tisdag 26 juli 2016

Och det är så jag säger det.

Folk som inte gillar att bada? Förlåt, men det ÄR NÅGOT FEL PÅ ER!? Det är så konstigt att doppa sig lite fort och sen gå upp och liksom huttra och tycka att man har gjort något jobbigt?

Såhär är det: det bästa som finns är att bada. Jag kan förstå att alla inte rankar det lika högt som jag, men att inte gilla det alls? Det saknas en skruv någonstans. Nåt är inte riktigt rätt. Det har blivit fel nån gång i livmodern.

När jag säger "bada" så menar jag självklart inte att ligga och svettas i ett badkar, även om det kan ha sin charm. Jag pratar om att bada i sjöar och hav. Om att klyva den sammetslena vattenytan med sina händer och känna hur kroppen rör sig framåt som av sig själv. Jag pratar om att dyka ner i svalkande vatten efter att ha svettats i värme, och i samma sekund som huvudet kommer under vatten känna hur man kan tänka igen. Jag pratar om att kliva ner i vatten som är mjukare än något annat, varmare än luften, och där du kan flyta ensam med dina tankar och dina andetag. Jag pratar om att simma i klarturkost vatten där du ser varenda litet sandkorn under dig, och horisonten breder ut sig framför dig och himlen över dig är blå och det finns ingenstans du hellre är. Jag pratar om att bada i ett regnväder, när det är vatten överallt och du är genomblöt och älskar det. Jag pratar om den isande känslan när du först slänger dig i från bryggan innan sommaren riktigt börjat, och den speciella värmen efteråt när du torkat igen. Jag pratar om att vada långsamt ut i vattenbrynet och till sist kasta dig fram för att låta hela kroppen omslutas av vattnet.

Det pratar jag om. Om man inte älskar det? Nåt är fel, helt enkelt.


7 kommentarer:

Hänna sa...

Håller med till tusen procent. ARMEN.

David sa...

Den 25/5 skrev du om hur det är att vara varm och hur jobbigt det är att alla tar hänsyn till den som fryser. Här är det tvärt om. Alla tycker man ska bada på sommaren. Själv bor jag 50 meter från havet och jag hoppar inte i innan det är minst 20 grader. Det innebär att jag vissa somrar kanske bara badar i havet en gång. Varför? Jo för jag avskyr att slänga mig i när jag vet att jag bara kommer att frysa. Jag har mycket hög förbränning och mellan 5-7% kroppsfett utan att träna, jag vet, jag är en lyckans ost men det innebär att om jag badar så omsluts jag av ngt mycket kallt alltså avstår jag.

presens sa...

Jag kan inte bestämma mig för vad som är bäst, att bada sent på våren, när det fortfarande är kallt i vattnet men luften har blivit varm, eller på hösten, när luften har blivit sådär klar och sval, medan det fortfarande är varmt i vattnet. Eller kanske på vintern, när man växlar mellan havet och bastun. Det sämsta är när det är 30 grader i luften och 33 grader i vattnet. Typ.

Anonym sa...

Man ångrar aldrig ett bad - gammalt djungelordspråk /karin d

Ysmania sa...

Sommarens hittills bästa bad var faktiskt i förrgår morse när jag efter alltför långt uppehåll släpar ut mig på en joggingrunda; inser att det är på tok för varmt att springa, och småjoggar ner till en badplats och tar ett underklädsdopp istället. HUR SKÖNT SOM HELST. Inte en käft, inga barn att hålla ögonen på, bara jag och det svala vattnet. Och inte frös jag på vägen hem heller för det var 25 g i luften...

Karins ordöverflöd sa...

Bor 70 meter från en badsjön och när jag går ner dit. tittar på termometern i sjön och ser +26 då tänker jag... wow, nu kan jag bada.. och går i.
Det är långgrunt och jag går, går och går.. när jag gått tillräckligt länge då kommer tankarna, nja, jag doppar mig annan gång. Men nu är det ändrade badvanor, jag köpte jag mig en gammaldags luftmadrass... och jäklar vad roligt jag har, jag badar.

"hälsningar hon som har ca 400 dagar kvar till pensionen"

Ellen sa...

David - ja du har rätt. För två månader sen hade jag en åsikt, och nu har jag en annan, helt orelaterad åsikt. Crazy bananas!

Härligt Karin att du badar! :)