fredag 12 februari 2010

Vad är väl en bal på slottet?

Igår kväll bjöds vi hem till min morfar, vi åt kalops och glass och tårta och spelade kort. Han lekte med sina barnbarnsbarn och glömde vad de hette men de var lika glada för det.

Idag ska jag, mamma och min syster på middag hos min mormor. Hon bor på ett sånt äldreboende där alla har sin egen lägenhet, men man äter gemensam middag i en fin matsal. Där ska vi ikväll bjudas på gulasch. De flesta som bor i samma hus som hon är rätt fina av sig: någon är majorska, någon har varit fin dam. Mormor har faktiskt fullt sjå med att bjuda tillbaka på alla drinkbjudningar och vad de nu har.

Men i alla fall, nu ska vi dit. Mormor ska få visa upp sina kvinnliga genetiska avkommor. Min mormor är lite nervös för det här, hon vill att vi ska vara medvetna om att vi kommer att bli granskade. Jag har fått order (via mamma, mormor vågade inte riktigt ge dem till mig direkt) att inte ha något urringat på mig, det skulle tydligen riskera att orsaka osämja mellan tanterna ( men gubbarna skulle nog ha gillat det enligt min lilla mormor). Vidare så ska vi ha inneskor på oss, vilket jag fick veta idag för någon timme sen. Jag som ska direkt dit från jobbet.

Med andra ord så verkar det finnas en slags dold klädkod. En som inte uttalas, men som det är viktigt att vi förstår; se så bra ut som möjligt, men var propra och fina. Men snygga. Fast inte för snygga.

All this fuss for some gulasch!

2 kommentarer:

JsN sa...

Men vad gör man inte med glädje för lilla mormor! ;-)

Malinka sa...

Min farmor och farfar bodde på precis ett sånt ställe. Idel ädel adel, överklass och medelklassare som gärna hade velat vara överklass (som f&f).

F&f tyckte det var rätt jobbigt när jag och jämnåriga kusinen var synthare och hade färgat hår och var jättesminkade (han fick förstås inte visa sig i sitt smink, jag fick godkänt eftersom jag höll igen för deras skull). Men det brukade lösa sig för vi var ju så artiga och väluppfostrade. Och hade inneskor!