onsdag 4 januari 2012

Noa filosoferar

- Stat...oil? Vad betyder det?

Så förklarade maken som var med att det stod för "statens olja", och så berättade han att i Norge har de mycket olja.

- Men är de inte rädda för krig då?
- Krig?
- Ja, men om USA vill ha deras olja?

Eh ja...

****

- Mamma, blir det tvillingar om två spermier träffar ägget samtidigt?
- Ja.
- Vet du varför det blir så?
- Nej?
- Jo, för då är det två spermier som är kära i varandra, och de vill vara tillsammans. Så då hjälps de åt för att komma först till ägget! Och så blir det tvillingar.


Att konversera med barn är bland det bästa jag vet. Det finns ingenting som inte är intressant för dem, och det finns ingenting de inte klarar av att prata om. Faktiskt. Jag kan nog inte komma på ett enda ämne som vi skulle undvika att prata om, i alla fall inte såhär på rak arm. Jag vet att det finns föräldrar som undviker nästan allt, samt andra som har vissa områden som de inte vill prata om. Men jag tror nog att vi i vår familj kan prata om precis allt.

Jag vet inte, jag ser ingen poäng med att undvika pinsamma/otäcka saker. De kommer ju komma i kontakt med det ändå, och då är det väl lika bra att de får prata om det med en förälder som de vågar fråga om allt?

5 kommentarer:

Maria sa...

Det är jättekul att diskutera med barn! Tyvärr har jag inga egna att diskutera med men snart (kläcker i april)! Så tills dess får jag diskutera med andras ungar men ibland känns det lite konstigt, som när man kommer in på ämnen som döden eller fortplantning och man vet inte riktigt vad föräldrarna sagt tidigare, hur de lagt upp tidigare diskussioner osv. Jag försöker att vara rak och ärlig med barn men jag vill inte gå in och klampa heller. Som att säga att tomten inte finns om föräldrana vill att deras fyraåring ska tro på tomten. Ibland känns det som att man går på ett minfält när man diskuterar med andras barn :-)

Anonym sa...

fast inte sjutton blir det tvillingar när två spermier träffar ett ägg..?

Ellen sa...

Anonym- nej det blir det ju inte. Vet inte hur jag tänkte där. Skyller det på "svarar slentrianmässigt på alla frågor"

Ellen sa...

Men att inte fler har reagerat? Vill de vara känsliga och inte påpeka hur jäkla trött i huvudet jag är? Eller läser de inte inläggen? Eller... har de inte koll?

Kul var det i alla fall!

Ellen sa...

Maria - jag vet, diskutera saker med andras barn vågar jag aldrig. Andra föräldrar kan ju ha jättekonstiga idéer för sig! :-)