måndag 2 november 2015

Nu ska vi håna prettosnubbar!

I'm nothing special. In fact, I'm a bit of a whore. Nähä, bore var det visst. I alla fall: det är inte många talanger som vilar i denna kropp (däremot jävligt många åkommor), men om det är en förmåga jag besitter så är det den att hitta och håna prettosnubbar som tror att de är livets gåva. Töntradarn är strong in this one, det säger jag bara.

Obs. Det är för att jag själv är en tönt. Takes one to know one. Men riktigt såhär töntig som följande två killar är jag ändå inte.

Ni dansar på gravarna när ni klär ut er, tycker denna lille herre. Inte nog med att han inte gillar Halloween, han måste även berätta det så skitnödigt att man tror att han har skickat in en doktorsavhandling i snubbspråk, inte en debattartikel.

"Det faktum sätter griller, såväl som spöken, i mitt huvud. För de två ska skiljas åt.
Ordentligt. Det kan låta banalt och ovidkommande." 

"Faktum kvarstår ändå att Alla helgons dag och Halloween är två vitt skilda ting. För mig är den skillnaden väsentlig.


Vad jag däremot inte ber om ursäkt för är den försvinnande kunskapen om skillnaden. Jag kan inte med största ansträngning komma ihåg och räkna de gånger jag fått förklara skillnaden."

Såhär David Sundgren, som en fellow besserwisser till en annan: jag vet. Folk är korkade. De firar Halloween en hel vecka och fattar inte att 31 oktober är som 24 december: samma datum varje år. (8 april är också samma datum varje år såklart, och tillika även min födelsedag ifall någon vill skicka presenter. "Tillika" förresten? Herregud, jag har smittats av snubbspråket. Hjälp mig.)

I alla fall: folk har i regel ingen koll. Detta ger dig dock INGEN ursäkt att bete dig såhär. Läs detta avslut på debattartikeln:

"Sorg krockar med oss hela tiden. Därför ber jag dig att anstränga dig extra. Är det möjligt att ha Halloween-festen på fredag i stället?
Självklart är det okej att vara glad och fira – testa att ordna en fest för dem du saknar. Prata minnen och skratta på dansgolvet för dem. Men gör det utan maskerad. Hedra de som gått oss före genom att visa dig själv, utan någon mask.
Om inte det går, gör åtminstone en skiljelinje i ditt hjärta. För när allt ställs på sin spets är det du, och bara du, som kan döma dig själv."

1) Stör det dig i sorgen om några okända människor på en för dig okänd plats har en rolig fest? Bara för att du vill sitta ensam med ett tänt ljus och bara... vara djup?
2) Hedra de som gått oss före genom att visa dig själv, utan någon mask. Vänta va? HUR pretentiös får man bli? Är det ohedrande för min döda morfar om jag går på fest och klär ut mig till slutty sjuksköterska? Vari ligger kopplingen? VILLE DU BARA FÅ TILL EN FÖR DIG SNYGG LIKNELSE MELLAN VÅRT YTLIGA FESTANDE OCH HUR VI DÖLJER VÅRT INNERSTA JAG ELLER VAD ÄR POÄNGEN??
3) Skiljelinje i ditt hjärta? Dude, detta är inte lyrik 101 på folkhögskolenivå. Skärp dig.
4) Vem ska döma någon alls? Det är halloween. Gå på fest eller inte. Det är även Alla helgons dag. Sörj dina döda eller inte. DET FINNS INGET ATT DÖMA? Eller jo, dig dömer jag ju eftersom du är så skitnödig att du inte ens nöjer dig med att sålla dig till skaran som klagar på det "hemska" och "ytliga" med Halloween och att du inte ens kan vara normal nog att klaga på socker, utan klagar på SACKARIDER? Jävlar vad jag dömer dig. Detta är pinsamt.

Okej då. Nästa snubbe. Han är inte lika illa, eftersom det inte är en så kallad debattarikel. Men ändå. Det finns att rota lite i här också.

Jons drivkraft minskar familjens koldioxidutsläpp. Här vill jag lägga in en brasklapp. Eftersom det är en intervju kan det vara så att Jon inte alls är så douchig som han framstår, utan det kan vara journalistens fel. Jag vet inte. Jag får utgå från det jag har framför mig. Vilket är: tönt.

"Jon Fors har bestämt sig för att försöka leva ett liv utan bil.
Familjen Fors Stenberg i Örnsköldsvik har sin bil till salu och har precis inhandlat en ny elcykel med transportlåda.
– Bilen ska bort, det måste bara gå, säger Jon."

Min första tanke: okej, men du har ju en familj. Det är väl inte bara upp till dig om du vill förverkliga din bild av dig själv som en genomgod människa medelst pedaltrampande? Man får snabbt svar:

"– Min fru Linda är väl inte lika övertygad om att det här kommer fungera, men hon har i alla fall lovat att göra ett försök."

Okej. Så inte nog med att DU har bestämt att ni ska sälja bilen, DU har även sett till att hon blir uthängd i tidningen som Frun Som Inte Är Lika God Som Sin Man Men Kan I Alla Fall Försöka. Kul för henne. Har du tänkt på att din livsdröm att bli den bästa miljöhjälten någonsin kanske inte gäller henne?

"Det tar inte mer än 5-10 minuter extra att cykla 5 kilometer. Jag har cyklat varje dag i snart ett och ett halvt år nu och har helt slutat träna. Det funkar jättebra, jag sparar tid på att inte behöva fara ut och springa eller åka till gymmet.
– Kan jag sälja bilen så sparar jag tid på att inte behöva jobba ihop pengar till den."

Men. Din. Fru. Då? Jobbar inte hon? Om ni har köpt EN cykel för 45 000, hur ska hon ta sig runt? Om ni båda två måste lämna barn på aktiviteter? VARFÖR PRATAR DU BARA OM HUR DU SKA KLARA AV DETTA?

Nåja, missförstå mig rätt: vill du göra något för miljön och är beredd att offra din bekvämlighet för detta? Kul för dig. Förklara för mig varför du känner behovet att vara med i tidningen och berätta att DU minsann är så härlig att du CYKLAR, och samtidigt outar din fru som Inte Lika Miljömedveten. Det var bara det jag undrade.

Thank you for the music.

3 kommentarer:

Annelie sa...

Hahaha klockrent! Du skulle kunna frossa i en gammal klasskamrat till mig som jag är vän med facebook. Han skriver de mest douchiga grejerna...

Kerstin sa...

Ja herregud! Snacka om att ta sig själv på stort allvar, haha. På dem Ellen :-D

Filippa sa...

Jag, som dock förlorade min man för fem månader sen, och därmed blir extra påmind om det vid Allhelgona, som sig bör if you will, tycker dock också att det är väldigt tråkigt att dessa högtider både blandas och klumpas ihop.

Det är handelns fel kan jag tycka, de kan se till att Halloween hamnar "rätt". För mig inga problem att svenskar är korkade och inte fattar att den 31a är olika veckodagar, fira för all del Halloween på fredagen. Men låt lördagen få vara en fridens dag i den anda det är menat. Jag vill inte framstå som en tråkmåns, jag älskar att klä ut mig, men för mig var Allhelgona detta år rätt ohygglig, och det var för mig väldigt jobbigt att behöva säga nej/låta bli att öppna/till sist sätta upp en skylt avseende godisspring.