onsdag 1 november 2017

Sluta kalla er för julälskare, era posörer.

Istället för att tentaplugga (fastän jag behöver det något ENORMT) ska jag nu ta upp något jag stör mig på. Kalla mig snobb, kalla mig glädjedödare, kalla mig elitist, kalla mig fascist - jag bryr mig inte. Detta är värt att spikas upp på korset för. Nämligen: folk som "älskar julen" och därför börjar lyssna på julmusik och äta lussebullar i oktober/november?

Bitch, please.

Ni är... något, men äkta julälskare är ni inte. Äkta julälskare vet nämligen att inget juligt är tillåtet före första december/första advent beroende på vad som infaller först. Äkta julälskare vet att man vattnar ur julens helighet som Bästa Högtiden Ever om man håller på med falskt firande som att dricka glögg i oktober. Det är hädelse. Lite som att ha blinkande små färgglada lampor på en ledslinga på balkongen. Det är inte julpynt. Det är inte ens kitsch. Det är bara fult.

"Men Ellen, o du allvetande jul-guide! När får man egentligen börja med julsakerna då?"

Ja men så fint att ni frågade. Här kommer facit.

Före första advent/första november. 
Du får såklart planera jul. Dammsuga pinterest efter inspiration. Köpa jultidningar. Samla mossa/kottar osv. Köpa hem glögg/pepparkakor - men inte förtära! Du får skapa en julspellista på Spotify men inte lyssna på den. Ja men ni vet, grundläggande förberedelser.

Mellan första advent och Lucia. 
Varsågod! Julmusiken får spelas. Hyacinter får dofta. Pepparkakor får bakas och julmust bälgas. Koka lite glögg vetja. Häng självklart upp dina julstjärnor och byt till julgardiner (alltså du får ha tomtar på gardinerna, jag vill bara påpeka att julpynt kan vara fint också). Ta fram julkuddarna och julplädarna, häng upp dina ljusgirlanger och njut. MEN INGEN JÄVLA JULGRAN!! Glöm inte att baka lussekatter! Öppna kalenderluckor och tänd adventsljus och njut av livet.

Mellan Lucia och julafton
Steppa upp julpyntandet. Nu är det dags för jularrangemang och pepparkakshus. Det är dags att lägga in sill, koka sju sorters godis och baka nån kaka om man gillar sånt. Frossa i jul så mycket du kan, för snart är det förbi! Man tar ju självklart EGENTLIGEN in julgranen först den 23:e, men vi har blivit oortodoxa och har senaste åren laborerat lite med att ta in den redan 21:a för att njuta ordentligt. Men före 20:e är fan galet. Och ja, är du galopperande allergisk så att du dör av barr är det klart du kan ha plastgran. Ni andra? Skärp er!

Julhelgen
NJUUUT! Ah, alla dessa dofter och den goda maten och paket och gran och och och... det är fint. Eller så hatar du jul och vill inte fira alls och det är ju såklart helt okej det också. Men varför läser du då en guide om det rätta sättet att fira jul på, va va va?

Sådär! Vad ni gör efter jul skiter jag i. Förutom ni som låter julstjärnorna och adventsljusstakarna vara uppe till påsk. GE ER!4 kommentarer:

DDT sa...

Hur ställer du dig till problemet som uppstår när man blir bjuden på julbord i början av november? Måste man tacka nej? Eller kan man gå med och bara äta saker som inte finns på det egna julbordet?

Unknown sa...

Jag älskar julgran och vill njuta av den länge – så jag vill ha in den vid andra advent. Senast 2 januari ska den ut, men helst redan i mellandagarna.

Ellen sa...

Tacka nej pga magsjukerisken...

Johanna sa...

TIllägg: Inga tomatar i adventspynt, de får komma in med julgranen. Dvs tidigast 21:a ,