onsdag 5 maj 2010

Ja, jag tittar mycket på TV.

Det bästa med "Halv åtta hos mig" är att man får se vanliga hem. Vanliga Svenssonhem som inte utsätts för Simon och Thomas eller valfri designer som har pippi på öppna planlösningar, knallgröna väggar och tokroliga tapeter. I "Halv åtta hos mig" ser vi hem som är totalt ostylade och jättefula, hem som är supersnygga och tokinredda, hem som är helt vanliga, hem som är orientaliska, norrländska, hyresrätter, villor, flådiga bostadsrätter inne i Stockholm.

Hittills har jag inte sett ett enda "vitt hem", thank god. Inte heller har jag sett hem med fyrtiosju väggord på väggarna, den förbannat uttjatade trädstamstapeten, eller kakaoögonen. Så befriande efter alla styleroomhem som tvångsmässigt innehåller allt detta, eller som är "alternativa" med teak och retro istället. Köken är till för att laga mat i och är för det mesta inte nyrenoverade. Det är inte massor av köksöar, rostfritt och ek - köken är äldre men duger bra till att laga gourmeträtter för det.

Det är så himla enkelt att tro att precis alla har det som i inredningstidningarna. Att precis alla har hittat den där perfekta balansen mellan nyköpt, antikviteter och något kitschigt roligt som gör att hemmet är personligt. Så är det ju inte, folk har generellt rätt vanliga hem och "Halv åtta hos mig" påminner mig om det. Tack, tv4!

6 kommentarer:

ak sa...

VÄGGORD. Är så sugen på att beställa ett eget från någon av country-french-shabby chic-shopparna, typ "hängpung" och se om ordern går igenom.

Kerstin sa...

Ja, vad är grejen med väggord? Jag tycker mest det verkar vara fåniga klyschor som folk smackar upp på väggen. Sitter de verkligen i soffan och begrundar de där orden varje dag sen? "Ja, jag ska verkligen se till att fånga dagen" eller "ja, det jag kan drömma kan jag göra" osv. Bläk!!

presens sa...

Vi gjorde egna väggord med röd eltejp i en lägenhet. Vi hade en kal bit vägg som var i fel dimension för en tavla, och tänkte "why not". Inte för att vi hade hört talas om begreppet "väggord" tidigare, men ändå. Jag minns inte ens vad det var vi skrev...

Ellen sa...

ak - det ska du ju göra. Så sjukt skönt.

presens - åhå, det hade man ju velat se bild på! :-)

Jag skulle vilja ha något superpolitiskt vänstercitat i någon shabby chic-stil. Eller typ "krossa patriarkatet" i snirklig skrivstil. Det skulle vara kul. :-)

Tahira Faye sa...

Ha, det var precis min tanke första gången jag såg den brittiska motsvarigheten till Halv åtta...

För övrigt är jag mycket glad att jag hittat till din blogg.

presens sa...

Det finns kanske en bild någonstans i någon låda, men inget jag har koll på rakt av. Men väggarna var apelsingula och eltejpen var som sagt röd. Till det hade vi rödmålade hyllor på röda metallkonsoler. Och en ful blå hörnsoffa som vi köpte billigt på Blocket. Mucho snyggt. :-D (Men visst - säkert bättre än rått betonggolv och ospacklade gipsskivor.... De som bodde i lägenheten innan oss hade målat sovrummet i fyra färger - rosa, ljusgult, ljusgrönt och ljusblått - och hade en röd och blå Nalle Puh-bård i midjehöjd och en svart och lila Harry Potter-bård i huvudhöjd. Bara lite kuriosa för visa att vi faktiskt inte var värst. :-D )Men vad sjutton var det vi skrev? Säkert något riktigt klyschigt och fint.