tisdag 26 januari 2010

Arbeit macht frei

Jorå, såatteh... moderaterna har lite dåligt med sysselsättning för tillfället. Eller alltså, de har ju tvingat ut sjuka i arbetslivet, så nu tycker de väl att de har lite extra tid. Tid som man kan lägga på att kränka enskilda individer. Det känns väldigt "arbetslinje", varenda en som inte arbetar ska skämmas ut offentligt av två högt uppsatta höginkomsttagare med makt. In i ledet med dig bara Alexandra. Nu, pronto! Arbeta!

Låt oss se vad två högt uppsatta moderater har att säga om en sjukskriven småbarnsmamma:

"Tydligare kan hon inte säga att hon inte är särskilt intresserad av att få möjlighet att försörja sig själv och sina barn. Hon vill vara kvar i sjukförsäkringen, ha sin försörjning därifrån och gå fri från krav."

"Vänsteralliansen lovar att sådana som Alexandra ska kunna vara fortsatt sjukskrivna så länge det behövs." (min kursivering)

"Det tror vi till och med Alexandra kommer att hålla med om en vacker dag."

Det spelar ingen roll ifall hon fejkar sina smärtor eller ifall hennes sjukskrivning är ogiltig eller ens om hon är mytoman. Sen när är det acceptabelt att två högt uppsatta politiker gör gemensam sak och smutskastar en enskild medborgare? Sen när är det ok att håna någon som inte har samma spelplan som en själv? Sen när är det lämpligt och passande för folkvalda politiker att raljera över en kvinna som uppenbarligen mår dåligt?

Jag kan säga när det blev ok. Det var i samma ögonblick som ordet "arbetslinjen" blev den nya parollen. För det absolut viktigaste idag är ju att inte en enda liten sketen småbarnsmorsa är sjukskriven. Strunta i skattefifflare och ekonomiska brottslingar som kostar samhället multum. Satsa på de små och svaga istället.

För vem vill stöta sig med sina grannar och fellow politiker?

2 kommentarer:

Den förvånade pappan sa...

Jag får nog ge moderaterna rätt här. Om man är sjuk och inte kan arbeta då ska man få ersättning från försäkringskassan. Då och endast då.

Om det finns en möjlighet att man kan arbeta då ska det prövas.

I detta specifika fall vet jag inte hur det ligger till, men generellt har det varit för lätt att helt hamna utanför "arbetslivet" och aldrig mer komma tillbaks. Det är inte rimligt.

Ellen sa...

Fast nu vände jag ju mig inte mot själva sakfrågan i deras "debattinlägg", utan mot det faktum att de fann det lämpligt att håna en enskild sjukskriven på det sätt de gjorde.