onsdag 28 september 2016

Till försvar för Paradise Hotel

Jag har inte sett mer än förra säsongen och nu de avsnitt som finns av den här, men jag inser ju att det här är något jag missat. Högkvalitativ underhållning helt enkelt. Men det får man ju inte tycka, för den mest slappa, enkla, ogenomtänkta åsikten är den vanligaste. Nämligen "Paradise Hotel? Där de bara super och har sex? I TV? Herregud vilket vidrigt program".

Och alltså, man behöver inte gilla alla program som går. Jag förstår inte varför någon vill kolla på "Stjärnorna på slottet", men jag gör det inte heller till en del av min karaktär att ogilla det.

För lite så känns det som. Om man ogillar PH så är man lite bättre, lite mer vuxen, lite... mer bildad, klok, världsvan, fin. Människor som super och ligger runt, vad är det att se på?

Grejen är att man har missat att det absolut viktigaste i programmet är intrigen. Spelet. Något inte deltagarna har missat eftersom det första ca alla säger (framför allt killarna) är "Jag är här för att SPELA SPELET". Men det är ju så det är: festandet och hånglandet är liksom en miljö för det som faktiskt händer: avancerade paktbildningar och intrigerande vänskapsallianser. Vem är säker? Vem går ur striden som en vinnare och vem blir totalt lurad? Det är jämförbart med en psykologisk thriller med mängder av plot twists: vi tittare tror att vi har koll men blir ofta själva lurade. Jag gillar't.

Det är det HÄR som är kärnan i PH. Det andra är bara sånt som ca alla unga runt 20 ägnar sig åt när de är utomlands och festar. Jaha, så de ligger lite? Det är knappast hårdporr vi talar om, det är suddiga bilder i några sekunder på två människor under ett täcke typ. Wow, nu kommer de aldrig få ett jobb någonsin...

Eller så får de faktiskt svårt att få jobb, vilket är helt absurt i såna fall. Vet ni vad ni håller på med, ni som förfasar er? Ni ägnar er åt sexualmoraliserande, vilket jag tycker inte hör hemma i nåt modernt samhälle. Särskilt inte bland människor som tycker att de är så himla kloka och upplysta. Många av tjejerna säger att de är "fina flickor" som inte ska ha sex i tv. Uppfattningen dessa 20-åringar har om att det är skillnad på "dåliga" och "fina" flickor, det kommer från er. Er vuxna människor som ser på deltagarna som sämre människor för att de är med i PH. Vill ni bidra till det? Grattis, ni har lyckats. Själv tycker jag att det bästa för unga tjejer är om de gör vad fan de vill så länge det känns bra för dem, men det är ju lite olika det där.

Som att sex i TV förresten är det värsta som kan hända? Ja, de blir fulla och hånglar och bråkar och gråter ibland. Det är basically bara en lyckad hemmafest vi ser? Om vi jämför istället med "Stjärnorna på slottet" så tycker jag att det är mycket mer pinsamt att titta på. Där sitter människor och vränger ut och in på sitt privatliv, mjölkar varje detalj, för att få fram reaktioner och sympati från de andra kändisarna. Inget ämne är för privat, ingen fråga för känslig. Nej fram med näsdukarna så ska jag på bästa sändningstid kräma ur det sista privata jag har. Obs! Jag tycker absolut att man ska prata mer öppet om svåra saker, det är mer det utstuderade jag har svårt för. Tittarna, deltagarna, produktionen vet att någon kommer dela med sig av ett "trauma" eller en svår uppväxt. Varför ska den sortens själsliga nakenhet anses vara finare än den kroppsliga nakenheten vi ser i PH? Deltagarna i PH gör ofta vad de gör för att det är kul, de har roligt, de vill komma vidare i spelet - de gör det inte för att mjölka sympatier från gråtmild medelklass i övre medelåldern. Jag respekterar det mer, det måste jag erkänna.

"Men genusperspektivet då? Halvnakna tjejer och killar som faller in i typiska könsroller!!"
Absolut, det finns mycket jag tycker är rätt kasst i de roller de tilldelas/faller in i... men samtidigt mycket positivt. Killarna hånglar med varandra på festerna, något som ses som helt naturligt. På de fester jag var på som yngre så hade det aldrig någonsin hänt. Tjejerna pratar högt om att gå och skita, att de är kåta, att de vill ha vissa killar. Det finns en frigjordhet som är glatt överraskande.

Men inget av det här upptäcker man ju om man rynkar på näsan och drar den gamla infon om att "fler söker till Paradise Hotel än till lärarutbildningen, vart är Sverige på väg?" Som att det är fel på ungdomarna för att de vill festa, hångla, få gratis semester och kanske vinna pengar hellre än att söka sig till ett underskattat yrke med usla arbetsvillkor? Kämpa med analysen där, hörrni.


5 kommentarer:

Peppe sa...

Mycket bra skrivet!

motvalls sa...

Kunde inte sagt det bättre själv. PH i mitt ❤️!

Anonym sa...

Så bra inlägg! Även fast jag varken sett stjärnorna på slottet och ordet ''ph'' får mig mest att tänka på ph-skalan över syror och baser C:

Karins ordöverflöd sa...

Nog kan man bli något i livet även om man varit med i PH, vi har väl någon som heter Sofia här i landet som har klarat sig bra. Jag själv är inget fan av det programmet, tycker inte om att se människor supa, knulla och bli till åtlöje i ett tv-program.

Anna sa...

Men ja! Jag tittar inte själv men jag är så vansinnigt trött på alla dessa människor som ska gradera folk utifrån vad de tittar på på TV. Samma med folk som hatar på Mello. Jag tittar inte på det heller, men jag gläds med dem som tycker det är roligt. Är det inte väldigt ute det här med att vara Så Jävla Indie (eller vad det heter nuförtiden, på min tid hette det indie iallfall) och hata på allt som är kommersiellt?

Dessutom tycker jag det är klokt att välja PH framför läraryrket. Det är fan mer förnedrande att jobba som lärare med allt vad det innebär med låg status, hög arbetsbelastning och bristande respekt från både elever och föräldrar.
MVH/
Läraren