torsdag 3 februari 2011

Låt oss prata namn.

Jag kan väl inte vara ensam om att vara löjligt mån om att ett namn ska passa ett barn genom livets alla åldrar, men framförallt: hur barnet än blir?

Jag menar, jag tycker inte alls att det är konstigt med en vuxen Kevin Johansson eller en vuxen Tilda Nilsson, för de kommer ju vara jämngamla med massor med samma namn. Problemet är däremot att namn, för mig, har så otroligt mycket som följer med dem. Vissa namn passar bara på mörkhåriga ungar, till exempel. Andra passar bara om ungen blir busig. Unt so weiter.

Säg att man skulle gilla namnet Rosa till exempel. Vilket man ju gör. Det är ju jättefint och gulligt (och inte alls likt en ko!)... men. Tänk om barnet växer upp och blir en finnig ful tonåring utan vänner. Då passar inte Rosa. Däremot kan man mycket väl heta något mer enkelt, vanligt eller mindre utstickande namn. Men heter man Rosa innebär det att man måste kunna bära namnet utan att det blir konstigt. Eller ironiskt för den delen, som om någon som heter Tindra blir depprockare eller punkare. Eller om en Lilly blir smällfet.

Det kanske bara är jag som tänker såhär, men jag har helt enkelt svårt att se att det inte blir jobbigt att heta ett namn som kräver sin bärare om man nu inte är all that. Det är säkert jättekul för de coola föräldrarna att ge sin unge ett rockigt och supercoolt namn, men om nu ungen blir en tyst panelhöna som inte alls är lika cool som sina föräldrar. Är det lika kul då?

Jag vet inte. Jag har som sagt inga problem med att se Liam, Kevin och Tindra som vuxna (däremot blir det ju jättelarvigt att säga "skulle du ta en direktör som heter Jackson Karlsson på allvar eller?" eftersom sannolikheten att Jackson blir direktör är närapå noll), men någonstans försöker i alla fall jag tänka på att tja. Ungen kanske inte växer upp till att fylla ut namnet Marilyn, om man säger så.

8 kommentarer:

Lo sa...

Å andra sidan är Marilyn könsneutralt!

leos mamma sa...

påminn mig gärna om ironin i att mitt namn betyder "späd". ;)

men för att tillföra diskussionen nåt, så vet jag inte om man tänker så när man har ett namn, eller för den delen träffar på folk. namnet får mer innebörd efter hur personen faktiskt är än vad det från början betyder. iallafall för mig.

namnångesten hade jag inför första barnet. typ tänk om det inte passar alls, herregud det måste bli RÄTT!! men... de växer ju i sina namn. nu är det otänkbart att leo skulle heta nåt annat än just leo, även om han pga ovan fick vara namnlös i fyra dagar innan jag tänker wtf, det kommer ju BLI rätt :)

Cissi sa...

Jag håller med dig, det är gulligt med en "Mini" som är ett år eller kanske sju. Men hur kul är det när man är 37? 65?

Jag ägnade sjukt mycket tid åt detta när vi väntade barn, att hitta de perfekta (i mina ögon) namnen till mina barn och är lite förvånad över de som inte tänker alls och "sen bara poppade det in "Kevin" i huvudet på oss på BB"... :-D

Ellen sa...

Jag fattar inte heller hur man kan bestämma namn innan ungen kommer ut. Alltså... tänk om barnet inte passar i namnet?

Cissi sa...

Men alla bebsiar ser likadana ut, så jag tycker det är konstigt att man ska se på dem vad de heter. Vilken bebis som helst kan ha vilket namn som helst och man vänjer sig! (Däremot kanske det är lättare att bestämma när man är hög på nybebishormoner - då är man förälskad i lite vad som helst.)

Samtidigt tycker jag att det är konstigt när folk i vecka tjugo pekar på magen och säger "här ligger Ebbot, säg hej".

Vi bestämde namn någon vecka innan tvåan och trean kom och det var skönt, för med ettan hade vi "ställningskrig" på BB i tre dagar innan en av oss gav sig - inte kul.

Kajsa sa...

Jag tycker inte att nyfödda ser ut att heta någonting annat än Gunnar. Dom ser ut som fula gubbar allihop. klart man kan bestämma innan.

Vår tjej skulle heta Myra, men tillväxt UL visade på en 5 kg´s unge så vi skippade det.

Cissi sa...

Kajsa: Ha ha ha! Vår tvåa _heter_ Gunnar! ;-) (Bestämt innan...)

Myra är ju ett typiskt sånt namn som kan vara fint, men skulle tex jag heta det (110 kg, vinterglåmig etc etc) så skulle det bara bli sorgligt. Så - klokt att ni ändrade er! :-)

Anonym sa...

"Oline" är ett fint namn, i mOlly är O:et den transparanta(föra vidare) bokstaven och klingar då fint när man säger Molly&Oline!

Lycka till! :)