tisdag 1 oktober 2013

Hur mycket spelar era barn?

I teorin har våra stora barn en timmes speltid två gånger i veckan. Var. I praktiken blir det mer än så då ipaden är en så bra barnvakt/de vill spela ihop något speciellt/de är sjuka/någon är ledsen osv osv. Men i teorin så.

Våra barn kan inte hantera "spela så mycket du vill", då hade de spelat från att de kommer hem från skolan tills att de ska gå och lägga sig och det känns ju inte sunt. Men samtidigt verkar många andra ha mycket slappare regler kring hur mycket barnen får spela?`

Jag tror jag har frågat det här förut. Skit samma. Just nu är jag nöjd att jag lyckas blogga om något som är semi-seriöst i alla fall.

Så svara gärna på frågan.

(Majken spelar när hon vill för att hon stjäl min telefon och gömmer sig med den och när vi hittar henne  säger hon "jag bara spelar lite mamma, det är min speldag faktiskt" och hon är så söt så hon får som hon vill alltid alltid.)

13 kommentarer:

KatarinaZA sa...

Min sexåring har inte spelat på flera veckor. Han har i stort sett fri tillgång till att använda datorn i sitt rum. Vi har inte satt några tidsgränser än. Ibland kan han spela spel i ett par timmar i sträck och sedan dröjer det dagar/veckor innan han spelar igen.

Tankekatten sa...

Min 7,5 åring vill spela/titta på film hela tiden men vi sätter gränser när det gäller det. Men ibland när man är trött själv så blir vi lite slappa. En generell regel vi har som vi försöker hålla är att spel och filmtitt sker efter 18:00.

Anonym sa...

Väldigt lite restriktioner. Jo, man får inte spela före frukost på vardagar, på helgerna kan man få göra det om det betyder att föräldrarna får sova en stund till. Och man spelar inte om man har kompisar på lek, fast det kan man visst få en stund ibland... Om man hjälps åt och samarbetar.

Jag tycker det är väldigt skönt att surfa när jag kommer hem och är trött, jag förstår att barnet vill samma.

Så länge det aldrig är några problem att stänga av och sluta när man ska göra något, det kommer en kompis eller det är tid att äta eller sova och det görs annat också så ser vi inga problem med "fri tillgång"

JsN

Anna sa...

Aldrig efter kvällsmat, annars spelas det ganska fritt hemma hos oss.

Åsa sa...

Mina stora barn (12 och 14) måste göra läxan innan de får spela. De har en speltid på 2 timmar i veckan, som de ska hålla koll på själva. Vilket fungerar sådär.... Vi har även reglen att de får (oftast) inte spela på tv´n när lilla barnet (2 1/2) är vaken. Lilla barnet spelar ingenting, hon har förbud på att använda våra telefoner och någon iPad har vi inte. Film blir det på helgen och om hon är sjuk.
Fri tillgång till spelande fungerar inte alls hemma, mest för att det finns så många konsoller att spela på då både jag och maken gillar tvspel med. Maken spelar bara när barnen sover och jag hinner aldrig spela längre....

Johanna S sa...

Vår 6-åring har fri tillgång till sin iPod med spel. Hon spelar ca 30 min åt gången var tredje vecka. Ibland händer det att hon spelar två dagar i rad. Hon tycker att det är roligare att bygga lego.

emmaw sa...

För 7-åringen: Ipad eller tv efter middagen och fram till 19.30, det blir ungefär 30-60 minuter. Läxor måste göras först. På helgen blir det mer eftersom hon får titta/spela på morgonen också.
Lillskrutten 1,5, får göra lite som han vill, men det är inga problem eftersom han är så lätt att avleda och hitta på annat med.

Tahira Faye sa...

Spike som är 7,5 får använda dator fram till 18.00. Vi kommer hem från skolan 16.30, så det blir ca 90 minuter om dagen.

Det är ganska mycket, men det är så han håller kontakt med sina kompisar i Sverige, de sitter på Skype och snackar och så spelar de på server samtidigt och så chattar de och OJ vad Spikes svenska stavning förbättrats sedan de började med det. Dessutom sitter han och läser wiki-aktiklar om Minecraft lite varje dag under den här tiden "för attt bli grymmare".

Vi har ingen tv heller, så den tiden han sitter framför datorn är den "skärmtiden" han har i veckan.

Helgerna försöker vi hålla relativt datorfria, men på lördagar får han spela på min telefon på väg till simlektionen. Ca 15 min dit och 20 hem. Plus att han går upp tidigt ibland och spelar.

Vi har skärmtid innan läxorna (som tar ca en timme om dagen) av två anledningar. Delvis för att jag inte vill ha skärmar nära inpå läggdags, och delvis för att han ibland stressar igenom sina läxor för att hinna spela så mycket som möjligt.

Dessutom har de rätt intensiva dagar i skolan, och jag känner att han måste få varva ner och bara ha roligt en stund, och pusta ut, precis som en vuxen vill efter jobbet ofta :)

Trollmamma sa...

Eftersom jag just nu sitter o väntar på att stortrollet ska bli klar med engelskaläxan så hon kan spela på sin saxofon, trodde jag faktiskt det var instrument du menade. Silly me. :D
Datorerna får de ha lite då o då, men de ska fråga innan och ibland blir det ja, ibland blir det nej. Vi brukar motivera våra nej, så de respekteras. När de spelar kan det bli ett tag, hur länge beror på vad klockan är, om läxorna, inkl spel-läxan från musikskolan, är gjorda osv.
Ofta heter det
- Mamma, får jag sitta vid datorn?
- Har du spelat läxan än?
- Näe.
- Då vet du svaret.
- Okejdå...

Lo sa...

Vi har inga uttalade gränser, mer "nu räcker det...!" Har aldrig trott på det där att konsekvens äf det viktigaste i barnuppfostran... Jag tycker ffa att det är skillnad på vad de spelar, har mycket större tolerans för kreativa spel som minecraft eller vissa wiispel än för springa-på-banorspel eller mata bajskorvar... Särskilt om de spelar tillsammans, i minecraftvärlden kan mina fortfarande leka, fast tolvåringen är lite restriktiv med att leka med lillasyster irl.

Anonym sa...

Det finns faktiskt en rekommendation från bvc om detta. Max två timmars skärmtid om dagen för förskolebarn säger de. Tidigare pratade de om teve, men numera pratar de istället om skärmtid, alltså både teve, dator, paddor, mobil.

Ellen sa...

Jag är så avundsjuk på de som kan låta barnen känna av själva, ALLA våra barn är helt besatta av att spela osv. Nu bor vi också rätt dåligt till så alternativet "gå ut och lek med en kompis" finns ju inte, men det är ingen ursäkt. Vi får strama upp det där lite, men när man själv är trött är det ju så lätt att låta dem ändå...

Anonym sa...

Det finns säkert de som tycker att M spelar alldeles för mycket. Men det är mindre fokus på att spela när vi inte begränsar det än när vi begränsar (plus allt tjat om att få spela då)

Hur mycket tycker du det är OK att spela? Hur lång inkörnngsperiod är du beredd att ta för att se var det hamnar med fritt val?

JsN