onsdag 14 mars 2012

Feminism: the radical notion that women are people.

Jag vet inte när jag började kalla mig för feminist. Jag tror att det var redan i mellanstadiet. När jag fyllde 15 fick jag antologin Fittstim och efter jag läst den var det liksom ingen tvekan om att jag först och främst definierade mig som feminist. Så är det fortfarande; först feminist, sen det andra. Alltid först.


Och jag vet att om jag blir obducerad efter min död kommer obducenten stå helt mållös och konstatera att min insida är inte röd och sörjig, den är svartvit. Det finns sällan gråzoner för mig. Men ändå är det här den mest svartvita frågan av dem alla tror jag nog. Nämligen: är du kvinna och säger att du inte är feminist så är du Dum I Huvudet. Haters gonna hate och allt sånt, men jag står för det. Dum I Huvudet. 


För det finns liksom ingen anledning till att inte kalla sig för feminist. Nej. Nej. Nej. Nej. Det finns det inte. Jo men... Nej. Men om... Nej. Fast jag tycker... Nej. Men nu får du lyssna... Nej. 


Så här: jag tycker väl inte heller att det är kul att bli förknippad med människor som tror att essensen av feminismen är att osminkad sitta och gorma åt SVT för att barnkanalen visat ett program med taskiga könsroller i. Sedan när är det någonsin kul att kopplas ihop med idioter? Men jag tycker inte heller att det är roligt att rassepartiet i riksdagen har ordet "demokrati" i sitt partinamn, men inte fan säger jag att "eh, jag är ju inte för DEMOKRATI kanske, det är så värdeladdat. Men ni vet, jag gillar ju att alla får bestämma och sånt."


Om jag, eller ni, eller vem som helst, låter bli att använda ett begrepp för att vi inte vill förknippas med andra som använder samma begrepp, då ger vi ju dem tolkningsrätten. Då kan rassarna säga att demokrati, det är att utrota araber. Och idioterna kan säga att feminism, det är att basha dagis och håna de som har push-up. Och nynazisterna kan säga att svensk, det är man om man är blond och blåögd och våldtar invandrare. Och då kan vi inte säga emot eller omvärdera, för vi har ju lämnat över begreppet. Vi är inte längre en del av den gruppen. Vi kan inte ta tillbaka ett begrepp om vi inte själva först använder det. 


Inte för att jag tycker att det finns mycket att "ta tillbaka" i feminismens fall. Jag orkar inte med ängsligheten som frodas. Nej men hörrni, hi hi. Inte är väl vi feminister? Nej, vi gillar ju jämställdhet, men feminister alltså... de är ju typ skitjobbiga. 


Ja, era rättigheter skaver på er eller? Det är jobbigt att ha kommit rätt långt på vägen mot jämställdhet? Det svider lite när ni tänker på hur mycket bra som har kommit ur feminismen? 


Och nej, ni kan inte kalla er för humanister för det ÄR redan ett begrepp för en annan rörelse. Jobbigt eller? Och nej, ni kan inte kalla er för jämställdister för då kommer jag stena er. 


Feminism: en politisk rörelse för kvinnors fulla ekonomiska, sociala och politiska jämställdhet med mannen. 


Den kvinna som inte håller med om det ger jag inte mycket för. Helt enkelt. 


(Invändning 1: Men alltså, jag gillar ju jämställdhet och sånt, men typ allt tjafs med "hen" och sådär blir ju bara så larvigt och det är ju det feminismen handlar om idag. 
Svar: Nej, det är inte DET feminismen handlar om idag. Precis som att miljörörelsen inte handlar om att rädda en tv-ek i Stockholm. Däremot är det en rolig sak att debattera och kul för medierna att röra runt i, eftersom det väcker mycket mer känslor och folkstormar än det tråkiga administrativa arbetet på en kvinnojour eller i riksdagspolitikers departement där man diskuterar föräldraförsäkringar etc.


Invändning 2: Jag blir faktiskt arg, för jag tycker inte att jag är dum i huvudet även om jag inte kallar mig feminist. Du kan va dum i huvudet.
Svar: Jaha. 


Invändning 3: Du är medveten om att alla kan tycka olika va? Att ditt sätt inte är det rätta? 
Svar: Se avslutande meningar innan invändningarna.


Invändning 4: Herregud, vuxna människor får väl kalla sig vad de vill? Man kan ju kämpa lika mycket för jämställdhet utan att kalla sig feminist?
Svar: Ja, klart man kan. Jag tycker ändå att man är dum i huvudet i just det här avseendet.



Invändning 5, 6, 7 - 100: Jag vet inte, tell me?)



6 kommentarer:

Pelle sa...

<3

Anonym sa...

Looove you!

//Bittersweet symphony

Malinka sa...

Puss!

Mama Bear sa...

Spot on! Jävla trams.

Anna A sa...

Hear hear. Och hear hear igen.

Karolin sa...

Ja. Precis så.