Tänker intensivt på julgodis just nu. Jag är inte alls mycket för kakor och bullar, så det blir bara det sedvanliga pepparkaksbaket, pepparkakshuset och så ett gäng lussebullar. Godis däremot. Godis!
Knäck och kola är en sån klassiker att de är det allra minsta. Sedan har maraboufudge tillkommit som en klassiker, och lakritskolan vi gjorde förra året får bara inte missas. I år tänkte jag nog tillföra saffranskola, vitchokladtryffel och polkagrisfudge. Jag gillar lite salt och smakrikt över för sött, så Rocky Road går till exempel bort och detsamma gör typ ischoklad och liknande.
Jo just ja, jag tänkte prova att göra saffransbiscotti i år också. Det låter väl gott? Mjuk pepparkaka, är det överskattat eller gott ändå?
Jag fokuserar allt på detta nu. Vill ni muntra upp mig, hit me med era absolut bästa recept. Dock helst åt knäck/kola-hållet än typ brända mandlar eller cognacfudge eller liknande. Deal?
9 kommentarer:
mjuk pepparkaka är jättegott! Starbucks här gör en ganska stark ingefärskaka med apelsinfrosting - kanon!
http://starbucks-secretrecipes.blogspot.co.uk/2009/06/starbucks-gingerbread-loaf-recipe.html
Pepparkakscheesecake! Onnomnom... http://baraenkakatill.blogspot.se/2010/12/pepparkakscheesecake.html
Tryfflar är aldrig fel, och dessa är magiskt goda. Rätt mycket sting från chilin, och lite underton av saffran
http://www.tasteline.com/recept/chokladtryffel_med_smak_av_saffran_och_chili
Snälla söta rara: blogga recepten på lakritskola å maraboufudge!
Här får du saffranskola med citrus: http://sofiasguidetillhushallet.blogspot.se/search/label/gotte
å pepparkakscheesecake:
http://sofiasguidetillhushallet.blogspot.se/2009/12/pepparkakscheesecake-med-apelsin.html
Snälla söta rara: blogga recepten på lakritskola å maraboufudge!
Här får du saffranskola med citrus: http://sofiasguidetillhushallet.blogspot.se/search/label/gotte
å pepparkakscheesecake:
http://sofiasguidetillhushallet.blogspot.se/2009/12/pepparkakscheesecake-med-apelsin.html
Lakritskola, absolut. Jag har även gjort en citronkola som är galet god.
Men ischocklad är ju underbart! Den ska varieras, det är grejen. Med romrussin, nougat, kokos och framförallt de som man bara öser kanel i. Jag försöker göra en ny variant varje år.
Det värsta är att jag har tappat bort receptet till lakritskolan! :-o Tror iofs det var typ knäck med krossad turkisk peppar i istället för mandel bara.
Maraboufudge finns recept på här i bloggen, ska leta reda på det.
Tack för tipsen också hörrni!
Jag har provat att göra lakritsknäck som vanlig knäck med antingen tillsats av turkisk peppar eller kick. Kick är klart godast!
Jag brukar göra saffranskola med kokos, men jag brukar alltid glömma att sätta i kokos. Men det funkar ändå. Här kommer receptet till 30 alldeles fantastiskt goda:
3 dl vispgrädde
50 g smör
3 dl strösocker
1,5 dl ljus sirap
1,5 dl kokos
2 påsar saffran
Blanda ihop grädde, smör, socker, sirap i en kastrull och koka ihop som vanlig knäck. När det är 120-125 grader är det klart.
Rosta kokos i en panna tills den är gulbrun och blanda ner den och saffran i smeten. Häll upp i en smord form 18x25 cm och låt stelna. Så jävla gott!
Skicka en kommentar