tisdag 4 maj 2010

Vem är Filip och vem är Fredrik?

Är det bara jag som alltid får så ont i magen när jag ser något med Filip och Fredrik? Inte för att de är dåliga (det får ni bedöma själva) utan för att maktförhållandet de två emellan känns så skevt. Fredrik är lång och stöddig och lugn, Filip följer efter som en liten knähund. Försöker få uppmärksamhet, försöker vara lika rolig, försöker vara på samma villkor - men det är han ju inte.

Filip påminner mig alltid om den knubbiga tjejen som egentligen inte borde få vara med det coola gänget, men hon får det på nåder eftersom det är så kul när man tvingar henne att göra diverse saker. Det finns en scen från deras reseprogram Grattis Världen (jag tror att det är därifrån) där Filip är otroligt rädd för att hoppa ifrån en klippa ner i vattnet, och Fredrik sitter och hånar honom och hetsar honom till att hoppa. I vanliga fall hade det klassats som ren mobbning, nu var det tv och "bara kul". Fast ont i magen fick jag ändå.

Jag vill inte påstå att Filip Hammar inte är begåvad, att han bara följer efter Fredrik och inte kan något själv. Det är inte det jag säger. Men något är snett, skaver, kliar - han tar alldeles för mycket skit, är alldeles för ursäktande och för ivrig för att det ska kännas helt jämbördigt.

Här finns det ett youtubeklipp som visar lite av dynamiken dem emellan. Det är väl säkert så att de har valt att profilera dem såhär. Den snygga och tönten, det blir bra tv. Men på något sätt hade det varit lättare att svälja om det inte hade känts så verkligt.

Vad skönt det vore att se Filip trycka till Fredrik en gång för alla. Kan vi inte få se det i deras nästa program?

Inga kommentarer: