söndag 21 april 2013

Sisyfos had nothing on me.

Vad som provocerar mig: när man i trädgårdsreportage alltid alltid alltid läser att det är så himla lätt att sköta en trädgård om man bara ser till att göra jobbet ordentligt på våren. "Då sköter den sig själv sen under sommaren, man behöver bara dra upp några ogräs då och då".

Visst. Fungerar säkert skitbra om man bor i en radhusplätt på 250 kvm, eller om man köpte nytt hus och fick en frösådd gräsmatta som grund. Men vi om inte börjar på noll då? Vi som börjar långt ner på minus? Snön har PRECIS smält och redan har brännässlorna hunnit upp en bit. De har alltså nästlat (!) sig fram under snötäcket. Jag orkar inte.

Vi har kommit så himla långt. Så himla himla långt. Vår trädgård är inte längre ett skrotupplag med nässlor överallt. Men det räcker liksom inte. Och tidigare år har jag varit jättepepp och glad att trädgårdssäsongen är igång. Men i år? I år känner jag bara trötthet. Igår skulle vi röja i trädgården och städa upp efter vintern och jag såg allt som behöver göras och jag orkar bara inte. Och jo, det BEHÖVER göras. Resten har jag inget problem med, det som inte behöver göras. Köpa rosenbuskar och plantera jasminbuskar och ordna med rosenbågar. Nemas problemas. Men allt det nödvändiga? Orkar inte.

Så har jag inte känt förut. Själva viljan att få det fint har trumfat uppgivenheten inför det oändliga arbetet. Men inte i år. Men ja ja, i värsta fall får vi väl anlägga asfalt överallt. Eller bambu och prydnadsgräs. Ha ha ha, fy fan.

5 kommentarer:

Jennysjox sa...

Word på den! Jag vill bara jämna eländet med marken och börja om...

KatarinaZA sa...

Tillvaron är fylld av Sisyfosprojekt: tvätt, disk, städning, trädgård... *suck*

Och trädgården ska jag inte beklaga mig över. Den är nyanlagd. Den består av en gräsmatta med en bokhäck runt. Men jäklar i min lilla låda vad det kan växa ogräs under häckplantorna. Det tar aldrig sluuuuuuuuut.

presens sa...

För första gången på flera år kände jag i helgen ett riktigt sug efter att fixa i trädgården. Jag räfsade löv och barr, och körde undan, flyttade två rhododendron och planterade flera nya rotskott, hängde upp gungor, fixade gången in, slängde den gamla grillen, fick några odlingsbänkar på plats...

Det är ju långt ifrån färdigt, men om jag bara får räfsat färdigt trädgården (åtminstone baksidan) och planterat några kryddväxter, så kommer det att kännas så fantastiskt skönt!

Kerstin sa...

Jag vet, man bara står där och glor och tänker på allt som måste göras som man inte orkar sätta fart med. Nu i helgen fick jag arslet ur och grävde iaf bort några vallar av ojämnhet och fyllde ut några andra hål och sen provade jag att så gräs på tre stora områden där det stått granar och annat skit så kanske vi slipper lervällingen för tredje året i rad. Gubben innan hade granskog och mossa och trädgårdsplattor lagda i små olika gångar runt trädgården så det är så ojämt att man inte ens kan klippa det lilla gräs som finns. Nässlor låter iof värre :-(

Ellen sa...

Vi har ett hörn bakom vårt garage som är fullt av sly, ogräs och allehanda skit. Det ligger liksom så att man ser det, men bakom studsmattan så det är ingen idé att plantera något fint. Det området är min nemesis, ihop med vår "dunge" (en upphöjning bakom en syrenberså som har använts som avdumpningsplats för allehanda skit i decennier) och så alla jävla brännässlor. Annars börjar jag faktiskt känna att vi har fått lite mer ordning nu. Ska göra ett "före/efter" inlägg framöver så får ni se.