjorde ONT! Men men.

Igår var vi på Skara sommarland, hela familjen. Nej, inte Bibi men den mänskliga delen av detta kaos vi kallar familj. Vi var där för två, tre år sen utan Majken så det här var vårt andra besök. Vi tyckte det var bra då, men det var till och med ännu bättre nu. Iofs mest för att våra barn var äldre, men ändå.

Jag är i alla fall av åsikten att om man bor nånstans i mellansverige och ska "göra kul grej med familjen" så trumfar skara sommarland (orka hålla på med versaler för namn texten igenom, det var ju mkt smidigare att skriva den här långa disclaimern än att trycka på fucking shift-tangenten ibland) grönan och liseberg och kolmården och furuvik (som är de ställen vi varit på). Varför? Well, det är ju det inlägget ska handla om? Jeez, stressa much?

Varför: Det är två i ett, på ett sätt de andra ställena inte har. Det vill säga: vattenpark plus nöjesfält. Nu kan ju vän av ordning hävda att på furuvik är det TRE i ett: vatten + djur + nöjesfält, men den lilla ljumma poolen de har kan ju inte räknas som vattenland. Alltså är det djurpark + karuseller vilket absolut är två saker, men då måste ens barn vara asfascinerade av djur också. Djurparker är oftast mer för riktigt små barn i min erfarenhet, och små barn kan inte åka karusellerna. Alltså nja...

Men skara sommarland däremot, där är det ett BRA vattenland och ett helt okej tivoli. Om ens barn gillar att åka karuseller men inte nödvändigtvis måste åka det allra allra coolaste och högsta och värsta som finns, då är det faktiskt ett bra tivoli också. Säger man tivoli? Jaja, jag gör det. Det är tillräckligt många attraktioner för att det ska ge lite variation. Nej, inga såna där superhäftiga extrema saker som sagt, men klassiker som vikingaskepp och en rolig berg- och dalbana som är lite annorlunda och så radiobilar och snurrgrejer i luften och tekoppar och nån liten berg- och dalbana till och små radiobilar och en flumeride-variant och så lite småbarnsgrejer. Det är tillräckligt för att mina barn ska vara nöjda. Även om Emmy gillar riktigt läskiga saker (ungen gillar fritt fall, fattar inte) så tyckte hon att mkt var kul här också.

Och detta är ett stort plus: de hinner åka grejer! På gröna lund eller liseberg hinner de liksom åka varje grej ca en gång på grund av alla köer. Eller så får de välja bort nåt annat för att hinna med en gång till i favoriten. Mina ungar hann åka fler karuseller igår, på de timmar vi ägnade åt det, än under de heldagar vi tillbringade på grönan och liseberg förra året. Majken åkte tekopparna så många gånger att när jag till sist skulle säga åt henne att det var sista gången så hade hon stuckit därifrån utan att säga till mig, och hann åka en annan attraktion innan jag hittade henne. De stora barnen varvade radiobilarna i typ en timme? Gång på gång på gång. De gånger vi faktiskt fick köa (till den största berg- och dalbanan) så var det kanske tio minuter kö, och då ville först Majken inte åka pga "jobbigt att köa". Den lyxen.

Ja, men vattenlandet då? Jo, som sagt: det är BRA! Alltså vi bor ju i Örebro där Gustavsvik finns. Gustavsvik är, enligt all reklam, "norra Europas största upplevelsebad". Vad jag vill säga är att vi är vana vid bra upplevelsebad, men skara sommarlands badattraktioner är fortfarande amazing för oss. Det finns så himla mycket att testa. Snabba rutschkanor, lugnare, stora lekplatser för de små, asläskiga åk som jag fan var rädd för att SE ungarna åka, linbana, forsar, vågbassäng... massor, helt enkelt. Och eftersom vi hade lite otur med vädret så var det igår mulet en stor del av dagen och det blåste, vilket innebar att efter en halvtimme så skakade både Emmy och Majken av köld. Men vet ni, det gick att hyra våtdräkter åt dem. När vi upptäckte att det fanns så tänkte vi väl att jaha, hur jävla dyrt kommer det vara då? Well, 59 kr per barn. DET ÄR JU INGENTING!! Eller jo, det är nånting, men ni fattar. I jämförelse med vad det kunde ha kostat? Nada.

Och så finns det så mycket annat också. En jättestor lekplats där vi tillbringade en halvtimme, under vilken Majken hann ramla i sjön. Sjön, som är full med enorma karpar som är roliga att mata och titta på. Man kan ro på den sjön också. Det finns en liten vattenpark för småbarn där de kan typ hoppa på stenar i en bäck osv. Man kan testa att åka vattenskidor (ingår i entrépriset) och man kan köra gokart (kostar 25 kr/varv). Det finns småbarnskaruseller och trampbilar och lekplatser för de allra minsta. Det finns grillar man kan grilla matsäck på, ställen att äta medhavd lunch, ja ni fattar - det är upplagt för att allt ska kunna skötas smidigt om man vill minska kostnaderna.

Okej, jag ska sluta ranta nu. Det är bra, helt enkelt. Och för oss fem blev det 500 kronor billigare med en dag där än på grönan. Det är fortfarande MYCKET PENGAR - 359 kr per person - men jag tycker absolut att det ger ett bättre värde.

Dessutom, som en liten bonus, så är det inte Bert Karlsson som äger det längre. Man får lite bättre samvete av att det inte är just DEN mannen som tjänar på ens besök. Alltid ett plus.

Återigen, jag är alltså inte sponsrad (nej jag VET att ingen trodde det), men jag var innan mitt första besök där övertygad om att det var ett rätt sunkigt ställe med lite vattenrutschkanor typ. Det är bättre än så. Det är till och med riktigt bra. Tips tips!


1 kommentar:

Anna sa...

Bra tips! Här är en tillbaka: om ni besöker Danmark så sväng inom Bonbonland utanför Naestved. Inga köer här heller, lite udda karuseller och inga åkband, bara ca 250 danska i inträde och sen fritt fram. Bara maten som är usel, men det är liksom upplagt för picknick.