måndag 25 oktober 2010

Dr McDreamy, McSteamy, McNeurotic

På sistone har jag kommit att tänka på hur feministisk serien Grey's Anatomy egentligen är. Om man jämför med de vanliga serierna så finns det aspekter i GA som saknas hos de andra. Vad jag förstår så är det lite tanken hos skaparen Shonda Rimes också, men det har inte slagit mig förrän nu nyligen att serien klart har några definitiva jämställdhetspoänger.

Bara att persongalleriet är fyllt med ungefär lika många kvinnor som män är en sak. Att kvinnorna sedan är läkare, kirurger, specialister, sjukt kompetenta är en annan. Till skillnad från andra serier tillåts kvinnorna i huvudrollerna vara alldagliga, normala, till och med rent fula. Självklart finns det bombnedslag också (hej Callie Torres), men den riktiga skönheten står männen för. Dr McDreamy, sen McSteamy och så Alex eller varför inte Avery som ärligt talat ser ut som en docka.

Det är också männen som främst trånar efter kvinnorna. I alla fall har det utvecklat sig så efter en kanske lite mer skakig början. Det är männen som friar, som vill gifta sig, som vill bygga hus, som vill stadga sig. Det är de neurotiska kvinnorna som drar sig undan, ifrågasätter, prioriterar vänskap och karriär.

Det blir självklart inte mer jämställt bara för att man vänder på rollerna (om man inte vill göra en poäng med det), men det är så befriande med en serie där kvinnor också är karriärister, prioriterar annat över förhållandet, inte är så himla vackra hela tiden. Eller för den delen män som är kärlekskranka, blir pikade för sitt tvålfagra ansikte, vill vidare med ett stagnerat förhållande.

I en värld som bara verkar gå baklänges får man vara tacksam för det lilla.

6 kommentarer:

emmaw sa...

Jag tycker att Torres ser ut som en Disney-figur. Fast hon är snygg ändå.

presens sa...

Jag tittar väldigt sporadiskt, men är inte Callie Torres den snygga flatan? Jo, hon ser ut lite som en Disneyfigur, faktiskt, men hon är yummy.

Och så gillar jag den där knubbiga lilla doktorn vars man sa att hon fick välja mellan honom och jobbet.

JL sa...

Fast det är fortfarande männen som är de briljanta, kirurg-genierna med världsrykte. Och som de virriga tjejerna beundrar så.

Den enda kvinnan som kunde matcha gav serieskaparna demens och tog livet av väldigt snabbt.

Ellen sa...

Johan - nja? Alltså, det ligger väl i sakens natur att Meredith och co beundrar McDreamy och co eftersom de är speicalister och högre rankade, inte går utbildning längre? Men Yang var ju i princip lika duktig som Burke där när han var dålig, och det tog ju henne hårt att han fick ett pris när hon hade gjort hans jobb på sistone. Jag såg det som en slags realistisk syn på verkligheten: att män premieras mer.

Nu har vi ju dessutom Callie Torres som kan bygga nya ben av ingenting, vi har Teddy som är en ny hjärtgud och i senaste avsnittet visade Meredith att hon har rejäl talang. För att inte prata om Lexie som har fotografiskt minne...

Eller?

JL sa...

Ja det ligger i sakens natur. Men de har inte gjort kvinnorna till specialister och männen till ST-läkare... Det är liksom det som är poängen. Kvinnorna får lov att vara duktiga, väldigt duktiga till och med. Men briljanta? Genier? Gudar? Nejnej, den platsen tillhör männen.

Ellen sa...

För att vara rättvis så finns det i nuläget bara en "gud" och det är dr shepherd. I övrigt så har Yang refererat till Teddy som en gud. Och Avery försökte flirta till sig operationer av den makalöst duktiga Teddy, Alex blir imponerad av blonda barnläkaren.

Alltså, jag ser ju vad du menar och serien är ju inte felfri. Men jag tycker den är uppfriskande om man jämför med många andra.