söndag 17 november 2013

Världens bästa tv-serie (spoilervarning)!

Guuud vilken ångest jag fick över den här önskerubriken. Hur ska jag kunna välja EN tv-serie? För visst, jag ropar "Veronica Mars!" när någon frågar om tips på tv-serier, jag har betalat pengar för att det ska bli en Veronica Mars-film och jag är kär i en av huvudpersonerna i Veronica Mars, men ändå... kan jag säga att det är världens BÄSTA tv-serie?

Måste jag ta hänsyn till seriens inflytande på utvecklingen av serier? Måste jag älska varje avsnitt eller kan jag tycka illa om en hel säsong? Vad gäller för att en serie ska kunna kvalificera sig som Världens Bästa? Kvalitet? Skådisar? Handling? Hur mycket den berör mig? Ja, jag tror nog det senaste.

Tre serier har verkligen verkligen påverkat mig. Det kanske inte är de creddigaste serierna eller de som folk generellt skulle kalla för de bästa serierna någonsin, men för mig har de varit jätteviktiga. I omvänd ordning kommer de här, från tredje bäst till bäst, ur detta specifika perspektiv.

3. Kalla fötter.

Människorna är inte särskilt sympatiska. Männen är mansgrisar. Kvinnorna gnälliga. Men de kändes som att jag kände dem, om ni förstår? De var som ett kompisgäng, hur märkligt det än låter. Och sen, när Rachel dog. Jag grät hela kvällen, jag grät i sömnen och jag började gråta flera gånger dagen därpå. Jag gråter när jag tänker på det nu och varje gång jag ser om hela serien (det sker någon gång per år) fasar jag för de där sista avsnitten. Utan Rachel.

2. Veronica Mars
Jag är kär i Logan, jag avgudar Veronica, jag älskar dialogen, fotot, musiken, relationerna, humorn - jag är besatt av hela serien. Men utöver själva seriens episka awesomeness är serien ett perfekt verktyg för att göra någon slags kvalitetskontroll av människor jag inte känner så väl. Ifall de 1) har sett Veronica Mars och 2) älskar serien och 3) dregglar över Logan så VET jag att de är supervettiga människor. Det slår aldrig fel? Om man skulle samla alla i Sverige som bidragit till filmen så skulle det bli Bästa Festen Någonsin, det svär jag på. Marshmallows är aweseome, helt enkelt.

1. The Office (US)

Ja, jag menar den amerikanska versionen. Som till skillnad från sitt original är, vilket inte känns förvånande eftersom det är en amerikansk serie, lättare att se. I åtta år har jag följt Pam, Jim, Michael och de andra. I åtta år har jag skrattat, gråtit, hoppats, varit arg, myst, fnissat, skämts och sett hur deras liv har förändrats och förbättrats - eller försämrats. Jag VET innerst inne att det är en tv-serie och inte en dokumentär, men jag tror att eftersom det är just en mockumentary blir det lättare att komma nära? Eller så är jag bara lättlurad. I alla fall så grät jag när sista avsnittet hade gått. Jag sörjde som att jag hade förlorat några nära vänner. Jag ser om serien med jämna mellanrum och jag älskar dem alla. Förutom Kevin. Jag hatar verkligen Kevin.

Favoritstunder: När Michael friar till Holly, när Michael och Holly rappar och man inser hur bra de är ihop, när Jim kommer in under Pams intervju och bjuder ut henne på en dejt, när Pam håller sitt tal efter att ha gått på glödande kol, när Jim klär ut sig till Dwight, när Jim och Dwight har snöbollskrig, när Dwight får en bobble-head som ser ut som honom, när Andy slår handen genom väggen, när Jim och Pam gifter sig vid Niagarafallen, när alla dansar fram på altargången på deras bröllop, när Michael säger "You cheated on me when I specifically asked you not to?" till Jan, när Michael skriker I DECLARE BANKRUPTCY, Prison-Mike, när de kör "that's what HE said"... jag kan fortsätta natten lång.

Jag måste se om den snart.


6 kommentarer:

Kajsa sa...

Efter att ha läst det här känns det som att jag borde ta och se Veronica Mars. Eller, se om typ. Jag började titta när det gick på tv första gången och jag minns de första avsnittet/första säsongen som bra. Men det var ju massor av år sen och jag har hört så många som tycker att det är en svinbra serie, så jag borde kanske helt klart se om den från början och se allt.

Johanna S sa...

Kollade lite på The Office på Youtube efter att jag läst ditt inlägg och måste nog se den serien. Verkar toppen!

(Kul att höra att ni kan behålla de flesta möblerna! Hoppas att få se bilder på nya lgh sen :-))

Erika sa...

Alltså! Jag skulle kunna skriva under på allt! Dessa är också tre av mina favoritserier utan tvekan och KALLA FÖTTER! hade liksom nästan helt glömt denna episka serie! Tack för påminnelsen. Samt detta att du också älskar _amerikanska_ the Office! I LOVE AMERIKANSKA THE OFFICE! Jag har så många favoritscener som hard core parkeur, när de sprang mot rabies (hette det the rabies fun run?), hela Holly/Michael Scott-tråden, megadesktävlingen mellan Dwight och Jim och ICKE att förglömma Dwights karaktär Recyclops! samt allt som Erin gör. Älskar Erin. Åh, måste nog titta om på några säsonger tror jag.
Det finns bara en serie som är bättre än de tre redan nämnda och det är Parks and Recreation. Om du inte har sett den så kan jag inte rekommendera den nog. Första säsongen är lite seg men ge inte upp. Den är helt fantastiskt jäkla jättebra!

Johanna S sa...

Har du tittat på Dr Who? Världens äldsta tv-serie? Älskar den lite mer än alla serier.

Ellen sa...

Jag har börjat titta på både Dr Who och P och R, men tog mig inte förbi tre avsnitt med någon av dem.

Andra Anna sa...

Kalla fötter = fantastisk! The Office klarar jag inte av. det är något med pinsamhetshumorn och att jag tycker synd om alla hela tiden. Men amerikanska är bättre än brittiska.
Min lista:
3. Dårfinkar och dönickar
2. Veronica Mars
1. Freaks and Geeks