torsdag 29 augusti 2013

Några saker med Astrid Lindgrens sagor som mitt vuxenjag inte känner samma inför som mitt barnjag.

1. Pippis pappa.

När jag var barn: Åhhh... vad sorgligt! Han måste ut på sjön igen och så vill inte Pippi följa med! Vad taskig hon är, ser hon inte att han blir ledsen?

När jag är vuxen: Dude, skärp dig. Du må ha köpt Juuls teori om autonoma barn, men din dotter är elva och hennes mamma är död. Klipp dig och gå iland och var en förälder FÖR I HELVETE!!

2. Jonathan Lejonhjärtas uppoffring.

När jag var barn: Åhhh... vad sorgligt! Han offrar sitt liv för sin lillebrors skull. Gud jag dör vad fint.

När jag är vuxen: Åhhh... vad sorgligt! Men SÅ JÄVLA ONÖDIGT FÖR SKORPAN SKULLE JU ÄNDÅ DÖ! Kul för mamman att båda hennes barn dör för att hennes stora son nödvändigtvis skulle spela hjälte.

3. Tommy och Annikas mamma.

När jag var liten: Herregud vilken bitch! Så jävla gnällig och elak och dum. Jag hatar henne!

När jag är vuxen: Alltså, hon vill att de kommer hem till middagen och att de hjälper till i trädgården en dag? Dessutom skriker hon inte ens när Annika får ett trotsutbrott utan är rätt cool. Bra jobbat Tommy och Annikas mamma!

5 kommentarer:

Karin sa...

klockrent, haha!

Monika sa...

Haha, jag har också tänkt på det där, speciellt när det gäller Pippi. Som vuxen framstår ju t.o.m Prussiluskan som en ganska vettig ansvarstagande vuxen som ser ett barn som kanske rent av far illa.

Tycker också att Ronja Rövardotter (filmen) är väldigt könsstereotyp idag trots att många ofta lyfter fram den som just motsatsen. Dottern som är 5 har undrat varför det alltid är Lovis som måste laga mat hela tiden.

Kajsa sa...

Alltså, HUR i hela fridens namn kan Pippis pappa lämna henne ensam i ett stort hus, tvingad att ta hand om allt själv? Helt sjukt egentligen, när jag tänker på det. Lämna ett barn ensam, och bara vilja vara ball och vara till sjöss. Inte okej, Pippis pappa.

Sparkling sa...

Haha, när jag var liten: ÅÅÅH, vad Farbror Melker är tråkig som bara vill ligga i hängmattan och vila jämt och inte vara med och leka med Tjorven och Stina och Pelle.
Nu: ÅÅÅÅH, vilka sjukt jobbiga barn, kan de inte bara sticka iväg och leka någon annanstans och låta den stackars Melker få lite lugn och ro på sin semester?
Nu (stark bubblare): Varför är Melker så djävla trött, Malin gör ju för fan ALLTING!

Hanna sa...

Hahaha, håller med!
Dessutom..pippi är ju en mobbare!! Vi lyssnar på ljudsagor när barnen ska sova...pippi är inte alls så cool som jag trodde att hon var.

Och Bröderna Lejonhjärta...kul barnfilm där de gör dubbelt självmord i slutet....hmmm...