tisdag 4 maj 2010

Hur svårt kan det vara?

Barn åker fortfarande fel  i bilarna. De vänds för tidigt. Hur himla krångligt kan det vara att inse att man absolut aldrig vänder ett barn framåt i bilen förrän de är minst fyra år? Det är minimum. Kan de sen sitta längre så är det väl självklart att man inte vänder framåt förrän man måste?

Jodå, jag fattar att om man t.ex. aldrig åker bil och bara har en bilstol för de få tillfällen man blir skjutsad - att man då, dessa enstaka gånger, åker framåtvänt med de barn som är nära i ålder. Men det är ju inte undantagsfall det handlar om, istället handlar det om människor som åker bil med barnen varje dag, långa sträckor. Låt barnen sitta bakåtvända!

Ja, de får ha benen böjda. Det har ingen dött av. En bruten nacke däremot, det dör man av.
Ja, det innebär att föräldrarna får sitta obekvämt i framsätet om man har en liten bil. So what?
Ja, det innebär att det blir trångt i bilen. Och?

Åker man bil ofta ska barnet sitta bakåtvänt tills det inte längre är en fysisk möjlighet. Noa är 5 år, medellång och sitter hur bra som helst i sin stol. Hans öron sticker inte upp över stolskanten, stolen är inte för liten, vi vänder inte på honom. Punkt slut.

Åh jo, jag tänker tillåta mig själv att vara helt och hållet svartvit i den här frågan. Jag kan vara jäkligt säkerhetsmedveten när det gäller. Så sluta klaga på att femåringar får vara ensamma hemma någon halvtimme, börja kolla på det som är farligt på riktigt istället!


10 kommentarer:

Tjockalocka sa...

Du skulle få spel om du visste hur våra barn transporterats... i tuktuk, på flak i en pickup, invirad i filt i famnen i taxi. Och i Sverige åker båda framåtvända sen ett år tillbaka (C fyller 4 i sommar).

Å andra sidan har jag andra säkerhetsnojjor.

Ellen sa...

Tjockalocka - fast undantagsfall vid till exempel utlandsresor är ju en sak. Men ja, jag kan banna dig för Sverigeframåtåkandet. Det och vingummistavandet! ;-)

leos mamma sa...

bäst vi säger upp bekantskapen då eftersom leo åkt framåtvänt sen i vintras när han växte ur stolen.

Ellen sa...

leos mamma - ja, för så skrev jag. Precis så. Jag får väl tycka att det är otroligt dumt att slarva med säkerheten precis som att du får tycka att det är otroligt dumt att vara så mån om bilsäkerhet.

leos mamma sa...

nej jag tycker absolut inte att det är dumt att vara mån om säkerheten, var skrev jag det? jag var bara lika kategorisk som ditt inlägg. eller svartvit, för att använda ditt begrepp. funkade det?

vi ville inte heller vända innan minst fyra år, men vad gör man när ungen växt ur stolen? inga böjda ben, gott om plats för alla, men han växte ur bältena. vad gör man?

Amanda Duregård sa...

Min unges farfar, tillika barnläkare, tjafsar fortfarande om att det väl är dags för en framåtvänd nu. Började tjata när hon blev ett år, nu är hon precis fyllda tre. Hur svårt kan det vara att förstå att säkerhetsrutiner utvecklas med åren? Starta en motståndsrörelse. Jag joinar!

JsN sa...

Tjockalocka, jag som tycker att ni verkar vara ett under av säkerhetsmedvetande jämfört med oss på thailandsresor...

Hemma är vi behårda på att man sitter fast i stolen och pytte kommer säkert att sitta bakåt till iaf fyra (det är lättare med äldsta barnet för det vet inget annat) men på resor gör vi mer som man gör lokalt (vilket innebär att pytte även har åkt moppe, förutom de transportsätten som tjockalocka nämnde)

JAg tror det är svårt att veta exakt varför folk gör de val de gör, illamående tex.

Veronica sa...

Jag har ju fastnat för the secret-tänket då, så jag kommer aldrig hamna i någon olycka. Det är bara att visualisera att man kommer åka tryggt utan olyckor. Sonen får greja fritt i bilen. Stol och bälte känns så begränsande tycker jag, inskränkande på barnets integritet. På sin höjd kan han få sitta i sjal i mitt knä, men that´s it.

Sorry, kunde inte låta bli. :-) Skyller på hjärnkollaps due to uppsatsskrivande.

Ellen sa...

leos mamma - då köper man en annan stol. Har otroligt svårt att en normalstor 3.5-åring ska ha växt ur alla stolar som finns på marknaden faktiskt.

JsN - det är klart att det kan finnas undantag, jag skrev ju det. Men det är inte undantagsföräldrarna som är flest, de flesta är vanliga föräldrar som skulle kunna låta barnen åka bakåtvänt mycket längre.

Veronica - ha ha ha! :-) Om jag tänker väldigt positivt att ni ska masa er ut hit någon kväll, gör ni det då? Har du inte lämnat in den snart? :-)

leos mamma sa...

jo, men han är ju inte normallång. han är lika lång som en femåring, så... jag SA ju att han skjutit i höjden :)

vi testade flera stolar men de är i regel lika stora i sätet, dvs från sits upp till bältets övre fäste. att bältet sitter fel (neråt på baksidan av axeln) är också trafikfarligt.