söndag 24 november 2013

"Det här borde jag inte störa mig på, men..."

Ni vet såna där jättekonstiga saker som irriterar en fastän man inte har någon som helst anledning att störa sig på det? Vi har pratat om det förut. Ni vet. Jag har kommit på en till sån sak. En till sån "detta har inget med mig att göra men ändå irriterar det mig något enormt"-grej. Here we go:

Folk som ger sina barn namn från helt fel generation? Som att få ett barn idag som får heta Mattias? Det är ju jättemärkligt när barn och föräldrar har namn från samma generation ju. Här är Linda och Henrik och Johanna och Markus. VEM ÄR VEM? Det går inte att veta!

Tusen gånger hellre då nymodiga namn eller påhittade namn eller gubbnamn eller retronamn, så länge det inte är från föräldrarnas generation!

Tvåa på listan just idag: folk som köper färdiga lussebullar från affären/macken och "njuuter"? Snälla rara, skaffa lite smaklökar för de där torra bullarna förtjänar inte namnet lussekatter.

Och please, bespara mig "men varför stör du dig på det"-kommentarerna, uppenbarligen är jag ju medveten om att det är helt orimligt. Det gör inte att jag stör mig mindre.


21 kommentarer:

ida sa...

Haha, jag ville bara namnge barnet till martin (som pappan heter) eller johan (som mkin systers man heter) eller erik ( som min bror heter) antar att det kändes tryggt? Nu fick han heta sigge, en kompromiss som ingen av oss hade en relation till och nu inser jag att han nog kommer få heta sigge n. under hela sin skolgång. Jag stör mig å andra sidan mest på dubbelnamn ala engla-freja så jag förstår din störighet!

Hedda sa...

Stör mig på exakt samma saker! Ännu värre när folk typ lägger upp en 7-elevenbulle på Instagram och bara mmm. Sen stör jag mig som fan på när föräldrar läser uppenbart skitdåliga böcker för sina barn, med dåligt språk och fula illustrationer.

Sofie sa...

Haha, ja, namngrejen alltså! Har hört talas om småbarn som heter Martin och Peter, det är ju JÄTTEKONSTIGT och helt fel.

Lo sa...

Min unges kompis pappa heter Bengt och hans pappa i sin tur Staffan. Tror jag, eller är det tvärtom? HELT omöjligt att komma ihåg...

I will not keep calm and you can fuck off sa...

Haha, du är rolig :)
Och skönt att det finns fler i störträsket.

Johanna S sa...

Håller med! På båda punkterna.

Tahira Faye sa...

Men det bror ju på hur bra man är på att baka? Mina lussekatter blir aldrig lika goda som de man köper i affären :/

Johanna sa...

Jaa! Det finns ju en del ungar som heter Johanna och jag blir alltid lite förvånad... Jag menar, JAG heter ju det. Det är ju ett fint namn, men jag förknippar det såklart till min generation (har väl alltid varit minst två Johannor i varje klass jag gått i).

Johanna sa...

"Det är ju ett fint namn"

Haha, storhetsvansinnet om mitt eget namns förträfflighet?

Hanna sa...

Åh, det där med namnen gillar jag! Skönt att namn inte behöver vara något annat än just ett namn som föräldrarna gillar!

Anonym sa...

Å, det finns en grej med namn: folk som ger sina barn namn från olika generationer. Typ Stig och William. Eller Stella och Ingrid. Jättekonstigt.
/emmaw

presens sa...

Just Johanna är inte så generationsspecifikt för mig. Min mamma har en jämnårig kompis som heter Johanna, jag har flera, och jag har två kompisar med barn som heter Johanna.

Men min bror ville att hans dotter skulle heta Jenny eller Linda. Lyckligtvis blev det inte så. Inte för att jag gillar namnet de valde (kompromissen mellan hans befängda idéer och hennes), men det är mycket mycket bättre än Jenny. Inget ont om Jenny, men på en tvååring i dag?

Tudorienne sa...

Det med namn är jättekul!
Jag stör mig i te, men tycker också det är märkligt. Men ganska ovanligt va?
Fast jag tycker det är lite coolt med 70-talsnamn samtidigt. Några är tidlösa och snygga.

Men jag vet hur märkligt jag tyckte det var med en tant på servicehuset jag jobbade på som hette Camilla och skulle varit ca 120 bast vid det är laget.

Ellen sa...

Emmaw - ja! Det är också jättekonstigt!

Tahira - då måste du byta recept, för de som går att köpa är ju knappt ens lussebullar!

Tahira Faye sa...

Äh, smakar de saffran och är söta och fluffiga så är de lussekatter!

(Mina smakar saffran och är söta, men jag får inte riktigt till fluffigheten...)

Tahira Faye sa...

presens - Jag tycker att Jenny på ett litet barn skulle vara superfint! Och jag har aldrig tidigare tyckt speciellt mycket om namnet Jenny ^^

presens sa...

Ja, alltså, jag börjar hålla med om Jenny. :-) Strange. Men jag är fortfarande väldigt glad att de inte valde Linda.

Men det har kanske mer med mina privata associationer att göra?

Andra Anna sa...

Jag stör mig också mycket på namn från "fel" generatuion. Extra roligt blir det när jag tänker på att jag känner många barn mellan 1 år och ca 9 år gamla som heter Ellen. Men ingen vuxen. Ett tvärtomnamn alltså. Fast om jag titta på satatistik och så verkar Ellen vara ett namn som finns i de flesta generationer. Aldrig tokvanligt utan finns lite här och var.
Mitt eget namn är hysteriskt vanligt i min generation. det och Maria är de vanligaste tjejnamnen för födda i slutet av 70-talet och början av 80-talet. Jag blir därför mycket förvånad varje gång jag träffar ett barn som heter Anna. Det är inte ofta men har hänt.

Anonym sa...

På ett tidigare jobb hade jag en del kontakt med en säljare, en man vid namn Roland. Mest mejl men lite telefon. Tänkte väl att han lät ung på rösten men såg framför mig en rundmagad farbror med mustasch. Höll sedan på att ramla av stolen när jag väl träffade honom och han var en 25-årig vältränad snygging. Som han själv uttryckte det "mina föräldrar måste ha hatat mig när de kom på det namnet. Alla förväntar sig att jag ska vara en 50-årig gubbe..."/Emelie

Ellen sa...

Ja, men Ellen är ju ett sånt namn som ingen heter i min generation men många barn heter nu. Min syster heter Siri, DÄR kan vi snacka barnnamn nu. INGEN heter det i hennes ålder.

Mina föräldrar var före sin tid.

Kajsa sa...

Haha, jag har aldrig tänk på det där med namn från samma generation som föräldrarna, men det är ju verkligen asakonstigt!
Och jag vet en 23-åring som heter Lennart. Ganska knäppt det med.