lördag 14 april 2018

Vem är du i lekparken?

Idag släpade jag mig till stadsparken med Emmy och Majken och tyckte att jag var en God Mor i ungefär 20 minuter innan de hade tråååkigt och ville gå hem. Jaja, inte mig emot. Det är nämligen svintråkigt att vara i lekparken. Men innan jag kom dit så twittrade jag lite om de olika sorters mammor och pappor man kan hitta i lekparker. Det finns såklart många fler än dessa typer, men jag var ensam med barn och hund och twittrade på telefonen och det vore ju ORÄTTVIST om ni skulle få mycket fler och mer utvecklade beskrivningar. Så här kommer de. Mammor och pappor i lekparken. Vilken typ är du?

Duktiga småbarnsmorsan. (Vanligast) Har vindruvor skurna i bitar, våtservetter och äppelklyftor med sig. Klädd i jeans och funktionsjacka. Barnen är alltid för varmt klädda, och under fem år.

Snygga Mamman. Har små barn, som ofta har en trendig skinnjacka eller snygg jeansjacka. Tighta, mjuka, jeans på barnen. Tighta jeans eller träningstights på mamman. Diskret men snygg mejk. Dyr vagn. Kaffe i termosmugg.

Mamman Som Gett Upp. Äldre än de flesta ELLER har många barn. Leker trött med ungarna och ångrar starkt att hon inte ens borstade håret innan de gick till parken klockan 07.30 i morse.

Rockabilly-mamman. Har ofta en son. Han är ofta lite för bufflig för att det ska vara ok, men hon bryr sig inte. Har ca alltid barnlösa kompisar med sig. Alla har samma stil. Minst en synlig körsbärstatuering.

Hippiemorsan. Har 1-5 barn. De har alla blivit smorda med ett avkok på hallonblad som skydd mot solen. Hon leker glatt med de yngsta medan de äldre snattar i kiosken. Långt, självlockigt hår och noll smink.

Blasémorsan. Sitter ofta långt ifrån själva lekparken med podd, bok eller en bebis i famnen. Tittar bara mot lekplatsen om hon tycker sig höra sitt barn gråta. Skriker hellre efter ungarna än reser sig upp. (Min grupp!)

Hönsmorsan. Ängsligt följer hon sin avkomma (oftast pojkar) genom klätterställningar och nedför rutschkanor. Hon hugger direkt om nåt barn ens funderar på att tränga sig. Ungen har overall vid 15 plusgrader.(Min nemesis)

Nyblivna Medvetna Pappan. Han tänker minsann ha varit exakt lika många dagar i parken som barnets mamma. Pappor kan också! Direkt hans föräldraledighet börjar sätter han därför barnet i en gunga, trots att lille Svante knappt lärt sig hålla upp huvudet själv.

Inte Utan Min Mamma-pappan. I perfekt symbios står de där vid rutschkanan, en man och hans mor. Är de där för farmors skull eller för barnet? Ingen vet. Bara att pappan enbart dyker upp när farmor är med och kan putta gungan.

Unga Coola pappan. Alltid sneakers oavsett väder. Barnet heter ofta Jack. Pappan är pigg och kul och klättrar gärna ihop med barnet. Om han gör några chins i klätterställningen är det inte för att skryta, såklart inte. Men svårt att hinna träna på pappaveckan.

Funktionskläderspappan. Gift med Duktiga Mamman. Tycker om att styra upp när det blir tokigt, sådär att nån är orättvis. Gillar att säga ”nu gör vi såhär va”. Har för stort barn i vagn för att kunna jogga till parken.

Bollpappan. Vill spela fotboll. Eller kanske bara passa lite. Frisbee går an i nödfall. Det slutar ofta med en improviserad match mellan honom och ett gäng barn varav inget är hans. Hans ungar tröttnade efter fem minuter.

Som sagt så finns det såklart fler. Adidasmorsan, Hijabmamman, Pappan som är gammal nog att vara barnets morfar, De nykära förstagångsföräldrarna som inte släpper barnet med blicken, osv osv. Men ändå. Det är nästan tillräckligt för att spela bingo med de här kategorierna i alla fall.


6 kommentarer:

Knut och kofta sa...

Någonstans mellan Blasémorsan och Mamman som gett upp... Gillar verkligen inte lekplatser, om jag inte få gå dit med någon annan förälder som jag kan fördriva tiden med.

Anna sa...

Knut med kofta, du snor min kommentar! 😬🤪😍

Herregud, vad miserabel en verkar.

Tudorienne sa...

Jag är en blandning av Duktiga småbarnsmorsan, Mamman Som Gett Upp, Hippiemorsan och Blasémorsan. And proud.

Anonym sa...

Haha! Detta var genialiskt.
Jag är UngaCoolaPappan (OBS, kvinna, ej så värst ung, sonen heter Harry men det är kanske same shit different name). Älskar lekplatser. Gillar branta rutschkanor och gungor (mer än mina barn, de gräver eller leker rolllekar). Har absolut tränat i lekplatser men då kollade jag jävligt noga om någon såg. Skammen i det!

/Maja

presens sa...

Jag gungade min unge med ena handen och spelade wordfeud på mobilen med den andra. Hade absolut fika med, men snarare ett paket kex och en festis. Vad är jag då? Blandning mellan blasémamman och duktiga mamman?

Numera är jag "tack och lov att min unge är för stor för lekplatser men är det inte lite tråkigt att hon inte vill spela pokemon go med mig"-mamman.

Iseika sa...

I förra veckan var jag snygga mamman i sandlådan. Barnet travade runt i snäva jeans och stöp dessutom i sandlådan UTAN att jag hjälpte henne upp sen. Mittemot satt den Duktiga småbarnsmorsan vars barn var rekorderligt klädda i de rätta skalkläderna (min unge får nöja sig med galon än så länge) och små burkar med frukt runt sig. Blickarna hon gav mig var inte nådiga...
Att barnet hade för små jeans för att det var de enda fodrade byxorna som var rena och att jag inte alls planerat för lekparksvistelse men inte orkade med tjutet från vagnen när vi gick förbi, låtsas vi inte om. Skönt att få epitetet snygg nån gång!
(Jag hittar annars inte min vanliga mamma-typ: Hon som skickar iväg barnet med pappan för att slippa eländet själv.