måndag 1 december 2014

Nu är det jul igen och... Ellen blir arg.

Nu är det jul igen och nu är det jul igen och på julen tappar vi respekt för folk som inte kan låta bli att använda sig av pinsamma skuldbeläggande kvasiargument för att prångla på sitt moraliserande på andra helt utan anledning.Japp, vit jul-skiten är igång.
Japp, jag lackar ur. 

Allt är som det brukar, allt är som det ska. God jul på er. 

22 kommentarer:

Kerstin sa...

Ja, jisses! Är det ok att dricka resten av året trots att man har barn då? Eller varför ska man låta bli glöggen just på julafton?

Anonym sa...

Men vänta nu. Utan anledning?

Om man lever med barn kan man väl försöka avstå sprit under en julhelg. Julen är ju till för barnen. Varför måste man dricka då?

Hur ska man nå ut med sitt budskap om man inte använder sig av de kanaler som finns. Vad är felet i det. Vi samlar in pengar till fattiga delar av världen. Vi samlar in pengar till Djurens rätt. Men vi kan inte värna om våra egna barn? Bara för att vi inte kan låta bli alkoholglöggen?

Det gör mig arg!

/LiseLotte

Ellen sa...

LiseLotte - nu diskuterar du utifrån den felaktiga premissen att barn till föräldrar utan alkoholproblem mår dåligt av att föräldrarna dricker måttliga mängder alkohol på jul. Detta är fel. :) Julen är heller inte till för barnen, men även OM den vore det så behöver de inte värnas eftersom lite vinglögg och några snapsar inte är till skada.

De barn som faktiskt lever med föräldrar som har alkoholproblem gynnas exakt noll och intet av att grannar och övriga avstår alkohol. Alltså är det helt verkningslöst och en meningslös kampanj.

Anonym sa...

Och där håller jag inte med alls.

I min värld är julen till för barnen när man är förälder. Har man inga barn firar man så klart julen som man vill.

Tror inte kampanjen riktas till de med grava problem, utan till dem som vid högtider och fester tror sig dricka med måtta men inte gör det. Så vad vore bättre då än avstå helt.

Var och en gör så klart som de vill. Men varför tycker du att det här är så skuldbeläggande?

/LiseLotte

ida sa...

Ett av problemen med kampanjen är att alla ambassöder måste få med inpm parenteser att de ju aldrig haft några egentliga problem men att de ÄNDÅ ska avstå. Och det blir märkligt tycker jag, är det ett problem eller inte liksom? Och tror inte kampanjen når rätt personer, om de fixade att avstå skulle de nog det oavsett kampanj.
Det jag kan se som positivt är att närstående till alkoholistfamiljer kanske tar sig i kragen och håller sig nyktra istället för att dras med. Jag har vuxit upp nära alkoholism och den försvinner inte på grund av sådana här kampanjer.

ida sa...

Och nu inser jag att jag läst dig slaviskt i minst ett år, tack för bra läsning!

Tudorienne sa...

Ja det finns en del med detta som skjuter över målet rejält. Det finns gott om alkoholdrickare vars konsumtion inte påverkar barnen. Och kopplingen att ju fler som avstår, desto lättare är det för andra att avstå är väldigt märklig.

Sofie sa...

"Inte för att ge någon dåligt samvete" - nej, eller hur? Här dricks det med måtta året runt, om någon (Birro!) vill påstå att en julöl till maten och 5 cl glögg gör oss till djävulen själv så... ja, varsågod.

Ellen sa...

LiseLotte - "Men varför tycker du att det här är så skuldbeläggande?"

Jaa du, för att det ÄR det kanske? Hon insinuerar att det alltid är fel att dricka alkohol nära barn = de som gör det gör fel och det skadar deras barn. Det är skuldbeläggande deluxe. Samt fel, som sagt.

presens sa...

Jag har tidigare varit helt och fullt på din sida, Ellen, men börjar vackla. Jag menar alls inte att alla borde avstå alkohol, eller att julen är barnens högtid, men numera tycker jag att om man ska fira jul med barn (särskilt barn som man älskar och vill ha en bra relation med), och inte kan hantera och begränsa alkoholen, då bör man avstå helt.

Det tror jag egentligen att du håller med om, men jag kan ha börjat förstå varifrån vissa åsikter kommer, och ha lite mer förståelse för dem.

Det betyder inte att jag inte tänker dricka glögg när mitt barn är med.

Ellen sa...

presens - jag har ju alltid sagt ungefär exakt det? Men det har inte med kampanjen - som syftar till att ALLA ska avstå - att göra direkt.

Helena sa...

Jag förstår hur du menar med att det inte hjälper de barn med föräldrar som verkligen har problem. Det jag tänker är dock att det kan vara en tankeställare för de personer som tror att de kan hantera alkoholen, men där det har en tendens att bli lite för mycket.

I den ingifta släkten har vi t ex ett par som inte riktigt vet var gränsen går i festliga sammanhang, och därför har vi sagt att det råder kraftig begränsning av alkoholintaget. Initiativet kom från min syster, eftersom hennes svärfar ett par jular druckit så pass att hennes barn tyckt att det har varit obehagligt. Kanske kan en sådan här kampanj nå personer som systers svärfar, vilket i så fall är positivt.

Ellen sa...

Fast Helena - i detta fall så begränsade ju din syster allas intag eftersom hennes svärfar inte kunde hantera alkoholen. Hade hon gjort det även utan kampanjen? Ja. Hade han gjort det av sig själv enbart pga kampanjen? Med största sannolikhet inte, eftersom han inte är medveten om hur han uppfattas.

Är ju det jag menar med att den här kampanjen mest är till för att visa upp sin egen (väldigt skeva) inställning till alkohol mer än något annat.

Och dessutom är det själva retoriken jag vänder mig emot mer än något annat. Hade det varit "vet du vem i din närhet som har alkoholproblem? Om inte kanske ni alla ska avstå för att underlätta?" hade jag inte alls reagerat på samma sätt.

Det Karin gör i inlägget jag visat är att mena att ingen borde dricka i närheten av barn någonsin samt speciellt inte på jul eftersom julen är barnens högtid osv. Det stämmer ju inte. Det är fel. Så enkelt är det. En annan retorik hade varit en helt annan sak, men i år nu har vit jul gått ut på att använda sig av just denna skuldbeläggande och moraliserande retorik. DET vänder jag mig mot. Inte att nån väljer att avstå alkoholen. Jag dricker själv cola på jul, till exempel.

presens sa...

Nä, jag vet. Jag vet att jag tilltalade dig, men det var egentligen inte dig jag pratade med. Typ.

Jag är bara frustrerad, orolig, sur och arg. På somliga i min närhet som förstör min och mitt barns (och andras) jul.

LisaM sa...

Jag vet i alla fall att om det inte funnits alkohol hemma hos mina morföräldrar på julen så hade inte pappa lika lätt kunnat supa sig redlös redan på förmiddagen. Det hade höjt jul-upplevelsen för mig som barn i alla fall.

Helena sa...

Jag håller absolut med dig om att retoriken är usel och skuldbeläggande, jag reagerade också på det när jag läste det Karin Adelsköld skrev. Jag tänker till exempel inte ha dåligt samvete för att vi tar ett glas vin till maten när vårt barn är med (ibland mitt i veckan, the horror!), för jag tror faktiskt inte att hon lider av det, även om texter som denna kan få en att känna att man nog faktiskt borde skämmas.

Min tanke var snarare att det kanske kan vara lättare för folk (t.ex. min syster) med närstående som inte kan dricka i rimliga mängder att motivera en alkoholbegränsning när det finns kampanjer som denna. Jag vill minnas att det var första året som denna kampanj kördes som min syster kände att hon faktiskt kunde säga ifrån att det skulle vara minimalt med alkohol på julafton hos dem. Det ser jag som en positiv effekt, även om retoriken lämnar väldigt mycket att önska.

Tjockalocka sa...

Jag får väl börja spara till mina barns terapeut-kostnader då. Aldrig dricka alkohol med barn närvarande? Hur är det möjligt om man älskar vin och bor tillsammans med sin familj? Ska man helt sluta konsumera alkohol under 18 år barnen bor hemma? Vad exakt är det som är skadligt med just mitt drickande. Och skadligt i proportion till vad? Jag förstår grundtanken och relationen till där det finns en problematik/överkonsumtion, men precis som Ellen tror jag att just den gruppen är svår att nå.

Anonym sa...

Herregud vad glad jag är som into bor i pretto-Sverige längre! Finns det ett präktigare land?
Om barn mår så dåligt av att se en förälder som inte har alkoholproblem dricka en öl, ett glas vin eller en glögg, borde då inte varenda människa i sydeuropa vara skadad för livet? Alltså hjälp, folk har verkligen alldeles för mycket tid.

Anonym sa...

Alltså. Att avstå helt från alkhol är ju ett sätt att inte normalisera drickandet. Om drickandet blir något onormalt kanske det kan hjälpa dem som dricker lite för mycket att också avstå helt. Det är lättare att inte dricka om alla andra också avstår.

För övrigt vore det roligare om du kunde bli upprörd över något annat. Tex att SD ev fäller regeringen. Eller att julhandeln slår nya rekord igen.

Pau sa...

Ellen, du är för smart för vissa.

Malinka sa...

AHA! En "det finns bättre saker att oroa sig över"-kommentar! Classic.

Ellen sa...

Anonym - wow, du har verkligen övertygat mig om att jag borde lägga min energi på nåt annat. Verkligen.